Diskuse:Olomoucký kraj

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele 195.113.154.86 v tématu „Hospodářství
  • Od severu k jihu krajem protéká řeka Morava, do jejíhož povodí patří většina území kraje. Morava se na rakousko-slovenské hranici vlévá do Dunaje, který její vody odvádí do Černého moře. // přidal jsem upřesnění místa, kde se Morava vlévá do Dunaje, aby si někdo nedej bože nemyslel, že se to odehrává přímo na území Olomouckého kraje :) Oblomoff 13:36, 11. 1. 2007 (UTC)

Průmyslové podniky kraje[editovat zdroj]

Má opravdu smysl přidávat do tohoto článku odkazy na fabriky v kraji? --Ragimiri 12:44, 4. 8. 2007 (UTC)

Byl bych pro smazání alespoň těch odkazů. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 213.151.83.161 (diskuse)

Taky jsem pro odmazání těch adres.

Univerzita[editovat zdroj]

Jen poznámku k otázce, zda lze Palackého univerzitu prohlásit za druhou nejstarší univerzitu v Česku: Jestliže olomoucká univerzita vznikla v r. 1573 a brněnská v r. 1919, je snad jasné, která je starší. I kdyby zákon tvrdil, že je to ta brněnská, nebude to pravda. Ovšem zákon 50/1919 Sb. uvádí, že "se zřizuje druhá česká univerzita", ne "druhá nejstarší" - autoři zákona totiž sotva o existenci olomoucké školy nevěděli nebo ji chtěli popírat; jen zkrátka vzhledem k tomu, že olomoucké školy v té době už skoro 60 let nebylo, do zákona uvedli, že nová brněnská univerzita je "druhá právě existující". (Jiná otázka samozřejmě je, jestli je důvod o tom do hesla "Olomoucký kraj" vůbec psát...)--David Beneš 17. 11. 2011, 12:05 (UTC)


Jenže univerzita Palackého vnikla až v roce 1946. Můžeme se bavit o Jezuitské univerzitě, stejně tak o Státní univerzitě v Brně. V době vzniku Masarykovy univerzity žádná jiná univerzita na Moravě nebyla.


Rozumím, zastáváte názor, že UP je jiná instituce než zaniklé jezuitské studium generale a jeho nástupci. Ovšem tady si zase já můžu vzít na pomoc zákon, tentokrát ten o založení UP - zák. 35/1946 Sb. se jmenuje "o OBNOVENÍ olomoucké university" a výslovně říká, že "STAROBYLÁ universita olomoucká se OBNOVUJE v plném rozsahu" ("chtějíc odčiniti nepřátelské akty rakouských vlád"). Tj. zákon konstatuje, že se jedná o jednu a tu samou instituci, a nakládá s ní tak. (Ostatně, Cyrilometodějská teologická fakulta nikdy existovat nepřestala a bez přerušení přežila z univerzity původní do univerzity obnovné.)
Že v době vzniku byla MU jediná, to je samozřejmě pravda (proto je taky ve svém zakládacím zákoně označena jako "druhá česká"), ale to pro olomouckou školu platí také. --David Beneš 18. 11. 2011, 22:06 (UTC)

Jenže Karlova univerzita je nejstarší. A celé ČR ne jen Moravy+ Slezska.

Hospodářství[editovat zdroj]

Není pravda, že nejvíc obyvatel pracuje v průmyslu. Více jich pracuje ve službách. Zdroj. --195.113.154.86 10. 2. 2021, 13:51 (CET)Odpovědět