Diskuse:Obrazová kompozice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Byl by někdo proti tomu, aby byl vymyšlen nějaký lepší název pro tento článek, tak aby obsáhl celé výtvarné umění, ne jen fotografii. Píši to proto, že (jak myslí) rozdíl mezi fotografickou kompozicí a kompozicí v malbě vlastně není, s tím souvisí pouze drobné úpravy v textu, kde by bylo slovo fotografie poněkud potlačeno (šlo by ho nahradit třeba neutrálním slovem obraz). Nový název by poté mohl být třeba „kompozice obrazu“, „obrazová kompozice“, popřípadě poněkud těžkopádnější „kompozice (výtvarné umění)“. Kdyby někoho napadl lepší název, nechť ho také navrhne. --marv1N 25. 7. 2009, 16:30 (UTC)

Souhlasím s přesunem, tytéž zásady i pojmy se týkají i nefotografických obrazových děl. --ŠJů 1. 9. 2009, 20:15 (UTC)

Pokud hledáme abstraktní pojem, bude nutné se obrátit k filosofii.

Cituji z knihy Doc. PhDr. Jiří Kulka PSYCHOLOGIE UMĚNÍ Vydala Grada Publishing, a. s. 2008 ISBN 978-80-247-2329-7

Vztah „prototext-text“ lze vyjádřit analogicky jako vztah „prototyp-model“ nebo „projekt -artefakt. Je zajímavé, že vyspělá civilizace stále více rozporuje fáze projekce a realizace díla tak, že realizace je často svěřována jiným – například strojům nebo řemeslníkům. Nakonec se dostáváme k metatextu. Je jím každý rozbor uměleckého díla, (zapsané) vyjádření k němu, poznámky, vědecké studie, kritické recenze a podobně. Je to vlastně text o textu. Z toho, co bylo řečeno, plyne že musíme přísně rozlišovat a definovat umělecký projekt, umělecký artefakt, umělecký text a umělecké dílo. Zároveň se nám odkryjí nové souvislosti.
Umělecký projekt je návod k materiálnímu zhotovení uměleckého artefaktu. Může být přesný nebo volný, může být fixován v prototextu nebo může zůstat v hlavě tvůrce.
Umělecký artefakt je materializovaným projektem. Je to objektivní produkt s pohotovostí vstoupit do komunikace uměním. Umělecký projekt lze realizovat v různých artefaktech.
Umělecký text je organizovaný, strukturovaný soubor znaků, v jehož pozadí se skrývá systém jazyka (umělecký kód, 10). Umělecké znaky jso uspořádány podle pravidel, známých jako zákony kompozice (později použijeme také termín „syntaxe“). Materiálním nositelem uměleckého textu je umělecký artefakt. Sám artefakt je organizován tak, aby sloužil jako text. Z toho vyplývá, že umělecký text neexistuje mimo umělecký artefakt.
Nejdůležitější zjištění, k němuž docházíme, je složitost existence uměleckého díla.
Stručně řečeno, umělecké dílo je esteticky komunikovaný artefakt, přesněji, soubor všech možností konkrétních realizací uměleckého projektu a jejich recepcí.
Z upřesnění, k němuž jsme dospěli, je zřejmé, že umělecké dílo nelze redukovat pouze na projekt, umělecký artefakt, text nebo obraz, jenž vzniká v recepci. Umělecké dílo existuje ve společenském vědomí jako soubor komunikačních možností, které jsou neustále otevřené a vždy realizovány sociálně-historicky a individuálně-psychologicky. Proto není jeho dění nikdy ukončeno a nikdy se nemůžeme u něj dopátrat absolutně všeho. Tím je zachováno právo každého vnímatele na utvoření vlastního názoru. Jan Hamsik 15. 12. 2010, 16:03 (UTC)