Diskuse:Obojživelníci

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Petr Karel v tématu „K poslední aktualizaci systému

Žabice podivná[editovat zdroj]

Je zajímavé, že v odkazu tohoto obojživelníka zjistíte, že se vyskytuje pouze v Jižní Americe. :(

Praví se, že se vyvinuli z lalokoploutvých ryb. Ty žijí v moři. Vůbec není samozřejmé (viz Čapkovu Válku s mloky) a v článku se to nikde nedočtete, že všichni obojživelníci jsou sladkovodní. --62.84.154.40 7. 10. 2011, 11:33 (UTC)

Je pravda, že recentní obojživelníci (všichni z "podtřídy" Lissamphibia) jsou vázáni na sladkou (výjimečně brakickou) vodu. Říci to o obojživelnících šmahem (včetně vyhynulých linií) bych si ale netroufal (hodně záleží i na přesném vymezení, co je ještě ryba, co obojživelník a co již jiná linie Tetrapod). Dovedu si představit, že vývojová linie (aspoň některých) obojživelníků (v širším, parafyletickém smyslu) mohla začínat ve slané vodě před přechodem na souš rovnou z moře, skoro stejně dobře, jako že vývojová větev lalokoploutvých vedoucí k recentním obojživelníkům nejprve přešla na sladkovodní život a teprv poté na souš. Máte-li solidní zdroj, který by uváděl podrobnosti, nebojte se editovat a doplňte článek. Já k obratlovcům nemám skoro nic a na brouzdání webem nejen že nemám čas, ale neznám ani renomované obratlovčí či "obojživelné" odborné časopisy, na jejichž články by byl spoleh. V každém případě díky za zájem o správnost a kvalitu wikipedie. Petr Karel 7. 10. 2011, 12:32 (UTC)
Díky za odpověď. Bohužel, zdroje také nemám. Jen je mi jako laikovi nápadné to, co píšete: že linie vedoucí k obojživelníkům kompletně vyhynuly takovým způsobem, že zůstali jen sladkovodní, že nevíme, která z variant vývoje nastala a že to v článku chybí. Není divu, že to tam chybí, moc se o tom asi nepíše. --62.84.154.40 7. 10. 2011, 12:57 (UTC)

Klíč k řešení problému je správně definovat skupinu "obojživelníci" (Amphibia). Bez toho jsou nějaké úvahy o "předcích obojživelníků" dost liché. Linzeyho Vertebrate biology má tři hypotézy, z čeho se obojživelníci ve smyslu Lissamphibia vyvinuly, doplnil jsem to tam, i když kniha je už trochu starší. --Vojtech.dostal 7. 10. 2011, 13:04 (UTC)

K poslední aktualizaci systému[editovat zdroj]

prosím vizte následující diskusi. Děkuji. Petr Karel (diskuse) 24. 8. 2016, 15:19 (CEST)Odpovědět