Diskuse:Oblouk (architektura)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Oblouk není křivka, určitě ne v geometrickém smyslu: slovenské oblok znamená okno. Nekompetentní úpravou vznikla kromě toho nesmyslná věta, že klenba "překlenuje otvor ve zdivu" (!) Prosím, editujte s odvahou, ale také s rozumem. --Sokoljan 16. 12. 2008, 02:47 (UTC)

Dobrý den, nebylo by dobré to změnit v celém textu. Jestli ano, klidně to udělám. Vladislav Židek 16. 12. 2008, 11:47 (UTC)
Díky za nabídku, ale doufám, že nikde jinde už se to nevyskytuje. --Sokoljan 17. 12. 2008, 03:50 (UTC)
Vážení kolegové, on ten "nekompetentní" upravovatel má z pohledu geometrie pravdu. Jen praxe se holt nechová vždy přísně logicky či chcete-li etymologicky. Oblouk je opravdu část křivky (kružnicový, parabolický , klotoididcký oblouk atd.). Posunutý význam v architektuře (např. klenební oblouk) je ale všeobecně vžitý. Rozhodně by se ale mělo rozlišovat mezi pojmy oblouk a klenba! Druhý obrázek u hesla oblouk podle mě jednoznačně patří do článku Klenba. Připojuji odkaz na dosti vyčerpávající literaturu. Rovněž si dovoluji upozornit, ze výše zmiňovaná věta není vůbec nesmyslná! Okna a dveře se v oficiální terminologii stavebních konstrukcí nazývají "otvory a prostupy ve zdivu". Takže klenba (gotická, segmentová apod.) opravdu zaklenuje otvor ve zdivu. Zdraví vás--Gampe 17. 12. 2008, 13:19 (UTC)

Vážený kolego, z "pohledu geometrie" máte pravdu (i když jen zčásti: i Vy píšete, že oblouk je "část křivky", ne křivka), jenže heslo je o oblouku v architektuře. Etymologie jen dokládá, že význam stavebního prvku je starší než metaforické užití v geometrii. V architektuře by se mělo rozlišovat mezi klenbou a obloukem: klenba je plocha, překlenutí prostoru, kdežto oblouk je "dvourozměrný": součástí klenby bývají oblouky (žebra, pasy), jenže plocha mezi nimi (klenební pole) k ní patří taky. Proto dobrodinec, který všechny titulky pod obrázky předělal na "klenby" udělal Wiki medvědí službu - podívejte se aspoň k sousedům na IW. Prosím o nápravu. Díky, --Sokoljan 17. 12. 2008, 19:31 (UTC)

Vážený pane, omlouvám se, že jsem podrobně neprostudoval historii článku a pouze reagoval na jednotlivé věty diskuse. Mým cílem samozřejmě není prudit kolegy, nýbrž přispět podle svých možností ke kvalitnímu článku. Devět let jsem učil o obloucích a dvacet let se živím jejich měřením. Naprosto s Vámi souhlasím, že na velkém obrázku jsou oblouky a nikoli klenby. Určitě se shodneme i na rozdílu oblouk/klenba (arch/vault, Bogen/Gewoelbe) a také na tom, že oba pojmy spolu úzce souvisí. Zdá se mi ale, že článek české wiki "Oblouk" trošku skáče z jednoho do druhého. Bohužel jsem v současné době natolik pracovně vytížen, že nebudu moci v nejbližší době aktivně přispět k jeho vylepšení, určitě se ale k tomu rád v budoucnosti vrátím. Dál už jen heslovitě:
  • Věta "klenba překlenuje otvor ve zdivu" je naprosto korektní.
  • O otázce, zda byl dříve oblouk jako stavební konstrukce a nebo jako pojem geometrický si netroufám spekulovat. Byl by to ale jistě námět na zajímavou diplomovou práci.
  • Obecně: i k iw nutno přistupovat kriticky. I tam jsem našel oble řečeno "neaktuální" informace, které kdosi opsal ze zdroje z roku 1910, zatímco život (či obor) jsou už o skoro sto let dále. Heslo pak ale už žije svým životem a anachronismus je překládán z jedné (zpravidla anglické) verze do další a další podle zásady "psali to v Rudém Právu (en wiki), tak to přeci musí být pravda!" S tím ale máte jistě vlastní zkušenosti.
Těším se na další spolupráci s Vámi ... jen kdyby toho času bylo trochu více. Srdečně Váš --Gampe 17. 12. 2008, 22:49 (UTC)

Od autora úpravy oblouk - klenba[editovat zdroj]

Vážení, neměl jsem na mysli způsobit nějakou katastrofu, jedná se o následující: oblouk se i ve stavebnictví běžně vyskytuje jako například křivka, podle které se vyměřuje vřetenová zeď schodiště, schodiště do oblouku není výraz mrtvý je užívaný, různé rampy mají obloukový tvar, oblouky jsou ve stavebnictví používány jako řídící křivky pro stavbu zatáček cest, umělých kanálů, tras liniových sítí, (minimální poloměry oblouků staveb/konstrukcí). Oblouk je řídící křivkou pro stropní dekorace - fabiony, náběhy vyložení říms, různé tvarovky ve stavebnictví (prejzy). V současnosti jsou oblíbené obloukové střechy (sportovní a průmyslové stavby, v moderní architektuře často i stavby administrativní a obytné) příkladem zastropení plochostropého, protože křivku střechy modeluje vnější líc vazníků, které do svislých konstrukcí nepřenáší žádné síly vodorovné.
Článek jsem nijak nepřekopával, snažil jsem se pouze o zjednodušení v hledání ve Wiki. Jednou může být i ve stromě architektura nebo stavebnictví heslo oblouk a jeho podkategoriemi pak budou všechny typy konstrukcí, pro jejichž stavbu a vytvoření je oblouk podstatný. Přeji Vám pěkný den --IgorD 25. 12. 2008, 08:38 (UTC)
Vážený kolego, jak dokládá mimo jiné i uvedená literatura, nemáte ve svém striktním rozdělování Oblouk - teotetická křivka x Klenba - hmotná stavební konstrukce tak docela pravdu. Ve stavebnictví a architektuře se pojem oblouk používá i ve smyslu stavební konstrukce, kde třetí rozměr (hloubka) je podstatně menší než zbylé dvě (rozpon a vzepětí) - například vítězný oblouk oddělující kněžiště od kostelní lodi, arkádové oblouky, oblouk okenního nebo dveřního rámu apod. Navazující klenba může být zcela jiného charakteru (například okenní rám je zaklenut lomeným obloukem, zatímco okenní nika je zaklenuta segmentovou klenbou), případně prostor mezi oblouky nemusí být zaklenut vůbec (trámový strop). Na Commons najdete celou řadu příkladů.

Vážení kolegové, pokusím se článek trochu přepracovat, což prosím všichni berte jako pokus o příspěvek do diskuse. Jediné co mi trochu vadí je titulní obrázek, protože mi připadá, že je to spíše plastika, památník (viz en:Jefferson National Expansion Memorial) než stavební konstrukce. Zdraví vás--Gampe 27. 12. 2008, 09:11 (UTC)

Udělal jste to moc dobře a i instruktivní kresba je daleko lepší. Gateway Arch je tam jen proto, že vysvětluje teorii volného oblouku (řetězovku). Teď by to možná chtělo jen trochu upravit layout obrázků. Díky a přeju všechno dobré, Váš --Sokoljan 27. 12. 2008, 19:11 (UTC)