Diskuse:OOP

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

To je ale nesmysl... Neřeknu, kdyby Organizace pro osvobození Palestiny už byla definovaná, ale psát disamb. jenom proto, že ta zkratka znamená i něco jiného, aby tam byl odkaz na původní význam a druhý zůstal červeně, to je přece hloupost. Zítra hodím stránku do původního stavu, asi tak, jak je v angličtině použitá zkratka en:RISC (doporučuji stránku skutečně prohlédnout). --slady 21:28, 24. Čer 2004 (UTC)

Nesouhlas. Momentálně asi disambig nemá smysl, takže by místo něj asi mohlo být přesměrování, ale rozhodně by OOP neměl být název hlavního hesla. RISC je něco úplně jiného, 1. té technologii se plným názvem prostě neříká, 2. jiné významy té zkratky jsou výrazně méně časté. --Mormegil 09:58, 25. Čer 2004 (UTC)
OK --slady 19:47, 25. Čer 2004 (UTC)
Podle mého názoru by dnešní OOP mělo být OOP (více významů) po vzoru Ucho (více významů). Politická zkratka OOP je podivná, ale je pravda, že se historicky používala. Nicméně dnes se čtenář spíš setká s PLO. - Vít Zvánovec

Např. en:OOP sice obsahuje disambiguační template, ale v názvu to nemá, a jiné vícevýznamové akronymy myslím podobně; možná že je to vyhrazeno pro plnovýznamová slova. Tak ne, srv. [:en:Czech] a vůbec všechny stránky linkované z en:Wikipedia:Disambiguation_pages_with_links. Nakolik chápu návod naen:Wikipedia:Disambiguation, u krátkých záležitostí je nejlépe řešit to takto, a závorka v názvu slouží buď jen jako redirekce k formálnímu rozlišování odkazů, anebo pokud je významů mnoho a jeden jasně převládá (en:Rome).

Když už jsme u toho, chtělo by to vymyslet nějaký vhodný překlad - "více významů" je sice češtější než "odmnohoznačení" nebo jak to bylo, ale pořád mi to nezní úplně ideálně. Rozcestník? Rozlišení? Něco se synonymy? --Malýčtenář 08:24, 29. Čer 2004 (UTC)

Synonyma rozhodně ne, protože to jsou homonyma. Odmnohoznačení byl neologismus, který jsem zavrhl. Rozcestník by šel. U OOP jeden význam jasně převládá. -- Vít Zvánovec 09:04, 29. Čer 2004 (UTC)