Diskuse:Národní divadlo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Ian sedmik junior v tématu „chybějící pasážː orchestr

Můžete prosím někdo zkontrolovat, zda ten korunní princ Rudolf je opravdu ten, na který odkazuje odkaz? Letopočty sedí, ale chtěl bych mít jistotu. Fcelda 22:16, 1. 12. 2007 (UTC)

Souhlasí to, viz [[1]] --Gampe 30. 8. 2008, 16:05 (UTC)
Vy znáte nějakého jiného korunního prince Rudolfa z 19. století ?? Já tedy nikolivěk ... Vaše úvaha je, s prominutím, zcestná ** --MiroslavJosef 30. 8. 2008, 16:13 (UTC)
Vážený kolego, možná jsem to špatně pochopil, ale zdálo se mi, že se Fcelda ptá, zda se jedná skutečně o fotografii prince Rudolfa. Protože ji znám, potvrdil jsem mu to. Vzhledem k tomu, že jsem na wiki narazil již na několik záměn (jmen i obrázků), myslím, že je při pochybnosti lepší si to nějak ověřit, než to přejít. (Vzhledem k časové prodlevě mezi dotazem a odpovědí připouštím, že to asi nemělo velký význam.) Pokud se Vás to osobně dotklo, prosím přijměte moji omluvu.--Gampe 3. 9. 2008, 07:23 (UTC)


Globalizovat[editovat zdroj]

Mimochodem: nemělo by se tohle heslo globalizovat a pražské Národní divadlo přesunout na Národní divadlo (Praha)? Národní divadlo má mnohem více národů než jen Pražané (minimálně v naší zemi existuje ještě Národní divadlo Brno). Vizme en:National Theatre, kde jich je neurekom. --Postrach 25. 11. 2008, 09:53 (UTC)

Myslím, že z pohledu očekávaného názvu je současný stav odpovídající. Jako vhodnější řešení bych viděl vytvořit rozcestník na Národní divadlo (rozcestník). --Reaperman 25. 11. 2008, 09:57 (UTC)

Nemyslel jsem to jen jako rozcestník, ale jako obecné pojednání o obecné instituci Národního divadla napříč zeměmi. V článku je zatím prezentován jen poněkud čechocentrický pohled. Článek je IMHO zralý na šablonu {{globalizovat}}. --Postrach 5. 5. 2009, 09:54 (UTC)

On se s tím roztrhl pytel a existuje také kupříkladu Moravskoslezské ND. Jako patriot Slovácka nevylučuju, že brzo vznikne Slovácké ND. Tím naznačuji, že Národní divadlo je, dle mého, jen jedno. --Ervín 5. 5. 2009, 10:39 (UTC)
Plakát z roku 1904 z premiérového uvedení Janáčkovi opery Její pastorkyňa v Národním divadle.
Omlouvám se za ilustraci v diskuzi, ale v tomto případě mi to přišlo vhodné. Obrázek napravo poslouží jako protiargument k onomu "roztrhlému pytli", vzhledem k faktu, že Brněnské národní divadlo existovalo více než před sto lety, lze se domnívat, že pokud se v souvislosti s národním divadlem někde někomu roztrhl pytel, tak v Brně to nebylo. --Millenium187 6. 9. 2011, 06:14 (UTC)
V Českých zemích máme hnedle tři Národní divadla, za humny máme i Slovenské národní divadlo, nevím jak v ostatních zemích, ale mám pocit, že by se ještě nějaká další najít dala ** Máme zde ještě drobný prblém - rozlišení divadel jakožto budov (divadelních budov) a kulturních institucí (protože to samozřejmě není zcela přesně totéž - viz divadlo (rozcestník)) ** Zdravím vespolek --MiroslavJosef 5. 5. 2009, 11:02 (UTC)

Takže tu máme několik významů

  • Národní divadlo jako jako obecná instituce, fungující v mnoha státech
  • Obecná budova, takových budov existuje v mnoha zemích několik desítek
  • konkrétní instituce (například příspěvková organizace Národní divadlo, která provozuje budovu Národního divadla, Stavovského divadla a divadla Kolowrat)
  • konkrétní budova (například Národní divadlo v Praze, což je známá budova na nábřeží, Národní divadlo v Brně, Teatrul Naţional v Bukurešti, a decítky dalších ... )

A teď jak to rozdělit: Navrhoval bych, aby pod názvem Národní divadlo byl obecný pojem (budova i instituce), a různá Národní divadla měla články s rozlišovačem podle měst. A to včetně toho pražského. Dávat na obecný název jen jeho jednu konkrétní realizaci je imho špatně. --Postrach 5. 5. 2009, 15:11 (UTC)

Jeví se mi to být jakožto rozumný návrh (nicméně se obávám, že zde narazíme na nepochopení některých lidí), přerozdělit je to ale IMHO opravdu potřeba ** Takže - editujte s odvahou - nic jednoduchého to ale nebude ** --MiroslavJosef 5. 5. 2009, 15:16 (UTC)
... ještě drobnost k pražskému Národnímu divadlu, což je bezpochyby námět hnedle na několik knih. Mě by se v budoucnu velice líbilo, kdyby zde existovaly 4 články na toto téma (budova ND, činohra ND, balet ND a opera ND, ale sám si na takovouto věc vůbec netroufnu) ** --MiroslavJosef 5. 5. 2009, 15:21 (UTC)

Postrachův návrh je z encyklopedického hlediska rozumný, či dokonce nutný. S tím, že "redirect Národní divadlo" by měl směřovat na "Národní divadlo v Praze". --Ervín 7. 5. 2009, 22:08 (UTC)

Upozorňuji, že podobné návrhy jsou v přímém rozporu s doporučením Wikipedie:Název článku#Rozlišovače a rozcestníky a také s praktičností a snadnou obsluhou pro čtenáře. Když se v češtině řekne "Národní divadlo" bez dalšího, tak se tím myslí to pražské, bez ohledu na mnohá jiná divadla stejného jména v Česku i v cizině. Tudíž by i náš článek bez rozlišovače měl být o pražském ND, aby byl snadno k nalezení, a ostatní články by měly mít rozlišovače.--Ioannes Pragensis 23. 2. 2011, 09:30 (UTC)
Naprostý souhlas - navíc nyní stovky článků odkazují na rozcestník. MiroslavJosef 23. 2. 2011, 09:36 (UTC)
Pánové, promiňte, že musím promluvit konfliktně, ale vy jste typičtí pražáci, vůbec mě to nepřekvapuje upřímně řečeno. Já jsem z Brna a když někdo v Brně řekne národní divadlo, tak myslí Mahenovo divadlo. Možná by se to podle toho doporučení mělo tedy přesměrovat na Mahenovo divadlo, pokud bych argumentoval stejně jako vy, tak by to bylo jasné. Toto má být encyklopedie a ne propagační nástroj Prahy, jak to podle mého mínění někteří bohužel pojali. Nepopírám význam Pražského národního divadla a vůbec nezpochybňuji vysokou úroveň, tradici a celkový význam Pražských divadel v čele s národním, ale uvědomte si, že Wikipedie není Pražský informační portál, ale obecný informační zdroj! --Millenium187 24. 2. 2011, 09:59 (UTC)
Ach jo... :-) Ne, já jsem ještě neslyšel, že by někdo v Brně myslel pod pojmem "Národní divadlo" Mahenovo divadlo. A kromě toho Mahenovo divadlo ≠ Národní divadlo Brno, ale Mahenovo divadlo Národní divadlo Brno, matematicky vyjádřeno. --Harold 25. 2. 2011, 22:12 (UTC)
A já jsem, zase ještě neslyšel, že by v Plzni lidé říkali šalinám tramvaje, ale to ještě neznamená, že jim tak neříkají, znamená to pouze, že jsem v Plzni nikdy nebyl. A když už tady házíš množinami, tak co je potom podle tebe Stavovské divadlo, Nová scéna (Praha) a Kolowratský palác? Takže když:
(Mahenovo divadlo ≠ Národní divadlo Brno, ale Mahenovo divadlo Národní divadlo Brno) => (Národní divadlo ≠ Národní divadlo, ale Národní divadlo Národní divadlo)
Což je pochopitelně nesmysl, viz Russellův paradox, ty matematiku :D --Millenium187 26. 2. 2011, 18:33 (UTC)

Přikláním se rovněž k návrhu přesunout článek o pražském Národním divadle na název s rozlišovačem. Je možné, že když se v Praze řekne "železniční most", tak se tím myslí ten vyšehradský, a když se v Kralupech nebo v Trutnově řekne Národní divadlo, tak se tím myslí to pražské, ale jinak je "národní divadlo" až příliš obecný pojem, a jen v zemích, kde převládá čeština, jsou taková divadla nejméně tři. A nedá se ani říct, že by to pražské národní divadlo bylo jednoznačně významnější než některá národní divadla v jiných světových metropolích. — Co se týče navrhovaného rozdělení článku o budově od článku o instituci, výhledově by to bylo možné, avšak nikoliv nutné – je spousta institucí, který jsou se svou hlavní či historickou sídelní budovou natolik bytostně spjaty, že rozdělování by vedlo ke zbytečným duplicitám a ztrátě kontextu. Takže s dělením článku bych počkal na dobu, kdy by už byl příliš rozsáhlý. Zatím je celý článek spíš pahýl a o některých aspektech tam není pojednáno skoro vůbec. --ŠJů 20. 3. 2011, 21:28 (UTC)

Zcela chybí pořádný článek o uměleckých souborech a jejich historii (a to je hnedle na několik větších článků - viz výše). MiroslavJosef 20. 3. 2011, 21:45 (UTC)


Zdá se mi nesprávné prohlášení, že sbírky nebyly hlavním zdrojem pro stavbu divadla. Našel jsem na netu článek: [2] A v jeho světle se mi příspěvky císaře a šlechty vzhledem k celkové částce zdají nevelké. Nemělo by se to přeformulovat? Jako ve smyslu Sbírky nebyly jediným zdrojem financí a podíleli se i ..... A na závěr uvést, že celkem bylo na stavbu nádrodního divadla vynaloženo 3,204.129 zlatých. Prosím někoho kdo je kompetentní o vyjádření a případně upravení textu. Nepokládám se za tak zkušeného wikipedistu abych to dělěl sám. --Stepan-hawk 28. 6. 2011, 04:07 (UTC)

Návrhy na úpravu[editovat zdroj]

zkopírováno z [3] --Harold (diskuse) 25. 9. 2014, 13:56 (UTC)

  • ředitelem ND je již rok Jan Burian, nikoli pan Pelouch
  • divadlo Kolowrat skončilo k 30.6.2014
  • Prozatímní se stavělo 6 měsíců, nikoli 9 let, existoval návrh od Fröhlicha ale nebyly peníze, proto se nestavelo a proto bylo na jare 1862 zvoleno řesení Prozatímní div -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 89.176.117.19 (diskuse)
  • Aktualizováno. --Gampe (diskuse) 25. 9. 2014, 14:57 (UTC)

Externí odkazy či reference byly změněny (září 2018)[editovat zdroj]

Dobrý den,

právě jsem se pokusil opravit 1 externí odkazy či reference na stránce Národní divadlo. Prosím, zkontrolujte moje editace. Pokud máte nějaké otázky, potřebujete, abych tyto odkazy nebo dokonce celou tuto stránku ignoroval, prosím vizte seznam často kladených otázek pro další informaci. Provedl jsem následující změny:

. Udělal-li jsem chybu, vizte seznam často kladených otázek.

Děkuji.—InternetArchiveBot (Nahlásit chybu) 1. 9. 2018, 14:50 (CEST)Odpovědět

Rozšíření části věnované požáru[editovat zdroj]

Ahoj, část věnovaná požáru ND by snesla rozšíření na samostatný článek. V něm by nebylo špatné zmínit pokusy, zda mohl požár vzniknout tak, jak je dosud většinově podáváno, zmiňované v pořadu Záhady Josefa Klímy. --Adam Hauner (diskuse) 22. 10. 2018, 17:17 (CEST)Odpovědět

chybějící pasážː orchestr[editovat zdroj]

Ahoj, shledávám, že absentuje zmínka o orchestru ND, píše se pouze o orchestřišti. Ian sedmik junior (diskuse) 25. 6. 2022, 12:13 (CEST)Odpovědět