Diskuse:Nosorožec jávský

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 měsícem od uživatele Podzemnik v tématu „WPQ

neověřeno[editovat zdroj]

do clanku jsem pri zalozeni umistil neovereno - neni to muj obor a byl to clanek na rychlo- prosim prekontrolovat udaje v clanku (vychazel jsem ze dvou zminenych zdroju), ale hlavne prekontrolovat taxbox. díky --Zacatecnik 10:27, 13. 6. 2008 (UTC)

WPQ[editovat zdroj]

OJJ[editovat zdroj]

@Podzemnik: Bez námitek. Osobně bych nominoval na NČ, ať se nám ten proces líp hýbe (a navíc soudím, že určitá ikonická zvířata si to zaslouží), ale to Ty stejně nechceš, co mám s Tebou dělat, leda to nominovat za Tebe. :) Aby se neřeklo, tak spíše pár myšlenek:

  • by to asi chtělo zamodřit en:Allee effect, což Ti můžu hypoteticky i udělat. Zajímalo by mě, jaká prahová hodnota se u tohoto druhu považuje za kritickou, kdy už bez lidských zásahů (či i s nimi) nelze druh zachránit (asi se neví, nebo se po tom raději nepátrá)
  • Jednou z hlavních výzev ochranářů je přijetí opatření umožňující populační nárůst, který by zabránil postupné ztrátě genetické diverzitygenetický drift pracuje u všech populací, které nejsou nekonečně velké. Takže u redukce velké populace na 60 zvířat se jednoznačně uplatní masivní vliv driftu přes efekt hrdla lahve (pamatujme, že efektivní velikost populace bude ještě menší; odkaz na tyto články by se jinak zřejmě do hesla i hodily). Takže populační nárůst se IMO hodí spíš k tomu, aby se ta zvířata dala vysadit někam jinam, aniž by se ještě více oslabila původní populace.
  • Evoluce nosorožců patří spíš do hesla nosorožcovití (u n. sumaterského jsem to taky pokrátil), ale jestli to tam chceš nechat, nebráním se tomu.
  • Mám dojem (a teď to nebudu hledat, schválně, jestli si to pamatuji dobře), že erupce Krakatoy naopak nosorožce spíš zachránila, protože se z té lokalita stáhla lidská populace.
@Podzemnik: Tak už jsem to našel: [1]. :-) --OJJ, Diskuse 21. 3. 2024, 09:00 (CET)Odpovědět
Tak ono to dává smysl, co říkáš, nicméně mrkni třeba na en:Ujung_Kulon_National_Park#Geography, chybí k tomu citace. Přijde mi, že si to někdy někdo logicky vyvodil a od té doby se to traduje. V tom solidním článku, který i linkuji, se nicméně píše:
The historical data on the early human settlements in Ujung Kulon are patchy, but most sources agree that, outside the immediate surroundings of the lighthouse, there has only been one sizeable village on the peninsula during most of the 19th century. This village was abandoned or evacuated in 1906, possibly under pressure from the government due to the prevalence of diseases and a rise in the number of tigers. There is no evidence that the eruption of the Krakatoa had a lasting influence on the population of the village, even though it obviously created great disturbance when it occurred.
Čili jsem to tam upravil a zmínil obě varianty. --Podzemnik (diskuse) 21. 3. 2024, 19:53 (CET)Odpovědět
  • Je trochu hřích neodkázat na NČ tygr jávský :) (to jsem překládal ve svém wikijinošství, hodně to doplnil i Whitesachem) Mohlo jít asi o jediného predátora nosorožců na Jávě.
  • A ještě větší hřích je neodkázat na osobu Andriese Hoogerwerfa, kterého Whitesachem taky založil. Zvlášť, když z vlastních zkušeností správce parku napsal knihu Udjung Kulon: The Land of the Last Javan Rhinoceros, co by si zasloužila hodit alespoň do literatury, nosorožcům věnuje celou druhou kapitolu (neřekl bych, že je z toho nutné čerpat, ale napsat do článku něco o Hoogerwerfovi a kde si může čtenář tu jeho knihu sehnat považuji za samozřejmost).

Tak asi vše. Za článek díky, povedené heslo zdaleka převyšující 99 % článků o zvířatech zde (jako tradičně). OJJ, Diskuse 21. 3. 2024, 05:51 (CET)Odpovědět