Diskuse:Newton

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Hnetubud

Citace z clanku: Síla 1 newton je taková síla, která udělí volnému hmotnému bodu o hmotnosti 1 kg zrychlení 1 m·s−2. Nejsem odbornik, ale zda se mi ze to neni dobre. Melo by spise byt: Jeden newton pusobici na teleso o hmotnosti 1kg udeluje tomuto telesu zrychleni 1 m·s−2.

Je to dost velky rozdil, protoze selskym rozumem, pokud do neceho stouchnu nebude to porad zrychlovat, ale bude tomu udelena urcita rychlost, tedy zrychleni je pak rovno 0 m·s−2.

Jde o to ze si to ctou studenti a pokud to bude takhle matoucne vysvetlene tak to moc nepochopi nebo to pochopi blbe.

To ale není pravda, newton je jednotka síly, která je takto definována. Vychází ze vzorce druhého newtonova zákona F=ma, kde m je hmotnost a a je zrychlení. V situaci, kdy do něčeho šťouchnete, tak v době vašeho doteku těleso určitě zrychluje. Když těleso pustíte, pak už žádnou silou nepůsobíte, tento stav popisuje veličina hybnost. --Mates (diskuse) 3. 4. 2013, 12:26 (UTC)
Pokusil jsem se doplnit a přidat "selskorozumovou definici", protože jse s tím sám kdysi zápolil. Přidal jsem i definice joule a wattu (převzato z příslušných článků), což může sice působit jako dublování, ale zdá se mi to velmi důležité. BTW, šokuje mě, že tu pořád ještě přetrvává ta idiotská šablona pahýl, už to proboha zrušme! Ničemu to neprospívá a dělá to jenom ostudu, na de.wiki to udělali už před lety --Nolanus C 13. 12. 2017, 16:08 (CET)Odpovědět
O smyslu pahýlových šablon se už skoro rok diskutuje tady, na zrušení to každopádně nevypadá. Řekl bych, že vynálezce této vymoženosti poněkud podcenil jistý aspekt lidské duše, že totiž kriticky se vyjadřovat o práci druhých je mnohem lákavější než přiložit ruku k dílu.--Hnetubud (diskuse) 14. 12. 2017, 13:19 (CET)Odpovědět