Diskuse:Neokolonialismus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Mrzout v tématu „NPOV

Neměla by sekce "Závislá území v současnosti" být spíše než tady v článku kolonialismus? --Elm 10. 5. 2011, 15:36 (UTC)

Spíš měla, i když mezi závislým územím a klasickou kolonii je rozdíl. V tomto článku se ale o formální či politickou závislost primárně nejedná. Neokolonialismus se spíše týká neformálních mechanismů závislosti a exploatace, které mají kořeny v kolonialismu, ale postrádají formální existenci kolonie. Řekla bych, že problém řeší článek Seznam závislých území, který tu už máme. Každopádně podle mě je ten seznam v tomto článku nadbytečný až zavádějící. Zdravím. --Verosusa 10. 5. 2011, 15:55 (UTC)
Zdravím a souhlasím. Když tu máme ten seznam, zde je to zbytečné. --Elm 11. 5. 2011, 08:31 (UTC)

NPOV[editovat zdroj]

Pochybuji, že jsou všechny ty infomace z nějaké zeměpisného slovníku. Jedná se spíše o pohled marxismu než nezpochybnitelná, objektivní fakta. Navíc je věta, že ony vyspělé země, které ovládají ty chudé, jsou USA, EU a Japonsko, jaksi zapomíná na Čínu a Rusko... --Zik (diskuse) 12. 3. 2014, 18:13 (UTC)

Můžete uvést alespoň jednu jedinou zemi, kterou "kolonialisticky" vysává Rusko ? Opakuji : neptám se na USA, EU, Japonsko, ani Čínu, ptám se jen na Rusko. Děkuji za pochopení. (Mrzout (diskuse) 18. 9. 2017, 13:13 (CEST))Odpovědět