Diskuse:Mytologie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Diskuse o pravopisu[editovat zdroj]

Není podivné, že v celém článku se píše mytologie a heslo se jmenuje mythologie a je to teda i v nadpisu? Navrhuju přejmenovat na variantu bez h a z naopak z téhle varianty udělat redirect. I hesla konkrétních mytologií jsou bez h. Dneska se ty slova s th v češtině prakticky vůbec nepoužívají - učili Vás ve škole matematiku nebo mathematiku? ;-) Má někdo námitky?
-- Egg 22:52, 29. 11. 2004 (UTC)

Naprostý souhlas, th je dinosaurus českého pravopisu.--Karel 23:01, 29. 11. 2004 (UTC)
Doporučuji nejprve si přečíst diskuse na téma "správný český pravopis", např. Wikipedie:Spor o pravopis.
To, že se něco nepoužívá, ještě neznamená, že je to chybně. Já bych to takto sice nenapsal, ale taky v tom nebudu nikomu bránit, dokud nebudu přesvědčenm že je to chyba.
Fakt ale je, že by používání určitého pravopisu mělo být alespoň v rámci jednoho článku jednotné.
--Mojža 00:28, 30. 11. 2004 (UTC)
To, že se něco nepoužívá, ještě neznamená, že je to chybně. — to je sice v principu pravda, ale současná Pravidla českého pravopisu tyhle tvary neznají. A já bych je v každém případě považoval za závazná, je nutno se držet platné normy. Podle mého pozorování tady mathematiku, mythologii, mythus apod. prosazuje už jen dinosaurus Zvánovec. ;-)
-- Egg 22:35, 1. 12. 2004 (UTC)
Kdybyste si laskavě PČP přečetl, tak byste zjistil, že nemohou být normou, ale nanejvýš souborem norem. Nicméně nejsou ani to, jsou pouhým doporučením. A pokud chcete prosazovat kommunistický pravopis, jak je ctěná libost.
Jinak mám pocit, že jsme Vám rozšápl bábovičku, ctěný národovče. Měl byste si však uvědomit, že Wikipedie není ani cimrmanologií, ani platformou pro obskurní theorie.
-- Vít Zvánovec 09:01, 2. 12. 2004 (UTC)
A dodatek speciálně pro Vás: "Ve slovech, kde se jako spisovná připouští dvojí výslovnost, [s] i [z], a Pravidla 93 uvádějí psaní dublet, se za slohově neutrální považují podoby se s; jako dublety se tedy hodnotí dvojice slov jako diskuse – diskuze, disertace – dizertace, renesance – renezance, resort – rezort, režisér – režizér." Vaše "diskuze" je tedy barbarská a zároveň nedůsledná. Správně, když byste chtěl být alespoň trochu konsistentní, musel byste psát "dyzguze". -- Vít Zvánovec
Zde nebylo celkem o čem debatovat - pravopis v rámci jednoho článku musí být jednotný --Beren 22:53, 1. 12. 2004 (UTC)