Diskuse:Motorgenerátor

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Je dieseleový agregát také motorgenerátor?[editovat zdroj]

Kolega Postrach správně podotknul, že slovem motorgenerátor se někdy označují i dieselové agregáty pro výrobu elektrické energie. Ověřím, zdali je to správný pojem, a pokud ano, bude to chtít heslo reorganizovat (asi přesunout pod název rotační měnič a tento článek zobecnit). Pokud to není správný pojem, asi by to chtělo alespoň doplnit poznámku ve smyslu "Pojmem motorgenerátor se někdy nesprávně označují také dieselové agregáty". Petr.adamek 12:44, 6. 9. 2005 (UTC)

Tak nějak jsem to myslel. Dodnes jsem si take myslel, ze je to jen elektricky stroj, ale google me vyvedl z omylu. Zatím bych heslo (IMHO kolegou dobře napsané) nechal tak. --Postrach 12:53, 6. 9. 2005 (UTC)

Takže jsem udělal malou rešerši a

  • Učebnice Základy elektrotechniky II od L. Voženílka a F. Lstibůrka, vydaná nakladatelstvím SNTL v roce 1989, motorgenrátor popisuje jako měnič, který se skládá z motoru a gerátoru. Je to asynchronní nebo synchronní motor spojený s dynamem. Nicméně je zde i kapitola Motorgenerátor se spalovacím motorem, která popisuje klasický agregát se vznětovým nebo zážehovým motorem.
  • Slovník cizích slov státního pedagogického nakladatelství v Praze z roku 1966 popisuje motorgenerátor jako měnič stejnosměrného elektrického proudu na střídavý.
  • Příruční slovník naučný nakladatelství Československé akademie věd z roku 1962 definuje motorgenerátor jako rotační měnič vzniklý spojením elektromotoru s generátorem elektrického proudu.
  • Technický naučný slovník státního nakladatelství technické literatury z roku 1962 tvrdí, že Motorgenerátor je měnič proudu střídavého na stejnosměrný. Skládá se ze střídavého motoru přímo spojeného s dynamem.

Pokud neobjevíme jiný autoritativní zdroj s širší definicí motorgenerátoru, navrhuji do hesla přidat odstaveček, popisující motorgenerátor se spalovacím motorem jako občas používaný širší význam hesla. --Petr.adamek 21:54, 10. 9. 2005 (UTC)

Motorgenerátor v tramvaji[editovat zdroj]

Abych Vám trochu zkomplikoval situaci, malé vysvětlení k motorgenerátoru, který je na obrázku. Tento motorgenerátor pochází z tramvaje ČKD koncepce PCC. To jsou tramvaje T1, T2, T3. Tedy například i "TATRA T3" jak je uvedeno v popisku. Motorgenerátor má v této tramvaji dvě základní funkce: 1) Mění napájecí napětí 600V stejnosměrných na palubní napětí 24V stejnosměrných. Palubní napětí 24VDC je zde zvoleno proto, aby se dalo bez problémů použít automobilové příslušenství od akumulátorů po stěrače. 2) Radiální ventilátory na obou koncích motorgenerátoru ženou chladící vzduch k motorům. Dva podvozky,dva ventilátory. Motory v tramvaji PCC jsou stejnosměrné, s cizím chlazením! Tramvaje PCC byly stejně poslední pořádné tramvaje, každá měla zrychlovač a brzdič!195.47.82.163 13. 8. 2008, 13:57 (UTC)

Pokud to z tramvaje (1, 2) je jen motorgenerátor, tak to asi nemá co dělat v kategorii WL-soustrojí (ani v článku), ale mělo by to být v commons:Category:Motor generators, nebo ne? --P.01 (diskuse) 17. 3. 2013, 23:58 (UTC)