Diskuse:Monty Python: Život Briana

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Mmh v tématu „Zdroje

Kategorie: Filmy parodující křesťanskou tematiku[editovat zdroj]

Zdá se mi, že zařazení filmu Život Briana do Kategorie:Filmy parodující křesťanskou tematiku svědčí o jistém nepochopení filmu nebo o jeho velmi povrchním chápání. Osobně bych film neřadil ani do kategorie Filmy parodující křesťanskou tematiku, ani do kategorie:Filmy s křesťanskou tematikou. Někdy je příliš detailní škatulkování opravdu na škodu. Zatím není žánrové či tématické dělení filmů zavedeno, myslím, že by stačilo dát prostě Kategorie:Britské filmy. --Luděk 08:24, 17. 10. 2006 (UTC)

Doplněk: dokonce ani Kategorie:Komedie s křesťanskou tematikou není nejšťastnější. Domnívám se, že v tom filmu vůbec nejde o křesťanskou tématiku. Když už to chce někdo škatulkovat podle náboženství, tak spíš něco s judaismem, protože židé (příslušníci náboženské skupiny) netrpělivě očekávali příchod Mesiáše (ne konkrétně Ježíše). Ale domnívám se, že film je mnohem obecnější - stejně tak lidé slepě šli za Hitlerem, komunismem atp., protože potřebovali prostě nějakou víru, potřebovali k někomu patřit (protože dosavadní nabídka vír a přesvědčení na trhu jim nevyhovovala). Proto bych to v žádném případě neškatulkoval. A myslel jsem, že zkusíme v diskusi zařazení filmu vyřešit, a ne že někdo honem honem vymyslí zase jinou kategorii, z fleku ji založí a film tam zařadí. --Luděk 08:56, 17. 10. 2006 (UTC)



S kategorizaci jsme se trochu zamotali, zmeny asi probihaly paralelne. Presouvam sem svuj prispevek ke kategorii Kategorie:Komedie s křesťanskou tematikou:

Předělal jsem kategorii na trochu širší. Spousta komedií nemusí zrovna parodovat. A chtělo by to asi vymezit tu "křesťanskou tématiku". Stačí, aby ve filmu byl čert? Nebo vystupoval kněz? patří sem Následující filmy ?

Nevím, je to na diskusi. --Postrach 08:56, 17. 10. 2006 (UTC)

@Luděk: Ono je to složitější. Vzhledem k mnohaletému zákazu filmu v některých zemích (a ten zákaz byl zdůvodňovámn právě parodizací křesťanství) se ten film podle představitelů řady náboženských organizací křesťanství dotýká. Takže si jej zaškatulkovali sami prosazovatelé zákazu. Jinak s tím, že film má přesah na všechny ideologie, souhlasím. --Postrach 09:06, 17. 10. 2006 (UTC)

To, že někdo řekne, že něco je (proti)křesťanské, ještě neznamená, že to (proti)křesťanské opravdu je. Zvláště když se vyjadřují politici nebo náboženští představitelé. Jinak bychom museli dle stejného principu zařadit kybernetiku a genetiku do kategorie: buržoazní pavědy. Film by spíš patřil do kategorie alegorií.
A Satan rozhodně není pouze křesťanské téma, jak lze ostatně zjistit v článku Satan. --Luděk 09:24, 17. 10. 2006 (UTC)
Já jsem nikde netvrdil, že je ten film protikřesťanský. Ale dotýká se křesťanského tématu, pro nějž tu byla založena kategorie, do níž tedy IMHO patří. Podobně, jako do sci-fi patří film, kde se zahemží mimozemšťané.

Satan je podobné téma - mám pocit, že si na jeho zobrazení dělají nárok skoro všechny náboženské skupiny, o tvůrcích hororů nemluvě. --Postrach 09:34, 17. 10. 2006 (UTC)

Zdroje[editovat zdroj]

Kritika filmu ze strany některých křesťanů je popsána dost neurčitě a v některých bodech určitě nedoložitelně (například že proti filmu protestovali křesťané téměř všech denominací — já bych se i vsadil, že většina denominací se k filmu oficiálně vůbec nevyjádřila a že nebudou žádné doklady o tom, že jejich příslušníci protestovali). Naházel jsem tam pár šablon {{zdroj?}} a {{kdo?}}, určitě to tam nejde nechat v téhle podobě. (Existují ostatně i velmi pozitivní recenze filmu z křesťanské strany.) --Mmh (diskuse) 18. 9. 2022, 21:16 (CEST)Odpovědět