Diskuse:Miroslav Holub

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Tirdos v tématu „Spolupráce s Komunistickou stranou

"Literárně se angažoval kolem časopisu Května, po roce 1968 jeho tvorba nevycházela až do r. 1980." Ze seznamu vydaných knih se nicméně zda, že vycházela. Zkusit ověřit! --Limojoe 07:49, 12. 2. 2006 (UTC)

Oddíl Planetka Miroslavholub[editovat zdroj]

To Mormegil: Souhlasím s Tebou. Podle dvou stejných případů u planetek Petrjakeš a Koukolík, jsem vytvořil novou stránku Miroslavholub (planetka). Zdraví --Kacir 15:25, 29. 6. 2008 (UTC)

Spolupráce s Komunistickou stranou[editovat zdroj]

Na stránce je zcela opomíjena jeho aktivní spolupráce a poplatnost s Komunistickou stranou a jejím režimem (pouze dvě-nezamlčitelné zmínky, které článek uvádí, jsou vytrženy z kontextu a podány záměrně zavádějícím způsobem ve prospěch Miroslava Holuba). Už jen s přihlédnutím k možnosti opakovaně, dlouhodobě pracovně vycestovávat na západ, je zcela jasné, že byl nejenom tichým kývajícím občanem, ale byl aktívním, prověřeným a vysoce důvěryhodným komunistou, což je mimo jiné poměrně často patrné i z jeho tvorby (např. doslov v knize Aldous Huxley - Konec civilizace, práce v časopisech...). V článku je zmíněno pouze to, že neprošel prověrkami po 68-tém (což se stalo mnoha zapáleným komunistům), následně si to vyžehlil a dál těžil z přízně strany (přinejmenším ve vědecké rovině). A pak jeho uvedení v seznamech STB a to, že to popíral. Vzhledem k tomu, že se dochovala přinejmenším část jeho spisu a údajná spolupráce přímo předcházela povolení vycestovat na dva roky do USA, je i tato spolupráce více než pravděpodobná. Osobně bych, v zájmu korektního a uceleného pohledu na tuto osobnost, doporučoval stránku doplnit o jeho vazby na Komunistickou stranu a její režim, nebo alespoň zmínit kontroverznost jeho osobnosti a morálních hodnot. --Tirdos (diskuse) 20. 8. 2021, 13:29 (CEST)Odpovědět