Diskuse:Michal David

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Mhusek v tématu „Nevyváženost v sekci Život

Autorství písní[editovat zdroj]

Jedna oprava - Michal David není autorem písně Poupata, le pouze jejím intepretem.-- Tento příspěvek přidal(a) 86.49.9.164 (diskuse) 17. 4. 2010, 11:13‎ (CE(S)T)

Je to problematické. Janeček je oficiálně podepsán jako autor pod většinou písní, které zpíval Michal David v počátcích své kariéry. Zainteresované osoby, zejména lidé z Davidova okolí mezi čtyřma očima řeknou, že Janeček je (všeho) schopný manažer, ale ne skladatel a skutečným autorem hudby že je David, jen tehdy jako velmi talentovaný, avšak jinak "mladé ucho" souhlasil, že se pod jeho písně bude podepisovat kapelník Kroků Janeček, prý aby se písničky snáze prosadily, než kdyby byly podepsány ještě neznámým autorem. Veřejně to bez nezvratných důkazů proti "kmotrovi" Janečkovi nikdo neřekne a to, že před příchodem Michala Davida do Kroků a po jeho odchodu, respektive poté, kdy se David začal podepisovat sám, Janeček nic nesložil, by byly jen spekulace. Malé náznaky jsou v [1] (odstavec Tvůrčí tandem David - Janeček), ale i tam to Michal David kulantně zaobaluje, že na písničkách pracovali společně. --Filmaniak (diskuse) 27. 10. 2013, 21:46 (UTC)

Nemyslím si, že je to problematické. Pro mě je směrodatné, kdo je jako autor pod písní podepsán na albu. Ať se podíváte na album Michala Davida obsahující píseň "Poupata" vydané v 80.letech, tak i na alba, která s touto písní vycházejí dnes, vždy je jako autor hudby uveden František Janeček a autor textu Jaroslav Machek. Řiďme se tím, kdo je jako autor napsán na desce. Sám Michal David přiznal v pořadu 13.komnata Michala Davida, že autorem Poupat je František Janeček. A i kdyby Michal David prohlásil, že Poupata složil on sám, stále budu jako na autorovi hudby trvat na Františku Janečkovi, neboť jeho jméno je u této písně na desce uvedeno. Co je psáno, to je dáno. Rád bych ještě něco dodal k Vaší poznámce,že se pod písně složené Michalem Davidem hudebně na alba podepisoval František Janeček za účelem snažšího prosazení písní (než kdyby byly podepsány ještě neznámým autorem). Toto by celkem dávalo smysl na začátku jeho kariéry (kdy ještě nebyl Michal David tak známý). Avšak je nutno upozornit, že i v druhé polovině 80.let, kdy už Michal David rozhodně známý a slavný autor byl, je František Janeček podepsán pod polovinou písní na Davidových albech. Například album Bláznivá noc (natočené v roce 1987, vydané v roce 1988) obsahující 12 písní, je přesně hudebně rozdělena mezi Janečka a Davida. 6 písní složil David, 6 písni složil Janeček. Je-li pravda to, co jste napsal, proč v tom Janeček pokračoval i v době, kdy už byl David velmi slavný a známý a se svým jménem na albech si vystačil sám?

Kdy vyšlo první album?[editovat zdroj]

V textu je uvedeno: první sólové album 1980. V diskografii - viz - 1982 - Nenapovídej. Jak to tedy je?-- Tento příspěvek přidal(a) 89.103.131.103 (diskuse) 3. 10. 2011, 07:48‎ (CE(S)T)

V roce 1980 vyšel Michalu Davidovi první singl (takzvané SP), malá deska, kdy na každé straně byla pouze jedna písnička. Jednalo se o singl (Chtěl bych žít tak jak se má/Dám si kytku do klopy). První dlouhohrající deska (LP) vyšla Michalu Davidovi skutečně až v roce 1982. V roce 1982 vyšly Michalu Davidovi dlouhohrající LP desky dvě. Jedna byla vydaná u Supraphonu (Nenapovídej) a další se jmenovala Michal David a Kroky Františka Janečka - vydaná u Pantonu. Těžko říct, která z desek vyšla jako první, neboť obě byly vydány ve stejném roce. Na tom se nedokáže Michal David shodnout ani s Františkem Janečkem, která z desek byla vydána první (protichůdné názory vyjádřené v knize Michal David - Život Nonstop). Nicméně odpověď na Vaší otázku je taková, že v roce 1980 vyšla Michalu Davidovi pouze malá deska, singl. Jestli i singl lze považovat za album, nevím.

ve článku chybí že se mu nejčastějí říká Dj Kata , co znám tak mu tak říkají všichni -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 194.228.123.245 (diskusebloky) 4. 4. 2014, 09:02‎ (CE(S)T)

Chtělo by to nějaké zdroje, já tu přezdívku třeba slyším poprvé. --Jvs 4. 4. 2014, 09:59 (UTC)

Nevyváženost v sekci Život[editovat zdroj]

Dobrý den. Přijde mi, že v sekci Život je strašná spousta informací z roku 2020 a 2021. Docela mi to připomíná spíš nějaké promo než encyklopedii. Je otázka, zda patří ty informace do Života nebo je nějak nezkusit sesumírovat do podsekce Kariéra (nebo nějaký jiný podobný název). Další připomínky "Koncem roku 2021 natočil novou vánoční píseň se..." Staré vánoční písně nejsou prakticky zmíněny. Je to důležité pro sekci Život? "Brzy bude mít premiéru film Andílci za školou, ve kterém si zahraje roli školníka." Kdy brzy? Čeština např. "V roce 2021 se přichystal halové turné..." "Turné mělo probíhat už v červenci 2020. Po pár týdnech, ale musel turné přeložit až na srpen/září kvůli pokračujícím opatřením proti covidu-19." Po pár týdnech od zahájení ho přeložil? Nebo po pár týdnech od oznámení? A je vůbec nutné takto detailně v covidové době dávat do článku odklady? --Mhusek 6. 2. 2022, 12:20 (CET)Odpovědět