Diskuse:Mezopotámie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

tento clanek bych rozhodne oznacil za pahyl. SagiCZ 09:03, 13. 10. 2007 (UTC)

Pokud máte pocit, že je heslo nedostatečně vysvětleno, tak ho za pahýl označte. Nidko Vám v tom snad nebrání. S pozdravem --Juan de Vojníkov 09:19, 13. 10. 2007 (UTC)

Recenze - WPK - Mozzan[editovat zdroj]

Zdravím, nebudu dělat podrobnější recenzi, jenom zmíním nejdůlžeitější body:

  • Sekce Dějiny nedostatečná, namísto seznamu civilizací skutečný přehledný vývoj a zmínění, jak se v zásadních věcech které civlizace lišily, co přinesly nového apod. (např. zničehonic píšeš, že se Babylonie zmocnili Chetité, přitom se o ní předtím vůbec nezmiňuješ), v zásadě by to chtělo přepracovat na rozsáhlou sekci s několika pododstavci
  • Nějak lépe popsat přechod od chrámového k palácovému hospodářství
  • Co zahraniční obchod?
  • ostatní kapitoly většinou zaznamenávají pouze krátkou část vývoje mezopotámské společnosti, chce to popsat celý vývoj, od doby kamenné po Sásánovce (což znamená sice stručně,a el výstižně a tak, abys nevynechal žádný důležitý aspekt)

Bojím se, Adame, že sis na sebe vzal příliš velké sousto. Na tohle bude potřeba mnohem víc literatury, samozřejmě podrobnější, s čímž můžu rád pomoct. Ale jinak to ještě dlouho na DČ obávám se nebude. :( S pozdravem --Mozzan 8. 10. 2011, 20:23 (UTC)

V pořádku, díky za tohle. Opravdu jsem nevěděl, jak na tom článek je. (Dělá mi bohužel docela problémy kriticky se koukat na své vlastní dílo.) Odendavám z recenze a postupem času se tomu zkusím věnovat. --Adam Zábranský 8. 10. 2011, 20:31 (UTC)
Pokusím se najít nějaké rozumné bibliografické rešerše a časem ti je poslat, přednedávnem sem skládal zkoušku ze starověku, tak snad ještě někde ten seznam knih budu mít. ;) --Mozzan 8. 10. 2011, 21:02 (UTC)
Dobře, díky. --Adam Zábranský 9. 10. 2011, 10:58 (UTC)
P.s. Já sem na tom se sebekritikou podobně ;) kdybys viděl Václava II., když jsem ho poslal do nominace na NČ, prakticky bez recenze... chyb se tam pak anšlo víc než dost. :) --Mozzan 8. 10. 2011, 21:08 (UTC)

Podzemnik[editovat zdroj]

  • Článek mi přijde krátký. DČ i NČ nejsou o délce, ale o vyčerpanosti tématu. Pokud článek téma zcela vyčerpává na 5 odstavcích, ať je klidně NČ; tady je s tím však trochu problém - téma je významné a článek by měl být určitě delší, zejména ta sekce historie mi přijde hodně odbytá
  • Článek má sklony k eurocentrismu a etnocentrismu, na to velký pozor. Konkrétní příklady:
    • Mezopotámie byla kolébkou civilizace. - tím říkáš, že (1) Sanové pocházejí z Mezopotámie nebo že (2) Sanové nevytvořili civilizaci
    • Mezopotámie měla spolu s Egyptem ve starověku nejlepší podmínky pro zemědělství. - hlavní obživou Mayů byla kukuřice. Jak vůbec lze srovnávat něco takového, jako jsou "podmínky pro zemědělství" u starověkých národů?
    • V náboženských představách obyvatel Mezopotámie se odrážely přírodní jevy, jejichž podstatu si nedovedli vysvětlit rozumem. - velice odvážné tvrzení, možná to nějaký autor skutečně uvádí, ale nemyslím, že o tom mezi autory panuje shoda. Trochu to tíhne k responzivní hypotéze o původu náboženství, která je samozřejmě jen jedna z mnoha
    • Věda a pavěda - je problém označovat mezopotámskou vědu za pavědu, jakkoliv mezopotámská věda splňuje dnešní definici pavědy
  • Postrádám nějakou mapu, tohle je fakt slabota :-)

Jinak díky za to přepracování, článek už nedělá Wikipedii ostudu. Na DČ bych to však zatím neviděl, chce to hlavně rozšířit. S pozdravem, --Podzemnik 9. 10. 2011, 10:10 (UTC)

Díky i tobě za poznámky, jak už jsem zmiňoval výše, budu se tomu věnovat i dále a třeba to někdy na DČ dotáhnu. :o) --Adam Zábranský 9. 10. 2011, 10:58 (UTC)