Diskuse:Mexiko

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Zbrnajsem v tématu „Není vidět español

Méně je více[editovat zdroj]

Asi jsem to přehnal s tím editováním. A co teď s tím? Wikipedista: Juan de Vojníkov

Musí se tam všude dodělat odkazy – jinak jsem si se zájmem přečetl část o Cortésovi, je vidět, že se vyznáte. Muchas gracias. Jirka O. 10:51, 27. 10. 2005 (UTC)
Dějiny Mexika neznám jako odborník, proto nechci posoudit. Zásadně si myslim, že to zřejmě zůstane, mám ale následující návrhy:
  • v tomto článku zůstane jen kapitolka základní udaje k historii, snad jen maloulinko rozšířená. a do ní přijde poznámka viz Hlavní článek tak a tak
  • vše co je pod historií přijde do nového článku Dějiny Mexika (preferoval bych osobně Dějiny před Historie, zdá se že tak existuje již více článků), viz např. Dějiny Malty, Dějiny Londýna, Dějiny Berlína atd atp.
  • je nutno dbát na to, že nadpisy všech kapitol jsou psány normálně, ne tedy velkými písmeny
  • přibližně obdobně by se asi mohlo zacházet s tou kapitolou o kultuře atd.
Navíc, malá poznámka: snažte se používat tlačítko Ukázat náhled, abyste se vyvaroval tolika editacím. -jkb- 10:54, 27. 10. 2005 (UTC)

Dobře pokusím se prokousat vašimi návrhy. Wikipedista: Juan

Dík za ochotu se prokousat... Já tu jsem už od května 2004, a prokousávám se něčím i dodnes, takže zdar :-), -jkb- 17:07, 27. 10. 2005 (UTC)

No měl jste s těmi větrnými mlýny pravdu. Teď jsem ten text rozsekal jak jste radil, ale několikrát to vyhodilo eror, takže budu asi muset začít od začátku. Juan

No buďte na to hrd, kolego, kdo tu už proti větrným mlýnům popojíždí, když ne Vy. Momentálně nevím, kde jste měl errory, to se ve wikipedii stavá celkem občas každému, když něco, tak poproste někde o radu, on se někdo ozve. To co děláte zajímá pricnipielně každého. Zdar, a dobrou noc, -jkb- 19:52, 27. 10. 2005 (UTC)

Podezření na copyvio[editovat zdroj]

Poměrně značnou část textu článku jsem našel na http://www.montanaclub.cz/mexiko_text.php . Je to tam opsané odtud, nebo naopak je to odtamtud opsáno sem? Ve druhém případšě musí text odsud pryč. --Postrach 16:28, 28. 10. 2005 (UTC)

Text na Montaně je z července 2001. Pokud se neobjevi do pul hodiny protest, začnu zkopirovane časti mazat. --Postrach 16:53, 28. 10. 2005 (UTC)

Já se domnívám, že jstem to odtamtud neopsal. Wikipedista: Juan de Vojníkov

Demografie[editovat zdroj]

Je Quintana Roo teritorium? Píše si Indián, nebo indián....Aztek,aztec?--Juan de Vojníkov 11:55, 27. 11. 2005 (UTC) Quintana Roo je jeden z 31 Estados unidos Mexicanos (Spojených států Mexických)-tedy spolkový stát Azték je název příslušníka národa , ale způsob, jak je v Evropě zvolen je "zvláštní"

Tedy s velkým A AZTLI - je volavka, řečená sněžná TLACATL (TECATL , resp. CATL) - člověk

AZ(tli) + TECATL = AZTECATL je v nahuatlu Tedy jeden Azték Ce Aztecatl

    dva Aztékové Ome Aztecah

Jelikož Španělé to h nevyslovují , tak je pak přestali psát a mn. č. v evrop. jazycích posloužilo jako tvar jedn. č. Tedy uno AZTEC(o)

    dos AZTEC(os)

Čili svým názvem chtěli naznačit, že jsou Lid sněžné volavky.

Indián je umělý název , není tedy názvem národa, je to označení souhrnné, asi jako černoch, takže s malým i. Jinak dnes prosazují (university přes amerikanistiku) označení Amerind (jako původní Američan) a to jes velkým A. (89.24.111.214 29. 12. 2008, 01:02 (UTC))

Není vidět español[editovat zdroj]

U jazyků není vidět španělština. Zato je vidět esperanto. Co s tím? Je to tragikomické. --Zbrnajsem (diskuse) 18. 9. 2020, 11:44 (CEST)Odpovědět