Diskuse:Metrický prostor

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

HTML vs. TeX[editovat zdroj]

Definice metriky je v tomto článku nutná. Příklady metrik patří sem, protože jsou to de facto příklady metrických prostorů (metrika je jenom funkce, pokud k ní přidám zvlášť definiční obor, tak se už jedná o metrický prostor).

Dále: Kdo bude chtít psát matematické symboly v HTML, tak nechť zde vysvětlí, co ho k tomu vede. --Bubla 16:30, 12. 8. 2006 (UTC)

Tipoval bytch ze neznalost. Sice ne u tohohle clanku, ale u jineho jsem nevedel jak napsat v TeX notaci nejaky symbol, tak jsem ho tam dal pres patricny unicode znak .... --Bilboq 11:13, 13. 8. 2006 (UTC)
Nikoli, důvodem jsou aktuální zásadní nedostatky tagu math. Pokud lze totéž zapsat v HTML i v TeXu, je HTML výstup mnohem hezčí a čitelnější i lidmi, kteří nemohou číst obrázky (případně chtějí větší písmo atd.).
Ale OK, nemám na to natolik vyhraněný názor, abych se přel, takže jsem všechno nechal/převedl do TeXu; ale dost mi vadí, že se předtím zrevertovalo všechno včetně formátování textu a jasných oprav TeXových výrazů (např. zápis uzavřeného intervalu).
Pořád si myslím, že článek metrika má svůj potenciální význam, ale momentálně je opravdu zbytečná.
--Mormegil 08:09, 14. 8. 2006 (UTC)
Můj revert byl evidentně nekvalitní, hluboce se omlouvám. Na druhé straně stačilo, abys vzorce přepsal do TeXu ty a bylo by všechno zaručeně OK. V tu dobu jsem přehlédl, že jsi ty vzorce krom přepsání i upravil. A znovu se přimlouvám za TeX, v budoucnu už to s ním bude jenom lepší. --Bubla 23:48, 14. 8. 2006 (UTC)



Ak se v tom nekdo vyzna, bylo by vhodne dopsat tam nekolik slov o souvisloti metriky a topologie (silnejsi metrika => silnejsi topologie atd), pripadne nejake vety o tom, kdy je top. prostor metrizovatelny. Franp9am 13:58, 2. 10. 2006 (UTC)

Příklady typické práce[editovat zdroj]

Myslím, že je nutné, aby v tomto článku i neodborník (pokud bude ochotný trošku napnout mozkové závity, aby to pochopil) viděl nějaký typický způsob práce v metrickém prostoru.

U totální omezenosti jsem napsal jeden důkaz, ale ten se zabývá poměrně složitým objektem (prostorem posloupností), tak mě napadá, jestli by to nechtělo někam výš přidat i něco přístupnějšího.....

A myslím si, že by v článku mělo být zmíněno několik nejdůležitějších pojmů a výsledků; trošku jsem začal, ale vlastně nevím, které výsledky hodnotit jako nejdůležitější.... --Pavel Jelínek 11. 9. 2010, 14:09 (UTC)

Pár připomínek:
  1. Porovnání metrik by se daly změnit na vlastnosti metrického prostoru. Asi by to bylo jasnější. NevyřešenoNevyřešeno (Beru zpět.)
  2. Úplný m. p. a totálně omezený prostor mají své články. Tedy bylo by lepší tady napsat definici a nějakou poznámku, přidat šablonu {{Hlavní článek}} a zbytek (hlavně příklady) dát tam. A nebo jen odrážky s pojmy a definicí + odkaz. VyřešenoVyřešeno (teď tu jsou jen krátké poznámky s odkazy)
  3. Sekce Hlavní pojmy a výsledky je celkem divná: Nejsou tam oddělené příklady od ostatního textu, dva pojmy mají podnadpis jeden ne. VyřešenoVyřešeno (viz výše)
  4. Máš tam trochu zmatek s názvy metrik. Opravím to hned. VyřešenoVyřešeno
  5. Ještě jedna malá poznámka: Bylo by lepší všude, kde píšeš o prostorech funkcí, mluvit o integrální metrice, maximová se skoro nepoužívá.
Zagothal 11. 9. 2010, 20:35 (UTC)

Ad 1+4: Nemám námitek

Ad 2+3: Vřele souhlasím

Ad 5: To je pravda, ale domnívám se, že hodně lidí si maximovou představí mnohem snáze. Proto jsem ji použil. Takže teď je otázka, jestli to už nepřeháním s tím přístupem "Hlavně ať je to přístupné pro přemýšlivé středoškoláky a ne jen pro pro studeny vyšších ročníků matfyzu". --Pavel Jelínek 11. 9. 2010, 20:55 (UTC)

Zagothale, myslím, že seznam některých hlavních výsledků sem rozhodně patří - a to i trochu bohatší než ten, co tady byl. Myslím, že člověk, který si chce přečíst o metrických prostorech, se nezřídka bude zajímat i o výsledky a taky o hlavní pojmy (definice, třeba vlastnosti m.prostorů). Ale já bohužel nevím, které výsledky jsou tak důležité, že si zasluhují být sem napsány, tak jsem napsal prostě některé, které jsem i vybavil.

Souhlasil jsem s tím, že mnou napsaný seznam má nějaké vady, ale nemyslel jsem to tak, že by se měl smazat. --Pavel Jelínek 20. 9. 2010, 08:01 (UTC)

Dobrá dopiš to. Předtím tam toho opravdu moc nebylo. Ještě poznamenám, že podle mne tady nepatří příklady k jednotlivým výsledkům, to by tento článek mohl být klidně kilometrový. Zagothal 20. 9. 2010, 09:58 (UTC)

Definice by měla být co nejjednodušší. Axiom nezápornosti je v definici zbytečný, přímo vyplývá z ostatních axiomů. Je nějaký rozumný důvod, proč je v definici jeden axiom navíc a pod definicí je k tomu vysvětlující komentář? Kollemar 3. 11. 2010, 15:25 (UTC)