Diskuse:Metamfetamin

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 měsíci od uživatele 2A02:AB04:2C2:E300:3507:B1A5:DCDD:E6DE v tématu „Závislost


Enantiomery[editovat zdroj]

Metamfetamin má jedno achirální centrum (uhlík C2 alifatického řetězce, tj. atom uhlíku, na který je navázána aminoskupina); má tedy dva optické izomery (antipody, enantiomery): (S)-Metamfetamin (D-metamfetamin, dextrometamfetamin, Pervitin), který je silným psychostimulantem (2-4x silnější, než racemát); je to ovšem pravotočivý izomér/forma metamfetaminu, ne levotočivý/-á; (R)-metamfetamin (L-metamfetamin, levometamfetamin) je slabším psychostimulantem, ale silnějším analeptikem (stimulantem vitálních funkcí, jako oběh, srdečná činnost, dýchání); působí také silně a dlouhodobě bronchodilatačně (rozšiřujíc průdušky) (R,S)-metamfetamin (D,L-metamfetamin, racemetamfetamin, metamfetamin-racemát, Methedrine) spojuje účinky psychostimulační a analepické, ovšem slabší, než jednotlivé účinky čistých enantiomerů. Upravím proto tuhle (drobnou) chybu v textu („Velmi účinná levotočivá forma (d-metamfetaminhydrochlorid)“).--84.163.125.77 02:15, 29. 12. 2006 (UTC)

Nepřesnosti.[editovat zdroj]

„Metamfetamin byl poprvé syntetizován A. Ogatou v Japonsku roku 1888.“

Profesor Ogata byl roku 1888 jednoletým miminem (nar. 1887); ačkoli byl později excelentním chemikem, v tak ranném věku by redukci efedrinu přeci jenom nezvlád. Je pravda, že v Japonsku probíhal jistý výzkum tradiční čínské drogy Ma Huang (ephedra, chvojník čínský) již koncem 19. století, avšak izolace čistého efedrinu se podařila až r. 1918 a jako první efedrin redukoval jodovodíkovou kyselinou a fosforem Ogata roku 1919.

„...na Západ se dostal okolo roku 1930, kdy jej nacistické Německo distribuovalo vojákům na frontě...“

Ne; roku 1930 neexistovalo nacistické Německo, ani nevedlo žádnou válku, tudíž nedistřibuovalo vojákům na frontě nic a už vůbec ne Pervitin; (S)-metamfetamin byl v (opravdu již nacistickém) Německu prvně zkoumán po roce 1934; berlínská firma Temmler Werken patentovala originální metodu výroby (S)-metamfetaminu hydrogenací hydrochloridu 1-chloroefedrinu v alkoholu na platinovém katalyzátoru za mírně zvýšeného tlaku roku 1937 ( http://v3.espacenet.com/origdoc?DB=EPODOC&IDX=DE767186&F=0&QPN=DE767186 ) a na německý trh uvedla přípravek Pervitin Tabletten (tablety po 0,003 g = 3 mg (S)-metamfetaminium chloridu) v roce 1938; později přibyla taky galenika injekční, inj. ampule po 2 mL/15 mg účinné látky. Preparát Temmlerových Závodů Pervitin byl opravdu prvním koměrčním preparátem dextrometamfetaminu na "Západě".

„...v komunistickém Československu se v improvizovaných podmínkách vyrábí od 70. let.“

V komunistickém Československu se nevyrábí nic, nakolik již 17 let (bohudíky) neexistuje; vyráběl se od 70. let a tato trestní činnost přetrvává dodnes.--84.163.127.40 16:04, 29. 4. 2007 (UTC)

Redukce efedrinu na pervitin pomocí Iodovodíku probíhal původně ze substrátu kde bylo 50%levotočivé formy a 50% pravotočivé formy. Nejde vyrábět z pseudoefedrinu. Pseudoefedrin je pravotočivá forma a je méně účinná než levotočivá. Reakce neprobíhá jako pravotočivá ale levotočivá. Např u zmˇíněného pseudoeferdinu se ten nejprve pomocí chlorovodíku přetáčí do leva a pak ho lze využít pro reakci. Narkomané užívající to co dnes vaří kde kdo např z volně prodejných léků nemají ani páru o účinku pervitinu neboť látky které do sebe vpravují jsou iodoefedrin, iodobenzen a pod. Sice s fyziologickým účinkem ale chudáci játra.

-- Tento příspěvek přidal(a) Zálešák (diskusepříspěvky) 19. 10. 2007, 14:55 (UTC)

Dodatek k článku Výroba a oprava chyb: Metamfetamin lze vyrobit i z pseudoefedrinu. Kvalitní d-mathamphetamine se vyrábí buď z l-pseudoefedrine a nebo d-efedrine. Z opačných izomerů lze vyrobit taktéž methamphetamine, nicméně jeho mnohonásobně slabší na černém trhu běžně dostupnou formu l-methamphetamine. Tím chci poukázat na chybu výše, kde se autor domnívá, že efedrin je pravotočivý izomer a pseudoefedrin je levotočivý izomer totožné molekuly. Jak efedrin tak i pseudoefedrin mají obě formy izomeru. Rozdíl mezi pseudoefedrinem a efedrinem spočívá v typu vazby vodíku a zbytku CH3NH před NH3. Více podrobností zde

http://drugs.homeoffice.gov.uk/publication-search/acmd/ACMD-meth-annex-November-2005?view=Binary

-- Tento komentář byl přidán 29. 12. 2007, 17:18 (UTC)

No, kolego nebojte se do článku zasáhnout, protože autorem je Wikipedie, to znamená i Vy a mi budeme jedině rádi za správné informace.
Jo a ještě doplním, nebojte se takto specifické informace odzdrojovat jak je tomu zvykem v odborných pracích. Někdo to po vás třeba předěla do stilu Wikipedie. Koukněte jak vypadají nejlepší hesla: Wikipedie:Nejlepší články. S pozdravem a přáním pěkného dne Juan de Vojníkov 22:52, 8. 1. 2008 (UTC)

Picture of the "Panzerschokolade"[editovat zdroj]

This picture is a fake. Zotter was opened 1999, nazis would never produce chocolate in "Hermann-Göring-Schokoladenwerke". Here is the source of this joke: http://www.flickr.com/photos/kewagi/3559054599/ -- Tento komentář byl přidán 4. 10. 2012, 19:01 (UTC)

Kde autor bere fakt uváděný v úvodu článku, že "V menší míře než farmaceuticky vyráběný amfetamin jej někdy využívají i studenti, lidé s dlouhou pracovní dobou, či nároky na dlouhodobu schopnost rychle a efektivně reagovat." ? Já teda neznám žádného studenta ani člověka s dlouhou pracovní dobou, co by si místo kafe nebo energiťáku dával perník. Berzeger (diskuse) 6. 9. 2013, 12:48 (UTC)

Někteří to podle mě určitě dělají, ale bez zdroje to tam nemá co dělat. Smazal bych to.--Crinkly.sun (diskuse) 6. 9. 2013, 12:59 (UTC)

Závislost[editovat zdroj]

Nové výzkumy [1] ukazují, že dlouhodobé užívání drog o kterých se dříve tvrdilo že nezpůsobují fyzickou závislost, vytváří genetickou expresí trvalé změny v mozku. Již zpracováno v anglické verzi článku. Doporučuji doplnit a zavádivé tvrzení o absenci fyzické závislosti na drogách upravit. 109.80.124.243 23. 2. 2022, 12:33 (CET)Odpovědět

Ovšem změny v mozku nejsou fyzickou závislostí. Tu metamfetamin opravdu nevyvolává, způsobuje ovšem, samozřejmě, závislost psychickou. To v článku zahrnuto je, tudíž Vaše připomínka přinejmenším... není jasná. --2A02:AB04:2C2:E300:3507:B1A5:DCDD:E6DE 17. 8. 2023, 21:42 (CEST)Odpovědět

Pár připomínek[editovat zdroj]

Nepochybuji o tom, že je v řadách redakce řada kovaných odborníků, ale rád bych přispěl se svou troškou do mlýna, byť mám jen bakaláře (z adiktologie) aa nedostudovanou medicinální chemii. Nevím si rady s tím, jak naložit s informacemi, které považuji za pravdivé a věrohodné (např. níže zmíněná připomínka o užívání amfetaminů studenty VŠ). Studenti preferují spíše ritalin (methylfenidát), který působí v mozku podobně jako amfetaminy (jeho mechanismus účinku je bližší spíše kokainu než amfetaminům), nicméně nepohrdnou ani případným speedem (ale to jsou opravdu poměrně vzácné případy, bohudík). Nicméně jak s takovou informací naložit, pokud je vyžadován zdroj? Nejeden z mých bývalých vyučujících napsal na podobné téma článek a publikoval v odborném periodiku, ale přiznám se, že podobných informací je zde na wiki v článcích týkající se drog a závislostí (či psychiatrie obecně) spousta a nehrnu se do toho, abych každou dodatečně ozdrojoval. Co s tím? Já sám sebe těžko mohu prohlásit za autoritu nebo ověřený zdroj, to je jasné. Týká se to i slovního obratu na konci textu - pojem problémový uživatel je terminus technicus, v článku je použit nesprávně. Problémový uživatel je uživatel opiátů či opioidů, uživatel amfetaminu a jeho derivátů (teď si nejsem jistý, zda tam nespadá i kokain) a jakýkoliv uživatel, který si drogu aplikuje nitrožilně. Jenže je otázkou, do jaké míry jde o úzus a nakolik se to může jevit podstatné laickému čtenáři. Někdo nějaký nápad? --JanKozinski (diskuse) 4. 11. 2022, 20:11 (CET)Odpovědět