Diskuse:Makedonci

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nic společného[editovat zdroj]

Nový uživatel vložil do článku mj. větu: "Dnešní Makedonci nemají nic společného s antickými řecky mluvícími Makedonci." Tuto větu jsem prozatím vyhodil, neboť se mi její formulace nezdá moc encyklopedická a ani si nejsem jist nakolik jsou taková sdělení pravdivá.

Třeba Prusové také původně "neměli nic společného" s Prusy na přelomu 19. a 20. století. Onehdá jsem také slyšel, že dříve nebylo nijak vzácné, že původní obyvatelstvo prostě na zemi zůstávalo, akorát se měnila "vrchnost" - proto také se snad tvrdilo, že Češi jsou geneticky hodně podobní Keltům: lidé pracující na polích zůstavali, ale jen jim chvíli vládli Keltové, Germáni (Marobud), Slované. Takže by to zřejmě chtělo jistou opatrnost a zdrženlivost, co se kategorických tvrzení týče.

Další věta je pro mne nesrozumitelná: "Předkové Makedonců byly slovanské kmeny zejména Brsajci, které přišli na území Makedonie během 6. a 7. století a smísili se s původním makedonským Slovany." Takže byly dvě vlny, kdy na ono území přikvačili Slované? Brsajci v 6. a 7. století a ještě před tím někdo, s kým se Brsajci později mísili? Nebo tam mělo být, že se Brsajci mísili s původním "antickým" obyvatelstvem, čímž by ovšem zase padlo kategorické tvrzení, že dnešní Makedonci nemají nic společného s antickými? Jak to tedy je? --Luděk 05:08, 15. 5. 2007 (UTC)

  • Ja ako Grék môžem povedať že s antickými Makedóncami majú spoločné iba veľmi veľmi málo. Bolo dokázané že antickí Makedónci boli Gréci, že pochádzali z gr. kmena Dórov. Slovania prišli do Balkánu v 6 stor. Síce sa na územií dnešného štátu FYROM pomiešali s gréckym a illýrskym obyvatelstvom, ich DNA je zvacsa slovanská teda nemajú sa právo nazývať predkami starovekých gr. Macedoncov, ktorymi su najblizsi predkovia moderní Gréci.