Diskuse:Makadam

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Juniperbushman v tématu „Šotolina

Tato stránka je celá špatně. Makadam není kamenivo. Je to konstrukční vrstva komunikací z hrubého drceného kameniva s výplní. Výplní může být jemné kamnivo, příp. cementová směs, viz heslo anglické wikipedie http://en.wikipedia.org/wiki/Macadam.

Cesty z kameniva

V České republice se povrchy cest z kameniva upravují zaválcováním lomových výsivek (to nejjemnější, co lze koupit v kamenolomu, v podstatě jde o kamenný prach) nebo velmi drobného kameniva, ale takové cesty SE NENAZÝVAJÍ makadamem. Říká se jim "komunikace z kameniva (se zakalením)" nebo "štěrkové komunikace (se zakalením povrchu)".

Penetrační makadam

Makadamem je v ČR nazýván pouze penetrační makadam, což je konstrukce z hrubého kameniva prolitá silničním (tekutým) asfaltem (litým z cisteren nebo ze sudů). Tomu odpovídá anglický termín tar-bound macadam. Pokud je makadamová konstrukce vrchní, uzavírá se svrchu asfaltovými nátěry. Dnes se penetrační makadam v ČR používá jen při výstavbě a opravách lesních a polních cest, ve výstavbě silnic a ulic byl již nahrazen kvalitnějšími materiály, zejména asfaltovým betonem, slangově nazývaným "balená".

Laické rozpoznání penetračního makadamu

Laik však povrch z makadamu uzavřený asfaltovým nátěrem a povrch z asfaltového betonu běžně nerozliší, obojí je pro něj "asfaltka". Z asfaltových nátěrů a zálivek v létě při vyšších teplotách vytékají kapky silničního asfaltu, z asfaltového betonu žádný asfalt nevytéká ani při 60°C.

178.255.168.45 18. 11. 2013, 15:41 (UTC) Felix

Šotolina[editovat zdroj]

Jaký je rozdíl mezi cestou z kameniva a šotolinovou cestou?--Juniperbushman (diskuse) 9. 4. 2020, 23:52 (CEST)Odpovědět

@Juniperbushman: Osobně (tedy se základními znalostmi o silničním stavitelství) si myslím, že hlavním rozdíl bude v tom, že šotolina bude zvibrované souvrství štěrkodrti (škoda, článek tu není), zatímco makadam je tvořen kamenivem dvojí frakce (zase nic...) – tj. hrubým kamenivem (třeba 32/63) a vzniklé mezery jsou vyplněny něčím drobnějším (třeba 0/4). Problém trochu tkví v tom, že zatímco makadam je nějak definovaný, pojem šotolina TP 170 MDČR vůbec nezná, a jelikož to není exaktně definovaný pojem, tak se bojím, že si ho může každý vykládat tak trochu po svém... — Draceane diskusepříspěvky 14. 4. 2020, 22:33 (CEST)Odpovědět
Já žiju v domnění, že výraz šotolina se používal pro netříděný štěrk menší zrnitosti. Pak ještě existoval tzv. „lomový odpad“, který se používal hlavně na lesní cesty.--Juniperbushman (diskuse) 15. 4. 2020, 01:15 (CEST)Odpovědět