Diskuse:Magistr

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nesouhlas s větou "V americkém školství tento titul odpovídá M.A. („Master of Arts“), M.Sc. („Master of Sciences“) a M.F.A. („Master of Fine Arts“)." Je to názor, který není podporován fakty.

České a americké školství jsou v skutku jiné, a skutečnost je mnohém složitější, než jednoduché překlady zakládané v lingvistické podobnosti slova Master a Magistr. Jsem v ČR už delší dobu (mimochodem omlouvám se za případné chyby, jsem "amíčka" bez českých předků) a podle mých poznatků jsem zjistila, že obvykle to, co musí odevzdat americký Bachelor student, je o něco vyšší než to, co dělá český bakalář ale stále nižší než u českého magistra; jsou samozřejmě rozdíly mezi školy samotné a toto vůbec nemusí platit v případě srovnávání "jednoduchých" a "složitých" vysokých škol v USA. U magisterských studia toto už odpadává a zcela jistě se dá říci, že český magistr absolvuje něco ne tak rigorózní, jako americký Master.

Jsou však výjimky u gradování titulu samotné, takže i takové všeobecňování není úplně vono. Např:

- právě přeložím do AJ magisterský titul jednoho advokáta. Zajímavé je, že právník v USA po složení zkoušek ze právnické školy -- tj. bakalář + nadstavec 3-4 roky specializované právnické školy -- získává titul Juris Doctor (JD). Pokud se právník chce specializovat v určité oblasti práv, může studovat dál a získat titul Master of Laws (LLM). Takže tady je Doctor (= magistr práv) nižší než Master (=JUDr.).

- MBA, master of business administration, je také něco úplně jiného než magisterské studium v managementu třeba na VŠE. V ČR se dá absolvovat šestileté vysokoškolské studium v managementu s minimem praxí (třeba jen praktikum v rámci studia); naopak předpoklad pro přijetí do studia MBA je skutečné manažerské zkušeností (s vedením týmu lidí, finance a sestavování rozpočtu atd.).

Zkráceno: volím škrtat větu.

Liz, --85.207.119.184 21:30, 25. 4. 2007 (UTC)

EsO :) Mě jste přesvědčila a větu mažu. Adam Zivner 21:39, 25. 4. 2007 (UTC)

V americkém školství mají právníci a lékaři skutečně titul doktora. Nejde tedy myslím o magisterské studium, svojí délkou (8 let) se blíží studiu doktorskému se započtením nižších stupňů. I tam, myslím, je rovnou udělován titul doktora, není tedy nejdříve magistrem medicíny a pak až doktorem. Tyto doktoráty se chápou jako profesní doktoráty, kdežto PhD je doktorát vědecký či výzkumný (research). Tj. doktorát pro praktickou činnost vs PhD doktorát, který je začátekem vědecké a akademické kariéry. U nás jsou lékaři i právníci s titulem JUDr absolventy magisterského studia. Např lékaři u nás mají studium kratší než v USA o cca 2 roky, doplňují si znalosti až při získávání atestace. Snad je tedy správné nazývat jejich studium magisterským.

délka studia[editovat zdroj]

Zajímalo by mě, na které fakultě které vysoké školy v ČR dostane absolvent po 6ti letech studia (bez opakování) titul Mgr. Můj názor je, že na žádné.--82.99.155.174 18:58, 18. 2. 2008 (UTC)

Kdyz uz to nevite, zkuste treba zagooglovat. Sest let trva magisterske studium v nekterych oborech lekarstvi - ciste namatkou priklad 1. lekarske fakulty UK - studijni program Vseobecne lekarstvi (M5103 - 6lete studium v prezencni forme) - http://www.lf1.cuni.cz/Data/files/p%F8ij%EDma%E8ky/Mgr_INFORMACE%202008_09.pdf . Slimejs 20:26, 18. 2. 2008 (UTC)
Skutečně zvláštní! Já si dodnes myslel, že absolvent lékařské fakulty oboru všeobecné lékařství získává titul MUDr. Když se v této tématice nevyznáte, zkuste o ní nepsat články.--82.99.155.174 22:15, 26. 2. 2008 (UTC)
Mno, nemate pravdu a zkuste se pred pristi reakci opet poradit s internetem. Bolonska umluva, kterou se u nas ridi vetsina vysokych skol, rozlisuje tri druhy studia - bakalarske, magisterske, doktorske. MUDr., JUDr., PhDr. a pod jsou pozustatky historie a nelze je brat vazne. Dnes lekar i pravnik po zaverecnych zkouskach ziska titul Mgr. (vyjimka je jen u umelcu - viz MgA.). Takovy absolvent muze vykonat zvlastni rigorozni zkousku a ziskat takzvany "doktorat", coz vsak je spis kseft pro skoly, ne fakticky pokrok ve vzdelani. Treba Fakulta telesne vychovy a sportu UK chce za PhDr. poplatek 10 000 Kc a za to vas necha udelat jednu pidizkousku a absolvovat dalsi promoci :-) Je to takzvany "maly doktorat" a je otazka, do jake miry se jedna jen o radost pro prababicky, ze maji v rodine doktora. Skutecny doktorat ziskate az po min. trech letech studia (Ph.D.), velky dokrorat je uz ciste vedeckou zalezitosti (DrSc.).Slimejs 00:22, 27. 2. 2008 (UTC)
Zase omyl! Úspěšným absolvováním státního rigorózního řízení (nechápu proč zvláštního) získává uchazeč "malý doktorát", nikoliv však titul MUDr. Tento titul je zaručeně jediným titulem, který může absolvent oboru Všeobecné lékařství získat. Žádný Mgr. v tomto oboru neexistuje! Neplést se speciálními obory lékařských fakult, např. Zdravotnická technika a informatika na 1LFUK! Jinak vás upozorňuji, že např. doktorát přírodních věd na PřF a MFF UK zadarmo nedostanete, ale musíte si ho tvrdě zasloužit. Já jsem se např. účastnil RZ v programu Klinická a toxikologická analýza katedry Analytické chemie PřFUK, a kromě vykonání zkoužky bylo nutné předložit moji spoluautorskou práci publikovanou v odborném anglickém recenzovaném periodiku + úvod o 14 stranách formátu A4. Nemám tudíž oprávněně pocit, že můj titul RNDr. je jakkoliv bezhodnotný. Dalším naprostým nesmyslem je, že titul Ph.D. se získává po min. 3 letech studia. Opět vás vyzývám, abyste se neúčastnil diskusí na téma, které je vám tolik vzdálené. Jinak klidně čerpejte informace z neznámých internetových zdrojů, ale ověřujte je zdroji seriozními!--82.99.155.174 18:21, 27. 2. 2008 (UTC)
Nejak vas toto tema rozpaluje :-) Klid, bavime se o titulech, nejde o zivot. Projdete si Bolonskou deklaraci - deli studium na bakalarske, magisterske, doktorske. Po absolvovani nekterych magisterskych studijnich programu muze student dostat i jiny titul nez Mgr., ale porad je absolventem magisterskeho programu. Doktorskym se mysli mezinarodne uznavany Ph.D., ne cesky PhDr. a pod. Prestoze ma vic pismenek, znamena mene. A nepresvedcite mne, ze je to jen hra na doktorat, ne skutecne doktorske studium. To bych musel zapomenout na spoustu veci, ktere jsem na fakulte videl a slysel.
Nevim, co je nesmyslne na tvrzeni, ze Ph.D. ziska clovek minimalne po trech letech studia. Jednak jsem si timto studiem sam prosel, jednak se dokazu podivat treba na http://www.lf3.cuni.cz/cs/veda-a-vyzkum/doktorske-studium/ - viz veta "Standardní doba studia je 3 roky, maximální doba studia 8 let." A na zaver - Univerzita Karlova by se asi urazila, kdybyste pred ni zopakoval, ze jeji stranky jsou nezname...Slimejs 21:00, 27. 2. 2008 (UTC)
Takže poslední věc: článek pojednává o titulu, ne o formě studia. Píšete, že titul je udělován po 5-6ti letech studia, což je nesmysl. Nezkoušejte to už víc okecávat. Také rozlišujte doktorské studium biomedicíny a např. architektury. Tam lze titul získat za znatelně kratší dobu.--82.99.155.174 21:36, 27. 2. 2008 (UTC)

Tahle diskuse je celkem zbytečná, stačí se podívat do vysokoškolského zákona (111/1998 Sb., v platném znění)(který je skutečně odrazem Boloňské úmluvy):

  • bakalářské studium trvá 3-4 roky a je ukončeno titulem Bc. nebo BcA. (o tom spor není),
  • magisterské studium trvá 1 - 3 roky, pokud navazuje na bakalářské, nebo 4 - 6 let, pokud stojí samostatně (§46 odst. 2); medicína skutečně trvá 6 let.
  • absolventům megisterského studia se udělují tituly dle §46 odst. 4:
  • Ing., Ing. arch.
  • MUDr., MDDr. (nedávno přidaný), MVDr.
  • Mgr., MgA.
  • a hned další odstavec: absolventi s titulem Mgr. mohou vykonat rigorózum a získat JUDr., PhDr., RNDr., PharmDr., ThLic. nebo ThDr.

Tím končí bakalářské a magisterské tituly (tj. ty, co se píší před jméno). Za jméno se pak píší postgraduální, tj. doktorské tituly (PhD., ThD.) Sám jsem MUDr. a PhD., tak mohu doložit, že studium na MUDr. je magisterské a trvá 6 let, doktorské studium pro získání PhD. pak dalších 3-8 let (výjimečně však smí být i kratší).Martin Vejražka 17:56, 28. 4. 2008 (UTC)

Získání vysokoškolského titulu JUDr.[editovat zdroj]

Titul JUDr. (doktor obojího práva) má dlouhou historii a nikoliv jen v českém či československém školství. Byl udělován absolventům právnických fakult po složení vyššího stupně zkoušky. V roce 1950 byl zákonem zrušen a absolventům právnických fakult bylo umožněno užívat zkratky prom. právník. V roce 1966 byl titu JUDr. opět zaveden, ale absolvent musel po ukončení studia státními závěrečnými zkouškami včetně úspěšné obhajoby diplomové práce, kdy mohl užívat označení prom. právník(případně prom. práv.), projít rigorózním řízením a obhájit rigorózní práci, která představovala vyšší stupeň náročnosti oproti práci diplomové. Od 80. let 20. století byla zavedena rogorózní zkouška, která se skládala před komisí ze dvou předmětů, které byly určeny tak, že absolvent právnické fakulty si mohl volit pouze určené kombinace, nemohl si kombinovat předměty sám. Poté, kdy byly zavedeny (zákonem č. 172/1990 Sb., o vysokých školách) nové vysokoškolské a vědecké tituly, zákon stanovil, že absolventi čtyřletého nebo pětiletého studia na univerzitě a některých dalších vysokých školách získávají složením státních závěrečných zkoušek a obhajobou diplomové práce titul Mgr. (tyto tituly byly přiznávány i zpětně) a na základě absolvování rigorózního řízení, mohou získat tzv. malý doktorát, tedy např. JUDr., PeaDr., PhDr. apod. Datum (diskuse) 22. 12. 2012, 15:47 (UTC)