Diskuse:Měsíce Jupiteru

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Mykhal v tématu „Měsíce Jupitera

Sloupec ¨"Hmotnost" v této tabulce je zřejmě o jeden dekadický řád vedle (hodnoty jsou desetkát menší než skutečnost u galileovských měsíců), alespoň podle parametru GM stanoveného na základě měření dráhy sondy Galileo zveřejněných NASA. Pracuji na nové verzi tabulky.

avitek, 2005-06-03, 19:22 UTC

Záměrně jsem odstranil z tabulky sloupec "Hmotnost" vzhledem k tomu, že pouze u Galileových měsíců byla jejich hmotnost stanovena přímo s rozumnou přesností, a u naprosté většiny zejména menších těles je pouze odhadována na základě naprosto nepřesně znamých rozměrů a z prstu vycucané průměrné měrné hmotnosti (hustoty). Místo toho jsem přidal údaje o objevitelích těchto měsíců. Také údaje o příslušnosti k jednotlivým rodinám jsem vyjmul z tabulky a dal do textového komentáře v samostané podkapitole v heslu. Pokusím se v historicky krátké době zpracovat podobným způsobem i tabulky měsíců ostatních velkých planet.

Wikipedista:avitek 2005-06-06 18:08 UTC

Měsíce Jupitera[editovat zdroj]

Asi je více česky "Měsíce Jupitera" ne? -- Tento komentář byl přidán 26. 8. 2016

Pokud by byla myšlena ta mýtická božská persona místo planety, tak ano. —Mykhal (diskuse) 19. 6. 2021, 09:04 (CEST)Odpovědět