Diskuse:Mýdlo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele 145.40.209.251 v tématu „Mýdlo s hovězí žlučí

Proc upravit, mozna by to sneslo neco jako zduvodneni a pozn. na okraj, myslim, ze neni vhodne rikat veci, jako jiz tradicne u tohoto autora, autor jsem neco napsal ve volnem case, moyna to neni idealni, ale preci jen je to clanek, ktery se snazi napsat neco o mydle, IMHO docela zajimavzm zpusobem. Vrba 20:38, 22. 6. 2005 (UTC)

To proč jsem to napsal, mělo vysvětlit co upravit. S uživatelem jsou jisté "potíže" (vizte Wikipedie:Články k úpravě a jeho diskuzi). Problém tkví v tom, že jeho překlady do češtiny používají netradiční slova, zde jsem například nikdy neslyšel o tom, že kus mýdla je tyč. Přečtete si článek a pokud se budete stále domnívat, že je to správně česky, tak klidně odstraňte šablonu, já se do jeho opravy pouštět nehodlám, ale nezdá se mě zde použití mnoha slov. Sumil 15:10, 23. 6. 2005 (UTC)

Dekuji, cetl jsem ho jen tak zbezne, o mydle nic nevim a tak se ani nehodlam poustet do uprav, jen jsem to chtel pochopit. Ja si myslim, ze pokud se vklada tato sablona, ze by to sneslo jeden dva radky na vysvetlenou, ale trend je zde IMHO bohuzel opacny. Vrba 16:46, 23. 6. 2005 (UTC)

Náhodou jsem (při kontrole odkazů z hesla glycerol) zabrousil sem a je zcela evidentní, že se jedná o dost komický překlad z angličtiny (podezření na strojový překlad je sice trochu nadnesené, ale možná, že jde o ručně a neúplně korigovaný strojový překlad - např. něco, co stroj nebo člověk nezvládl přeložit z angl. originálu, tam chybí). V důsledku toho tam jsou jak věcné chyby, tak i nějaká ta gramatická hrubka. Až budu mít čas, tak to zkoriguji, možná ještě zítra večer (2.3.06). Proto tam dávám předběžně šablonu Pracuje se. --A.Vítek 20:02, 1. 3. 2006 (UTC)

Psal to robot Wikipedista:FrantisekKorbel--Li-sung 20:03, 1. 3. 2006 (UTC)

ZPOCHYBNENI HISTORIE ?[editovat zdroj]

Nejstarsi dochovane zpravy o vyrobe mydla z koziho oleje a popela pochazeji z Babylonske rise kolem roku 2800 pred nasim letopoctem. Tehdy ovsem neslouzilo k myti, ale pouzivalo se na cisteni surovin na vyrobu latek a k osetrovani ran. Osobni hygienu lide resili jinak. Nechavali se natirat olejem, ktery zatuhl a pri seskrabani se s nimz povrchu tela odstranily i necistoty a pot. Teprve ve 2. stoleti naseho letopoctu slavny lekar Galenos objevil, ze mydlo dokaze dokonale vycídit i telo. Razem zajem o mydlo stoupl a mydlarstvi se stalo oficialnim remeslem.

Puvodni mydla se ovsem nedaji s dnesnimi srovnavat. Byla vyrabena z olivoveho oleje, vapna a louhu a jejich kvalita nebyla valna. Az ve druhe polovine 18. stoleti se s objevenim procesu zmýdelňování tuků zacala delat mydla tak, jak je v podstate zname dodnes.

casopis (trimesicniku) Extra (tusim priloha Deniku Smer), 1/2008, Kde se vzala HYGIENA, strana 50, vydava Euro-Agency s.r.o.

poprosil bych nekoho kdo ma jeste dnes chut nebo zitra z rana aby to zakomponoval do clanku nebo dolozil zdroje tamtech tvrzeni. dekuji --Zacatecnik 19:20, 11. 1. 2008 (UTC)

Pokud chybí zdroj pouze u některých konkrétních tvrzení nebo pasáží, pak je lépe použít některou ze šablon určených pro vkládání do textu {{fakt}} nebo šablona {{chybí zdroj}}. Šablona {{neověřeno}} je určena pro případy, kde je nedostateně ozdrojovaný nebo neozdrojovaný celý článek. --ŠJů 19:39, 11. 1. 2008 (UTC)
I když on je fakt, že s ozdrojováním ostatních částí textu to také není nijak slavné, takže tam ta šablona patří. --ŠJů 19:41, 11. 1. 2008 (UTC)
V čem je vlastně článek a uvedený úryvek ve sporu? --Pasky 03:17, 18. 1. 2008 (UTC)
pisu at se tyto informace zakomponuji a neovereno patri na cely clanek- neni vubec ozdrojovany.

ale nektera tvrzeni si protireci: přípravu mýdla z vody, louhu a kassiového oleje - o vyrobe mydla z koziho oleje a popela pochazeji z Babylonske rise kolem roku 2800 atpd. --Zacatecnik 08:20, 18. 1. 2008 (UTC)

Mýdlo s hovězí žlučí[editovat zdroj]

Chybí mi tu zmínka o mýdle vhodném mj. k odstraňávání obzvlášť obtížných skvrn z textilu, pozústávajícím z jádrového mýdla a hovězí žluči. Německy se jmenuje Gallseife - https://de.wikipedia.org/wiki/Gallseife . Zajímalo by mě i jak se mu česky říká. -- 145.40.209.251 4. 4. 2023, 11:11 (CEST)Odpovědět