Diskuse:Místopisné názvy podle rostlin

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Globalizovat?[editovat zdroj]

Zajímavé téma, ale není škoda to omezovat jen na češtinu? V jiných jazycích je tento fenomén také velmi rozšířen. Viděl bych jako možnost obecné pojednání o tomto jevu na této stránce, a pak odkazy na seznamy buď podle jazyků a zemí, nebo podle druhů stromů (například podle břízy se jmenuje nesmírné množství sídel všude, kde bříza roste).

Co si o tom kdo myslíte? --Mmh 00:52, 10. 5. 2007 (UTC)

Nikdo si o tom očividně nic nemyslí, tak přidávám globalizační šablonu a čekám na reakce. --Mmh 10:10, 31. 5. 2007 (UTC)
Hned jako první příklad můžete přidat film Noční můra v Elm street, protože „elm“ je v angličtině „jilm“.
Přeložit by se to pravděpodobně dalo jako A Nightmare on Jilmová ulice.
Je to odpovídající reakce? --slady I~b 11:23, 31. 5. 2007 (UTC)

Odkude berete přesvědčení, že některé názvy pocházejí od rostlin? Například "Heřmanice" a pod. jsou medle s největší pravděpodobností z osobního jména "Heřman" a s rostlinstvem nemají nic společného. Nebo máte jiný zdroj? --Mmh 20:01, 10. 5. 2007 (UTC)

Zrovna sem to sem chtěl napsat napsat. Jinak, poslední odstavec tam podle mě moc nepatří, resp. je jeho koncepce je zvláštní, mám na mysli, Říčany, Říčky, Stráň, Podmokly, Čertův důl, Skály ... Jména vzniklá z lidského přetváření krajiny je příliš široké téma a některé z těch jmen dokonce přesto můžou být i mimo téma.
A ehm. Jak bylo možné u Jabloně zapomenout na Jablonec? Co to má znamenat? :) /Jinak ale některá ta jména dle jabloně můžou souviset s výrazem "gablona" = celnice, což se sice v /komunistické?/ literatuře často popírá, ale osobně mi nejde do hlavy, jak je možné, že sou tyhle sídla vesměs u hranic ... --Nolanus C E 13:08, 15. 5. 2007 (UTC)
Nikdo další nezareagoval na tu věc s poslední kapitolou, tak jsem ji předělal na rostlinnou. --Mmh 10:10, 31. 5. 2007 (UTC)

Chápu že Lískovec by sem asi patřit měl, ale proč Líšnice ([odkaz] nebo Lipová lázně???? --Bohemianroots (diskuse) 9. 11. 2012, 22:21 (UTC)