Diskuse:Led

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Petr Karel v tématu „Led není na seznamu minerálů


Článek minerál dotyčnou věc definuje jako Minerál (nerost) je prvek nebo chemická sloučenina, která je za normálních podmínek krystalická a která vznikla jako produkt geologických procesů. Vznikl snad led jako produkt geologických procesů? Krom toho, led není za normálních podmínek krystalický, protože za normálních podmínek (pokojová teplota, obvyklý tlak a tak dále) roztaje. Váš --Mostly Harmless 08:06, 27. 4. 2007 (UTC)

geologický pochod je například i mrznutí (viz například zvětrávání a tam část fyzikální). Další kritéria splnuje (jako krystalickou mřížku, tvrdost, štěpnost, barvu vrypu atd). Jinak normální podmínky v tomto případě platí také, jelikož led chvíli vydrží. Stejně tak pokud vyndáte některé minerály z jejich přirozeného prostředí (například olivín či biotit) ze zemské kůry (hloubka desítky km a teploty stovky stupňů) tak se začnou přeměňovat až zaniknou. Spousta minerálu je v "normálních podmínkách" nestabilní a přesto mezi minerály patří. Pokud bude zájem, najdu někde v materiálech přesné rozpadové řady některých minerálů a i časy rozpadu, ale na obecnou reakci se mi to hledat nechce :) --Chmee2 08:17, 27. 4. 2007 (UTC)
Težko říct, jak z toho ven, ale i Angličani tvrdí: As a naturally occurring crystalline solid, ice is considered a mineral.. Ona ta definice minerálu nejspíš nebude zas tak přísná. A mimochodem, mráz způsobuje i jiné geologické procesy, takže tady bych problém neviděl. Možná cesta by byla odstranit ty normální podmínky z definice minerálu. Ony minerály se vyskytují i třeba na jiných planetách a hovořit tam o normálních podmínkách nemá moc smyslu. --Miraceti 08:18, 27. 4. 2007 (UTC)

doporucuji: Systematická mineralogie » Minerál 1. Definice minerálu --Limojoe 08:21, 27. 4. 2007 (UTC)

Ve článku, na který se Harmless odvolává, stojí: led je obvykle řazen mezi minerály a v systému minerálů patří do skupiny Oxidy a hydroxidy. --MiF 20:13, 27. 4. 2007 (UTC)


Odkdy je led minerál?

od roku 1959 - kedy bol zahrnuty do medzinarodnej klasifikacie mineralov. Strunzova klasifikacia je IV/A.01-10 - Ona ta definice minerálu nejspíš nebude zas tak přísná to je pravda napr. umelo vyrabaný moissanit sa použiva ako prototyp danej struktury.

Celkom naokraj je az 6 dokazanych ledov teda polymorf. modifikaci (a ako mineral klasifikovany iba jeden)

Led není na seznamu minerálů[editovat zdroj]

Na stránce se uvádí, že led je minerál, ale přitom chybí na dole uvedeném odkazu v seznamu minerálů... https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_miner%C3%A1l%C5%AF_K-M#La-Le Jakub.cz (diskuse) 5. 1. 2019, 17:29 (CET)Odpovědět

Doplnil jsem, díky. Příště se nezdráhejte a s odvahou se pusťte do nápravy sám. Petr Karel (diskuse) 7. 1. 2019, 17:59 (CET)Odpovědět