Diskuse:Latinka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ligatury (slitky) a diftongy[editovat zdroj]

Není formulace "zcela nová písmena (např. ß æ)" zavádějící? V obou případech jde o ligatury (ß z kurentového sz). Gumruch 7. 5. 2009, 09:52 (UTC)

Jojo. Stejně jako u znaků "ß", "æ" nebo "&" (et).

To, že se ligatury objevují u některých znakových sad jako další znak, bych IMHO nebral jako důvod označovat ligaturu za písmeno. Uvedený výčet ligatur není nijak omezený, záleží na tvůrci písma, resp. tvůrci fontu. U ligatur se nejedná o nové písmeno jako takové, vznikla pouze jiná kresba dvou sousedících znaků (nový glyph), která je pro ligatury typická.

K následujících dvojicím znaků může existovat ve fontu ligatura: fi, ff, fl, fj, ft, st, sp, ct, fh, Th, ff, ffi, ffl, ffj + diftongy ae, oe.

U nás je považováno "ch" za písmeno, je zavedené v národní abecedě.

-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Janakrobert (diskuse) 22. 9. 2010

Existují dva tvary písmene -- ch, Ch (Ch také lze zobrazit jako CH ve slovech psaných verzálkami, tzn. v aplikacích umožňujících zobrazit VERZÁLKY, pak lze použít tuto volbu na úrovni zobrazení) Z pohledu sazby textu jsou to dva samostatné znaky. Ve OpenType fontech (OTF) se může objevit jako ligatura. Tedy v dokumentu se může zobrazit glyf ligatury, ale pouze v aplikaci s podporou vlastnosti OTF, kdy se tak děje náhradou na úrovni zobrazení, datově však v dokumentu zůstanou 2 znaky. V některých jazycích (francouzština a snad i španělština a italština) se tyto dva znaky čtou jako jedna hláska, ale pochybuji, že "ch" je v jejich abecedě. -- Tento komentář byl přidán 22. 1. 2013