Diskuse:LED

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Paxt v tématu „Svítivka

Drobné úpravy textu[editovat zdroj]

Prvně snad prominiete, že poslední příspěvek píši nahoru. Přijde mi to šikovnější, než jak zde bývá zvykem psát dolů... V každém případě děkuji za překlad tohoto článku - komplexně se zabývá tématem. Provedl jsem drobné úpravy textu, vesměs drobné nepřesnosti, celkově mi jinak přijde vyvážený vzhledem k cílové skupině (laiků). Na odkazy jsem neměl většinou čas, máte-li někdo chuť, doplňte. Robert Koblížek 5. 11. 2012, 21:56 (UTC)

Původní vzkaz[editovat zdroj]

Dobrý den, začal sem s překladem ekvivalentního článku na anglické wikipedii. Protože jde o velice rozsáhlý článěk tak tu nebojte editova především z důvodů:

  • objevíte nepřesnost způsobenou překladem
  • znáte ustálený technický výraz pro daný přeložený výraz nebo popis
  • objevite gramatické chyby

MartinPF 14:06, 19. 9. 2007 (UTC)

Starý LED displej z kalkulačky[editovat zdroj]

Obrázek starého LED displeje, jak se tady uvádí, není vyroben technologií LED! Je to starý skleněný itronový displej, který funguje na principu studeného výboje, jako u doutnavky. Verze s přímo tvarovanými číslicemi se jmenuje Digitron. Prosím, nemaťte čtenáře.

Článek nepůsobí moc odborně. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 147.229.206.198 (diskuse) 13. 6. 2011, 16:36 (CE(S)T)

Na obrázku skutečně byl LED displej. Je to zřejmě jeden z prvních LED displejů, s velmi malými segmenty, tořenými přímo diodami, a před nimi jsou zvětšovací čočky. Používal se třeba v bulharských kalkulačkách ELKA 101 a dalších. Mimo to, Itron a Digitron jsou každý úplně něco jiného. Digitron funguje na principu doutnavého výboje jako doutnavka, ale Itron = VFD funguje na principu elektronky, emise elektronů na luminofor, jako CRT obrazovka. A asi z nepozornosti byl navíc na nějaký čas obrázek nahrazen zde zcela nevhodným, naprosto nesouvisejícím, s LCD displejem. Každopádně nyní v článku chybí obrázek LED displeje nebo jakékoliv signalizace, což je asi nejčastější použití, narozdíl od amatérského pojítka a zatím málo rozšířených automobilových světel. Zkuste nějaký vhodný vyhledat a vložit. Ten článek celkově potřebuje hodně přepracovat. --Josef H. (diskuse) 17. 3. 2015, 00:17 (CET)Odpovědět

Editujte s odvahou[editovat zdroj]

Děkuji vám, že se snažíte Wikipedii pomoci. Neváhejte v článku provést potřebné změny, a to nejlépe s uvedením zdroje. Noví přispěvatelé jsou vždy vítáni. MiroslavJosef 13. 6. 2011, 14:38 (UTC)

Svítivka[editovat zdroj]

Taky se vám ježí všechny chlupy na těle, když narazíte na pojem "LED žárovka"? Nabídky světelných zdrojů v kamenných obchodech i v e-shopech se touhle zpotvořeninou přímo hemží a obchodníkům můžete vysvětlovat horem dolem, že je to nesmysl, oni jiný vhodný název po ruce prostě nemají. Přitom existuje krásné, ústrojné české slovo svítivka, které se dosud ojediněle užívá jako neoficiální překlad anglického akronymu LED vedle slangové ledky. Jako běžný komerční světelný zdroj se ovšem málokdy používá jednotlivá dioda, převážně jde o kombinaci několika nebo až desítek diod sdružených do jednoho tělesa opatřeného klasickým Edisonovým závitem E27 nebo E14, případně paticí jiného typu. Pro použití v síti se střídavým napětím 230 V musí být v tělese navíc zabudován převodník (napáječ) k úpravě střídavých 230 V na vhodné napájecí napětí. Pro takový světelný zdroj se analogicky k žárovce a zářivce přímo nabízí název svítivka k odlišení od klasických žárovek a výbojek. Paxt (diskuse) 8. 10. 2018, 11:36 (CEST)Odpovědět