Diskuse:Kyselina lipoová

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Tento článek bohužel nepojednává o kyselině lipoové. Uvedený vzorec zcela jistě není kyselina lipoová (6,8-dithiooktanová), ale kyselina orotová (kyselina 2,6-dioxo-1,2,3,6-tetrahydro-4-pyrimidinová nebo 6-uracylokarboxylová). Problém je patrně v tom, že některé zdroje označují jako vitamín B13 kyselinu lipoovou a jiné zase kyselinu orotovou.

Navrhuji vytvořit novou stránku "Kyselina orotová" a na stránku "Kyselina lipoová" umístit skutečný vzorec kyseliny lipoové.

Michel 22. 11. 2009, 22:01 (UTC)

Dobrý den, změnil jsem vzorec a mezijazykové odkazy, je to teď v pořádku? Hlavně jde o to, jestli daný text píše o kyselině lipoové a ne o kyselině orotové. Jinak článku určitě pomůže, když vysvětlíte problém s definováním vitamínu B13 a tyto informace ocitujete.--Vojtech.dostal 23. 11. 2009, 17:20 (UTC)
Ano, vzorec i článek jsou teď v pořádku - článek je skutečně o kyslině lipoové.
Bohužel co se týče problému s definováním vitamínu B13, sám v tom nemám příliš jasno - zadáte-li do googlu vitamín B13 - některé odkazy pojednávají o kyselině orotové, jiné o lipoové. Na anglické wikipedii je označení "vitamín B13" použito u kyseliny orotové, ale zároveň tam je také zmíněno, že v současnosti už za vitamín považován není: "It was once believed to be part of the vitamin B complex and was called vitamin B13, but it is now known that it is not a vitamin".
Ono totiž asi z B-komplexu jsou jednoznačně definovány pouze vitamíny B1 až B12 a co se týče těch ostatních "béček", tak tam to bude asi i v odborných kruzích předmětem diskuzí...--Michel 24. 11. 2009, 21:00 (UTC)

Děkuji za informace, vyřešil jsem to zatím rozcestníkem vitamín B13, co na to říkáte?

Souhlasím - prozatím to je nejlepší řešení - než se objeví nějaký odborník, který nám danou problematiku třeba osvětlí lépe. Z dostupných zdrojů se každopádně více vyčíst nedá.

Michel 25. 11. 2009, 22:22 (UTC)