Diskuse:Kruhový objezd

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Spatne. Pri vjezdu na kruhak davas prednost pouze v pripade, ze je tam znacka "Dej prednost v jizde". Jinak ma prednost auto jedouci zprava. Novela od 1. 7. pristiho roku zavadi to, ze znacky prednosti zmizi a by default bude mit prednost clovek na objezdu. 1.anonymní příspěvek

tohle se preci menilo pred nekolika lety jednou tam a podruhy zpet na stav ze auta na okruhu maji prednost. --2. anonymní příspěvek
Přesně tak... to co jste zde uvedl je opravdu ŠPATNĚ. V článku je to správně. --Zirland 17:41, 12. 12. 2005 (UTC)

Propustnost[editovat zdroj]

Chci se zeptat, odkud je tohle: "Pokud ji překročí, stává se křižovatka výrazně hůře propustnou než při jiných typech křižovatky."? Diky. --Miraceti 21:51, 12. 12. 2005 (UTC)

http://www.udi-praha.cz/novinky/mok04_1int_a1.htm --Li-sung 22:03, 12. 12. 2005 (UTC)
No jo, ale tam se o jiných typech nepíše. Tam se jen konstatuje, že při určité zátěži se stává hrdlem. To je jasné, to se stane zřejmě s každým dopravním uzlem. Ale mě právě zajímá to srovnání s jinými (a kterými). Protože zatím mám tu zkušenost, že tam, kde dříve bývaly ve špičkách dlouhatánské fronty, tam po zavedení kruhových objezdů již nejsou.
Kruhák má totiž jednu výbornou vlastnost. Preferuje směr, ze kterého přijíždí nejvíce aut. A protože nemá žádnou hlavní silnici, nevadí, když se tento směr během dne mění. To umí jen nějak inteligentně řízená křižovatka, což většina křižovatek se semafory nesplňuje. --Miraceti 22:13, 12. 12. 2005 (UTC)
Možná to, Miraceti, špatně chápu, ale kruhák má tu výhodu že umožňuje průjezd vozidlům za směrů, které by jinak byly znevýhodněné (u neřízených křižovatek) JAn 22:26, 12. 12. 2005 (UTC)
To samozřejmě, ale ty výhody jdou dál právě proto, že se provoz na něm přirozeně přizpůsobuje aktuálním potřebám. --Miraceti 22:28, 12. 12. 2005 (UTC)

Bude potřeba zapracovat nova pravidla[editovat zdroj]

http://www.novapravidla.cz/hlavni_zmeny_v_pravidlech/jizda_po_kruhovem_objezdu/

Kruhový objezd dvoupružný[editovat zdroj]

(přesunuo z wikipedie:potřebuji pomoc)

Dobrý den mám takový dotaz: Při nájezdu na kruhový objezd s dvěmi pruhy a tím i vyjíždějícími dvěmi pruhy: 1: řidič vjíždějící do pravého pruhu (vnějším jízdním pruhu) musí vyjíždět na následující odbočce vpravo a tím nemůže ohrozit řidiče v levém(vnitřním)který odbočuje stejným směrem ovšem samozřejmostí do levého jízdního pruhu... Dotaz zní jestli to v České republice také platí...

Taková úprava v ČR neplatí. Byla by jistě správnější, vím o několika místech, kde se podobná úprava zkoušela aplikovat, pomocí vodorovného dopravního značení, ale řidiči to nedokázali pochopit, porušovali tuto úpravu a situace na těchto objezdech byla velmi nebezpečná. V současnosti jsou již i tyto objezdy unifikovány.
Podle současné úpravy může řidič vozidla do 3500 kg pi jízdě ve městě použít kterýkoliv jízdní pruh. Před odbočováním vpravo (zde nutné k opuštění kruhového objezdu) se musí řidič zařadit co nejblíže k pravému okraji vozovky. Přejíždět z jednoho jízdního pruhu do druhého smí řidič jen tehdy, neohrozí-li a neomezí-li řidiče jedoucího v jízdním pruhu, do kterého přejíždí.
Z toho tedy vyplývá, že z levého pruhu nelze odbočit (ač všichni víme, že v praxi to tak nefunguje). A pokud řidič jedoucí ve vnějším pruhu neumožní odbočení řidiči ve vnitřním – přičemž není povinen tak učinit, tak to je ono oblíbené kolečko a další pokus. --Zirland 07:04, 25. 5. 2006 (UTC)

Okružní křižovatka[editovat zdroj]

Je pravda, že v technických podmínkách Ministerstva dopravy vystavených na http://www.tp135.cz/tp135-okruzni-krizovatka stojí: Kruhový objezd není název pro okružní křižovatku. Jde o terminologickou záměnu. Kruhový objezd je termín ze zákona o provozu na pozemních komunikacích (svislá dopravní značka - zákon č. 361/2000) a vyjadřuje směr jízdy (objezdu) a přednost v jízdě. Jenže to není pravda. Zmíněný zákon č. 361/2000 totiž mimo jiné obsahuje: Řidič vjíždějící na kruhový objezd označený dopravními značkami "Kruhový objezd" společně se značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Kruhový objezd" společně se značkou "Stůj, dej přednost v jízdě" musí dát přednost v jízdě vozidlům a jezdcům na zvířatech jedoucím po kruhovém objezdu a organizovanému útvaru chodců a průvodci vedených a hnaných zvířat se zvířaty jdoucími po kruhovém objezdu. Je zcela zřejmé, že řidič nemůže vjíždět na svislou dopravní značku označenou dopravními značkami. Miraceti 22. 8. 2013, 09:37 (UTC)