Diskuse:Kristův monogram

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kristův monogram x chrismon x christogram[editovat zdroj]

Text jsem upravil podle en, ale je i možné, že jsou to synonyma. Podle Lamaitrové (Slovník křesťanské kultury, Garamond) je Kristův monogram = Chrismon, a patří tam jak Chí-ró, tak IHS (o kterém je zde i v en zvl. heslo, en píše v článku Christogram jen o IHS, v Chrismonu o Chí-ró, ICHTHIS aj. - čili to chápe asi jako zastřešující pojem). Lemaitrová i Catholic Encyclopedia uvádí jako monogram i IHS. V Pietrossilovi (na webu neoficiálně zde) žádné ze sledovaných hesel není. Pokud se tomu někdo chcete hlouběji věnovat (nějaké uměnovědné publikace?), jen do toho! :-) --Jiří Janíček 28. 1. 2010, 23:50 (UTC)

Jirko, zapomněl jsi na řeckou zkratku ICXC. V této souvislosti jsem také doplnil české heslo "http://cs.wikipedia.org/wiki/Velkomoravsk%C3%BD_k%C5%99%C3%AD%C5%BE_z_Mikul%C4%8Dic". Lepší by bylo to rozdělit na dvě hesla: ChíRó (kde bude o císaři Konstantinovi atd.) a samostatné heslo Christogram ICXC, kde budou řecké a slovanské ikony. Koukni se na to, dík. --Vojtieh 19. 8. 2013, 20:55 (UTC)

Interwiki[editovat zdroj]

Nemělo by iw vést na en:Christogram?--Kacir 13. 5. 2012, 00:43 (UTC)

Christogram je širší pojem; v článku je v této chvíli ne zcela vhodný autoredirekt z christogramu.--Kacir 13. 5. 2012, 00:50 (UTC)