Diskuse:Kos černý

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nejnovější příspěvky bez zdroje[editovat zdroj]

Plně uznávám otevřenost wikipedie, ale pochybuji o vhodnosti ponechat nově vložené informace bez zdroje; v životě jsem neslyšel o tom, že by kos zabíjel ve svém revíru mládata jiných druhů. Pokud je tato informace vložená, může být řadou návštěvníků wikipedie, kteří nerozumí problému zdrojování, považována za holý fakt. Osobně mi to zní jako lidová teorie a bez doložení zdrojem jsem pro vymazání textu z hesla. Pokud se v dohledné době nikdo nevyjádří, sáhl bych k přeformulování. Píšeme zde encyklopedii a ne sbírku názorů. --Martin Vavřík 29. 3. 2009, 19:17 (UTC)

Ahoj Martine, ty přidané informace nevypadají nijak věrohodně. Ptákům snad rozumíš jako málokdo zde, pokud se Ti to nezdá, neváhej to odstranit, a to klidně hned. --Podzemnik 29. 3. 2009, 19:20 (UTC)
Tak jsem to udělal. Článek stále vyžaduje další úpravy, nad kterými je třeba zapracovat více. Snad se k tomu později dostanu. --Martin Vavřík 29. 3. 2009, 19:29 (UTC)
Děkuji. Mě osobně to přišlo taky na hranici uvěřitelnosti, ale zase v biologii je možný všecko ;). Zdraví --Vojtech.dostal 30. 3. 2009, 13:26 (UTC)



Ono pozorování jsem učinil já osobně. Mé jméno je Jiří Pajk(pajkj@tescosw.cz) a jsem absolventem lesnické školy v Hranicích(1989-1993) s následující lesnickou praxí na Šternbersku. Že jste mé pozorování smazal mne nepotěšilo ale rozumím důvodu. Rozhodně se nejedná o nějakou lidovou pověst. Také mne chování Kosa překvapilo, ale to je příroda. I když je ptactvo moje specializace, nemyslím si že budu byť jen o jediném druhu vědět úplně všechno. K tomu pozorování. Nemůže být pochyb. Hnízdo Zvonka bylo v živém plotu na dvorku. Mláďata se ozývala a rodiče sháněli potravu kde se dalo. Do živého plotu před mýma očima nalítl sameček Kosa, zdržel se v něm asi 10 vteřin a z hnízda odletěl. Šel jsem se okamžitě podívat. Všechna mláďata měla rozklované hlavičky. O důvodech takového konání můžeme už jen spekulovat.

Vlastní výzkum do wikipedie nepatří, taková jsou pravidla. --Tchoř 24. 3. 2010, 12:49 (UTC)

Jakým způsobem může být tedy ono pozorování na wiki zveřejněno?-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 94.124.184.34 (diskuse)

Nejdříve jej musíte zveřejnit někde jinde, asi nejlépe v nějakém odborném redigovaném časopise.--Tchoř 24. 3. 2010, 13:24 (UTC)

Ufffff, tak jo rozumím. Snažíte se o přesnost a ne lidové báje. Ok. Upravuji svou prvotní reakci na Martina Vavříka. Nicméně i přesto si myslím, že by wiki prospělo kdyby se tu krom vědecky ověřených informací dalo ve vlastní sekci najít i nějaké to nepodložené pozorování. Protože Kosák ty mladé zlikvidoval. A spatřit něco takového je očividně i pro znalce hodně vzácné.. Z přírodovědeckého hlediska je škoda aby taková informace zanikla.

Doporučuji vám, abyste vaše pozorování publikoval. Pak se rázem z nežádoucí informace stane žádaná zajímavost. --Vojtech.dostal 24. 3. 2010, 14:37 (UTC)