Diskuse:Koruna česká

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele Szajci v tématu „full set

Word order[editovat zdroj]

I am sorry if I cannot speak Czech well (I understand most of it though). Just wondering if the correct word order is "Česká koruna" (as stated in this article) or "koruna Česká" (as stated in coins and banknotes and as the abbreviation Kč suggests). Is "Česká" in this case written with capital 'Č' or small 'č'?

Both of česká koruna and koruna česká are right.

BTW, Kuna (Croatian currency) does not mean a crown (as koruna in Czech doeas) but an animal with valuable fur. Heretik from sl:

Ustanovení § 13 zákona o ČNB zní: "Peněžní jednotkou v České republice je koruna česká, zkratka názvu je "Kč". Koruna česká se dělí na sto haléřů." Z toho vyplývá, že článek je pojmenován špatně a č je vždy malé. -- Vít Zvánovec 18:31, 15. 12. 2004 (UTC)

Dovolil jsem si opravit jméno autora pětikoruny akademického sochaře Jiřího Harcuby (původně Harcula). Pro ověření přidávám odkaz na článek o pětikoruně na webu ČNB.--Taavetti 31. 8. 2009, 23:50 (UTC)

Mince roku 2000[editovat zdroj]

Když je na desetikoruně nebo na dvacetikoruně část hodinového strojku nebo astroláb, tak je to mince z roku 2000. Je to památka na přelom druhého a třetího tisíceletí. Jen pro přesnost.

jakub.blovice 30. 3. 2011, 17:55 (UTC)

Rub a líc desetikoruny[editovat zdroj]

Kde na stránkách ČNB je uvedené, že lícová strana mince je ta se státním znakem - se lvem (viz popis v historii změn stánky)? Není to chyba? Všude jinde (ostatní měny) je to naopak - líc je strana s hodnotou mince.

Opravil jsem to. Logicky to byla chyba. Strana, která vyjadřuje číselnou hodnotu mince, je líc.--Vit001 1. 3. 2016, 18:10 (CET)

full set[editovat zdroj]

Hi! Who can upload to commons.wikimedia.org images of the full set? (Category:Banknotes of the Czech Republic) Szajci (diskuse) 26. 12. 2014, 06:48 (CET)Odpovědět