Diskuse:Konvenční sexuální aktivita

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Primárně by měl být český název „Tradiční“, to „Vanilla“ je anglicky, průměrný český uživatel to nezná, nic si pod tím nepředstaví a nevidím důvod mu ten anglický název nutit. Možná je to používaný termín v nějaké silně anglofonní subkultuře, ale běžný člověk v této situaci použije výraz „tradiční“ nebo „konvenční“. --Tchoř 5. 11. 2008, 02:42 (UTC)

Nolanus přesunul článek zpět s letmým odůvodněním, že se "podle všeho jedná o terminus technicus". Tak jsem nahlédl do citovaných zdrojů a v jednom je to uváděno skoro vždy v uvozovkách (tedy nikoliv jako nějaký uznávaný termín), ve druhém je to zmíněno jen jako součást slangu homosexuálů. Znovu tedy zdůrazňuji, že se jedná o pojem používaný minoritní cizojazyčnou skupinou, který je navíc poměrně vágní a zřejmě se používá právě tam, kde by český mluvčí použil tradiční. Takže to vrátím zpět na tradiční sex.--Tchoř 13. 11. 2008, 10:54 (UTC)

Tradiční sex je podle mě něco jiného, pokud vůbec jde o užívaný termín. Abych pravdu řekl, nechal sem to tam jen z útrpnosti. Naopak vanilla sex je termín používaný v BDSM pro to běžné. Viz [1]. Takže vracím. --Nolanus C E 13. 11. 2008, 11:09 (UTC)

To odkazované je slovníček subkultury, uvádějící význam výrazů z anglického slangu, máš to tam nahoře dokonce napsané, že to je výklad anglických slov! Kdybychom se tím měli řídit, tak tu máme gumu pod rubber a zadek pod peaches. Skutečně je to to, co český čtenář očekává? Ale uznávám, že to sousloví běžný sex by možná bylo lepší, než tradiční.--Tchoř 13. 11. 2008, 11:29 (UTC)

Jenomže peaches etc. má jasný český ekvivalent, toto evidentně nemá, jak je ze slovníku vidět, prostě to vysvětlili svými slovy stejně jako vy. Pokud ten výraz používá subkultura, je jasné, že asi půjde o slang. Opakuju: tradiční sex, běžný sex, pod tím si každý může představit cokoliv co nějak odpovídá +- většinovému vkusu /nebo koneckonců osobnímu/. Heterosexuálové pod tím např. asi budou myslet sex heterosexuální, kdo nepraktikuje orální sex bude tím myslet koitální sex etc.

Ale tento článek je o tom, že právě takto je v prostředí BDSM označován sex ne-BDSM. Bez tohoto termínu heslo vůbec nemá smysl, je tu totiž právě proto, aby tento termín vysvětlovalo. Jo a ještě [2]. --Nolanus C E 13. 11. 2008, 13:04 (UTC)

Toto evidentně má český ekvivalent, dokonce lze místo toho použít řadu slov, která zachovají význam: běžný, normální, tradiční, konvenční. Stále to bude stejně vágní jako vanilla sex, protože pod normálním sexem si různí lidé mohou přestavit různé věci stejně jako si (dle popisu) každý představuje něco jiného pod vanilla sexem. Já k tomu asi od začátku přistupuji špatně.Já předpokládál, že článek má být o jevu, ne o slangovém výrazu. Je-li o slangovém výrazu z homosexuálního a BDSM prostředí, pak by mu asi slušelo přesunutí na wikislovník (asi na dvě hesla: vanilla sex a vanilla partner). Rozhodně je nesmysl, aby tu byl článek o naprosto běžném jevu pod okrajovým, slangovým a cizojazyčným názvem. --Tchoř 13. 11. 2008, 14:58 (UTC)

Jednoznačně se přikláním k tomu, aby byl zachován název vanilla sex, tak jak byl tento článek založen. Rozhodně mi přijde na hlavu stavěné, aby bylo heslo přesunuto na wikislovník, proto odstraňuji danou šablonu. Některé praktiky a pomůcky hold mají anglický název, s tim byste se měli smířit. --Faigl.ladislav 13. 11. 2008, 15:08 (UTC)

Ale tohle není žádná konkrétní praktika s cizím názvem. To je akorát slangový výraz BDSM komunity pro to, co by ostatní nazvali nějakým běžným slovem. --Tchoř 13. 11. 2008, 15:17 (UTC)
Ano, řekl bych, že koitální sex by vlastně byl vcelku odpovídajícím synonymem. A opravdu jde vlastně o heslo o termínu. To ovšem neznamená, že to musí jít na wikislovník, na WP můžou i hesla o slovech, jak se říká i někde v doporučení. Jestli je to slang nebo ne, nedokážu s jistotou říct, ale to nesouvisí s encyklopedickou významností. --Nolanus C E 13. 11. 2008, 15:20 (UTC)

Možná neumím anglicky, ale:
The British Medical Journal defines vanilla sex between homosexual couples as "Sex that does not extend beyond affection, mutual masturbation, and oral and anal sex."
versus
Časopis British Medical Journal definuje „vanilla sex“jako : „slangový výraz homosexuálů pro sex, který není nakloněn vzájemné masturbaci, orálnímu a análnímu sexu.“
To jako fakt? Spike411