Diskuse:Konstanta jemné struktury

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Není tato konstanta důkazem o neplatnosti některých elementárních konstant? je-li tento výraz skutečně pravdivý, pak nám buď uniká nějaký jednotkový rozměr NEBO by tato konstanta měla vycházet rovna 1 Langpavel 4. 4. 2010, 17:35 (UTC)

Vůbec nechápu, co to povídáte. Co to je platnost konstanty? Co to je pravdivost číselného výrazu? Proč by musela být rovna 1? --egg 4. 4. 2010, 21:43 (UTC)
Jde o to, že po vykrácení všech jednotek v rovnici nezůstává rozměr jedna ale bezrozměrné číslo. Myslel jsem, že ve fyzice rovnice jednotek vždy vychází a tím je potvrzena pravdivost zákona vůči jiným měřením. Případně nám uniká nějaký rozměr či si tímto vykládáme, že slovy jedna = 1/137.xxx... Langpavel 7. 4. 2010, 00:32 (UTC)
Asi tuším, kam míříte. Vaše úvaha o tom, že bezrozměrný podíl základních konstant nebo veličin by měl být jednička, by byla (obecně) platná pouze za předpokladu, že všechny fyzikální konstanty (gravitační konstanta, permitivita, permeabilita, Planckova konstanta, rychlost světla,....) byly jednotkové. Ještě bych dodal, že diskuze u článku na Wikipedii není vhodným prostorem k řešení takovýchto záležitostí - použijte raději nějaký diskuzní server--Formol 7. 4. 2010, 00:49 (UTC)

Langpavle, fyzikální konstanta není totéž co jednotka. (K poznámce Formola viz přirozená soustava jednotek.) Ať už zvolíme soustavu jednotek jakoukoli, tak konstanta jemné struktury nezmění svou číselnou hodnotu. Neexistuje žádné pravidlo, že bezrozměrná kombinace konstant musí být jednička. Poděl třeba rychlost světla a zvuku ve vzduchu za normálních podmínek. Dostaneš přibližně 882 000 a tohle číslo taky bude vždy stejné bez ohledu na zvolené jednotky. K věci: vidíš v článku nějakou chybu? --egg 7. 4. 2010, 12:11 (UTC)