Diskuse:Kolonialismus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Je zajímavé, že autor článku zcela pominul kolonialismus ruský. --Pastorius 7. 10. 2009, 14:03 (UTC)

No, je pravda, že Rusko bezesporu mezi koloniální velmoci patří. Ale já bych zatim Verosusu nehonil, podle mě to tam zmíní, vzhledem k tomu, že se zasloužila i o tenhle článek ;-) krom toho je na stránce pořád šablona pracuje se, tak bych s nějakými soudy počkal až na chvíli, kdy se to prohlásí za hotové. --Mozzan 7. 10. 2009, 14:39 (UTC)
Rusko jsem doplnila ale musela jsem si to promyslet a podívat se do literatury, protože v ruském případě nejde o přímočarý a jasný jev. Proto tam včera nebylo. Obecně je mezi koloniální státy řazeno, ale je vhodné uvést všechny odlišnosti, kterých je v ruském případě víc než dost. Rusko totiž někde uplatňovalo koloniální politiky a jinde ne. Pokusila jsem se hlavní relevantní argumenty pro i proti shrnout do jednoho paragrafu. Tak se na to můžete podívat. Později by bylo skvělé udělat vlastní heslo ruský kolonialismus a jít do hloubky. Jinak heslo ještě není hotové. --Verosusa 8. 10. 2009, 09:51 (UTC)
Díky za doplnění. Dobrá práce. --Pastorius 8. 10. 2009, 09:53 (UTC)
Vím, že se to na Wikipedii zpravidla nedělá, ale musím pochválit tento článek. Velice dobře napsaný, informativně obsažný a přitom sympaticky stručný tak, jak se sluší na encyklopedii. Díky autorům. Jen tak dál! --BrutalniBagr
Děkuji za Váš pozitivní feedback. S pozdravem! --Verosusa 28. 10. 2009, 11:38 (UTC)

Zdravím Verosusu, taky mně připadá tento článek velice poutavě napsaný a pro rozšíření všeobecného rozhledu nesporně užitečný. Jsi-li autorkou příslušné části hesla, rád bych poprosil o opravu formulace v části hesla "Diskuze o významu a důsledcích ...", závěru odst. č. 5: "to bylo setkání s druhým (neevropskou kulturou) v měřítku, které umožnil kolonialismus vedlo k definování některých prvků evropské identity" - jako by mi zde chyběla nějaká slova: 1) s druhým čím? SVĚTEM? (myšlen americký kontinent), 2) ... které umožnil kolonialismus, KTERÉ(?) vedlo k definování ... Děkuji a přeji mnoho spokojenosti při zlepšování Wikipedie:). -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Forzadifuoco (diskuse)

Děkuji za upozornění a ještě víc za pozitivní hodnocení. Ano, ta věta byla stylisticky špatně a nedávala smysl. Ten druhý je termín ze společenských věd (vychází z filosofie E. Levinase). Myslí se tím kulturní protějšek vůči kterému se nějaká kulturní komunita nebo společnost vymezuje a tím se sama sebedefinuje. Dala jsem to do italiky, aby to bylo jasnější. --Verosusa (diskuse) 8. 6. 2013, 18:35 (UTC)