Diskuse:Kolektivní vina

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Bez zdrojů, celé obecné a nepodložené odstavce s pochybnou pravdivostní hodnotou, i některé příklady jsou pochybné (například fakt, že zákony platí i pro ty, co hlasují proti nim, bych rozhodně nevykládal jako princip kolektivní viny). Cinik 15:40, 4. 11. 2006 (UTC)

Domnívám se, že obecná definice kolektivní viny je správná, pravdivá a nezaujatá. Připouštím, že tuto definici je možno dále rozvést. Stejně tak je možné uvést další desítky příkladů kolektivní viny. Vaše tvrzení, že: "například fakt, že zákony platí i pro ty, co hlasují proti nim, bych rozhodně nevykládal jako princip kolektivní viny" svědčí bohužel o tom, že jste si toto heslo nepřečetl dosti pozorně či nezaujatě. V článku není uvedeno nic o "zákonech, které platí pro všechny," nýbrž případy, kdy se většina politické strany (stejně tak lze vztáhnou i na další společenství lidí) rozhodne pro určité jednání. Pak jsou dle principu kolektivní viny za toto jednání odpovědni všichni její členové - i ti, co hlasovali proti. (Nezaujatý necinik)
(Bez podpisu 18:48, 4. 11. 2006 85.207.11.86)
Milý "nezaujatý neciniku", ten článek se bude muset beztak celkově upravit (je v něm řada překlepů, chybí odkazové provázání atd.), i když odhlédneme od oněch paušalizujících nebo jinak napadnutelných formulací, které měl nejspíše Cinik na mysli. Nechcete se zaregistrovat, abychom věděli, že máme tu čest stále s touž osobou (na anonyma je člověk tak nějak z podstaty věci přísnější), a pak společnými silami s Cinikem a dalšími udělat z článku článek zcela příkladný? --Mmh 17:59, 4. 11. 2006 (UTC)
Nevím, co by změnila skutečnost, že se budu registrovat. Já jsem napsal svoji definici kolektivní viny, o kterém si myslím, že je správná. Teď zjišťuji, že to dělám špatně. Když přidám heslo "revizionismus" - terminus technicus tak, jak je psáno ve slovníku, zjišťuji, že jsem to opsal a že porušuji něčí autorská práva. Teď se ještě dozvídám, že je v textu kolektivní viny "řada překlepů." Tak nevím, ožralý nejsem, drogy taky neberu, češtinu zvládám celkem obstojně, ale žádný překlep jsem v textu nenašel. Jak vidím, chytrých lidí je tu celkem dost, tak se, hoši, snažte! (Nezaujatý necinik)
(Bez podpisu 12:18, 6. 11. 2006 85.207.11.86)
Zběžně jsem opravil překlepy a drobné chyby v textu, abych Vám je ukázal. Byla toho skutečně řada (neopravoval jsem to, když je článek v současnosti zpochybněn, ale teď jsem to udělal, abyste se mohl podívat).
Vaše registrace by změnila přinejmenším dvě věci. Jednak bychom Vám mohli podávat zprávy přímo do Vaší "pošty" (tedy osobní diskuse, kde se Vám každá změna projeví jako upozornění v záhlaví), jednak bychom věděli, že jste skutečně tentýž člověk, který článek napsal (teď to poznat nejde). --Mmh 18:33, 12. 11. 2006 (UTC)

Příklady tezí o národech[editovat zdroj]

Je zajímavé, že pouze u jednoho národa se objevuje v článku slovo "všichni". Cituju z článku: (např. teze: „Arabové jsou zodpovědní za teroristické útoky,“ "Srbové jsou zodpovědní za problém v Kosově," "Všichni Židé jsou zodpovědní za politiku Státu Izrael," apod.) Znamená to, že jeden národ má očekávatelnou morální laťku nastavenu mnohem výše než ostatní národy. --Asi 28. 3. 2011, 23:30 (UTC)