Diskuse:Kolejové vozidlo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Připomínky[editovat zdroj]

Ad definice:

  • Jedná se o vozidlo, které má specielně úzpůsoben svůj pojezd resp. podvozek pro jízdu po dvojici kolejnic ... - takže na oprázku vpravo není kolejové vozidlo? Co to tedy je?

dále je v úvosu zmíněno dvojkolí: A co třeba drezína se třemi koly? Tramvaje navíc mají častěji samostatná kola a nikoliv dvojkolí.

  • Kolejové vozidlo je specializované strojní technické zařízení spadající do oblasti dopravních prostředků - nešlo by napsat jednoduše, že "kolejové vozidlo je dopravní prostředek"?
  • U jeřábů není moc jasné, co se myslí těmi "některými typy"
  • Není nijak zdůvodněno, proč mezi kolejová vozidla vyjmenované prostředky, jezdící po kolejích, nepatří, byť splňují úvodní definici. --Postrach 25. 3. 2009, 14:57 (UTC)

Přimlouval bych se, aby bylo v článku více souvislého textu a méně odrážek. --Jvs 25. 3. 2009, 15:22 (UTC)

... jařáby nejsou vozidla - jedná se o zdvihadla - do této kategorie prostě vůbec napatří, jedná se o zcela jinou skupinu dopravních prstředků (jeřábů existuje mno desítek typů, po kolejích jezdí, alespoň co já vím, třeba věžový jeřáb nebo venkovní portálový jeřáb). Vaše nepochopení dělení doipravních prostředků ** Tramvaje nemají žádná samostatná kola, musely by mít deferenciál a ten určitě nemají. ** Drezina se třemi koly je výjimka. Co je na obrázku nevím, ale různcých hejblat existuje mnoho typů - určitě to není nic standardního ** Zdravím --MiroslavJosef 25. 3. 2009, 15:37 (UTC)
... další úpravy textu činit nehodlám - jedná se o základní pahýl, který je v jádru dobře, celkově zpochybněno je zcela nesmyslné ... ** Zdravím --MiroslavJosef 25. 3. 2009, 15:43 (UTC)
Ad obrázek: jedná se o představitele poměrně široké skupiny monorailů. Má otázka směřovala k tomu, jestli patří tato vozidla mezi kolejová, nebo ne (protože požadavkem dvou kolejnic je vyřazujete).
Ad nepochopení: Snažil jsem se ukázat, že definice v úvodu je zcela špatná. Nevyplývá nijak ani z článku dopravní prostředek, na nějž v první větě odkazuje. Možná jsem místo zpochybnění mohl dát šablonu Urgentně upravit.
Ad diferenciál: při samostatných kolech na krátkých nápravách diferenciál netřeba. --Postrach 25. 3. 2009, 17:14 (UTC)
... když myslíte - dělejte jak umíte - kolik jste v životě viděl monorailů ? Já ani jeden. A kolik tramvají bez dvojkolí - já ani jednu ! Šťouráte se s mimořádných a málo obvyklých záležitostech - prosím, jak je ctěná libost ** Ale nepřesvědčil jste mě ** --MiroslavJosef 25. 3. 2009, 17:20 (UTC)
Přimlouvám se za propracovanější definici. Hrátky s monoraily jsou zábavné, ale od věci. Existuje spousta pracovních strojů určených ke stavbě a údržbě drah (všelijaké podbíječky, čističky kolejového lože a podobné) Jsou to kolejová vozidla nebo nejsou? Pařížské metro jezdí na pneumatikách (a není samotné). Je to kolejové vozidlo nebo není? Mimo to tramvaje a jim podobné dráhy mohou mít jednotlivě poháněná kola a diferneciál ve smyslu ozubených koleček k tomu nepotřebují. Dnešní elektronika dokáže ohlídat zda se kola otáčejí stejnou rychlostí a regulovat pohon. Tuším, že Siemensovy tramvaje (které jezdí ve Vídni) to mají řešené právě takhle kvůli nízkopodlažnosti. Jinak samotný fakt, že někdo z nás (včetně mne) neviděl monorail a tramvaj bez dvojkolí jinak než na obrázku ještě neznamená, že neexistují.Leotard 25. 3. 2009, 18:32 (UTC)

Kolega mě s připomínkami předběhl, takže nemá smysl to opakovat. Dále: ty jeřáby jsou dost nešťastně popsané. Z formulace není jasné, jestli jsou výjimkou nebo výjimkou z výjimky a navíc tam chybí kolejový jeřáb. --Postrach 25. 3. 2009, 18:44 (UTC)

Tak jsem si dal tu práci a vypůjčil si odbornou literaturu: Josef Dostál, Petr Heller; Kolejová vozidla I; Západočeská univerzita v Plzni 2007, ISBN 978-80-7043-520-5. První kapitola, odstavec první:Kolejové vozidlo je způsobilé k jízdě po koleji. Kolej vozidlo nese a vede. Dvěma hlavními konstrukčními celky kolejového vozidla jsou: skříň kolejového vozidla včetně tažného a tlačného ústrojí; pojezd kolejového vozidla včetně brzdy, případně i pohonu. Odstavec druhý: Kolej je tvořena dvěma kolejnicovými pásy, vázanými pomocí upevňovadel k podpěrám - pražcům, betonovým blokům, prahům, roštům apod. Cituji doslovně a právě zde v diskuzi, jinak by šlo o copyvio. Pokud bychom přijali tento výklad (a vysokoškolská skripta z univerzity, která produkuje odborníky pro zřejmě největšího tuzemského výrobce kolejových vozidel považuji za kvalitní zdroj) je jasné, že monorail není kolejové vozidlo, ale všechno ostatní, co jezdí po dvou kolejích už ano. Včetně metra na pneumatikách, pozemních lanových drah a tramvají s jednotlivě poháněnými koly i těch tříkolových (spíš 2+1 kolových) drezín. Přimlouval bych se za to, aby z jeřábů byly omilostněny jen jeřáby na železničním a obdobném podvozku, pojezdu. Jeřáby, jezdící po kolejnicích v továrních a skladových halách, stavební věžové jeřáby a různá zdvihadla, která se přemísťují po kolejích někde v docích nebo na továrních nádvořích by bylo slušné zmínit, ale mezi kolejová vozidla bych je nebral. Ať si zůstanou mezi jeřáby. Toto je můj názor, podložený studiem odborné literatury. Tak mne ale napadá, kam zahrnout vozidla modelových železnic? Tu definici ze skripta splňují bez problémů!Leotard 3. 4. 2009, 11:39 (UTC)
Tu definici splňují jak jeřáby (pokud jezdí po dvojici kolejových pásů), tak pozemní lanovky (které tu máme zatím z kolejových vozidel výslovně vyloučeny). A jak je to s dráhou SAFEGE, která je řazena mezi monoraily, ale kola vozidel tam jedou po dvou kolejnicových pásech, upevněných v betonovém bloku (obrázek řezu starým tubusem zde) --Postrach 3. 4. 2009, 12:12 (UTC)
A co takhle kompromis. Například na de:wiki mají za kolejové vozidlo (de:Schienenfahrzeug)všechno co jezdí po kolejích. Včetně monorailů, mimo jeřáby a výtahy. Takže bych to viděl na krátkou zmínku o monorailech a odkaz na jejich vlastní článek. Do něho podle mne patří i ta mně dosud neznámá dráha SAFEGE. Následovala by nejdelší část věnovaná vozidlům podle definice z těch skript. Samozřejmě včetně pracovních strojů,kolejového jeřábu, pozemních lanovek, tříkolových drezín atd. Následně pak krátká zmínka o tom, že po kolejích jezdí i jeřáby, výtahy a různá další prapodivná zdvihadla. Já bych tam samozřejmě přidal odkaz i na tu modelovou železnici. Existují dokonce i dráhy, kde upravené autobusy jedou v jakýchsi betonových korytech mimo běžnou vozovku. Autobus je veden bez zásahu řidiče. Samozřejmě jen na části trati, na části trati jede řízen klasicky řidičem. Omlouvám se, ale nejsem schopen najít správný odkaz. Jenže takové kolejové vozidlo (přesně odpovídá definici ze skript) by asi příznivci železnice nestrávili.Leotard 3. 4. 2009, 17:00 (UTC)
ad posledních pět vět: Máme tu článek Autobusová dráha. --Harold 3. 4. 2009, 19:21 (UTC)
Nádhera, já věděl, že jsem to někde viděl. Modelová železnice samozřejmě také má svůj článek.

Ale stále není vyřešená definice kolejového vozidla. Článek "Kolejové vozidlo" bychom mít měli. Jenže se mi nechce do rozsáhlého překopávání s vyhlídkou na to, že pro obecný nesouhlas bude článek smazán. To má rozpracované zábavnější články.Leotard 3. 4. 2009, 19:58 (UTC)

Ta definice z dewiki vypadá rozumně. Samozřejmě i definici ze skript bude dobré zmínit, možná najdeme nějaké další. --Postrach 3. 4. 2009, 22:09 (UTC)

Zkusím to tedy překopat v duchu toho, co jsem napsal výše. Uvidíme, jak se bude líbit.Leotard 4. 4. 2009, 08:54 (UTC)

Doporučuji lépe definovat pojem "motorový vůz" - řekl bych, že původní definice (částečně jsem ji už opravil) vychází z naprostého nepochopení, co to motorový vůz je a proč je tak nazván: není to proto, že má SPALOVACÍ MOTOR, ale protože jde o vůz (tedy nikoliv lokomotivu) s vlastním pohonem. Zatímco lokomotiva slouží výhradně k tažení/tlačení jiných drážních vozidel, motorový vůz je "užitečný" i sám o sobě - převáží cestující, náklad, slouží jako mobilní pracovní zařízení (např. "mandelinka" atd.). Motorový vůz je tedy protikladem k lokomotivě, označení motorový vůz se přitom vůbec netýká trakce (existovaly jak známo i parní motorové vozy). Proto navrhují ze základního členění vypustit jako samostatnou ktegorii "elektrický vůz" (elektrický vůz je motorový vůz, elektrický už se týká pouze rozlišení trakce) a nechat pouze kategorie "lokomotiva", "motorový vůz" (se správnou definicí) a "speciální drážní vozidla". Pisálek