Diskuse:Kodek

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele 89.29.20.218 v tématu „Kodek není předpis

chcem sa Vas opytat ci neviete ako si mam dat do mobilu mp3 ked mi vypisuje ze ho odopiera

Kodek vs. formát[editovat zdroj]

Zdravím,

považuji většinu informací v tomto článku za zcela zavádějící a nepřesnou. Kodek je software. Tedy knihovna nebo .exe soubor. Nelze jej zaměňovat s pojmem formát. Názorně vysvětlím: MP3 je formát; lame je kodek komprimující do formátu MP3 MPEG-4 ASP je formát, XviD je kodek komprimující do formátu MPEG-4 ASP MPEG-4 ASP je formát, DivX je kodek komprimující do formátu MPEG-4 ASP stejný je také vztah MPEG-4 AVC vs. x264.

Občas samozřejmě pojem kodek a formát splývá. Je to u formátů, které mají pouze jednu implementaci - Theora, Dirac, Ogg Vorbis, flac, WavPack atd.

Ale pokud to je možné, považuji za velmi důležité tyto dva pojmy rozlišovat. Je snad naprosto jasné, že softwerová implementace nějakého a algoritmu a jeho definice je něco naprosto odlišného.

Pokud to vezmu až do základu, existují kodeky VfW a ACM. Ostatní vlastně ani nejsou kodeky...

Pakliže není námitek, hodlám tento článek od základu přepsat. Neúměrné nadužívání slova "kodek" mi již přijde zcela absurdní. A je podle mě špatně, když Wikipedia tento podivný a nesmyslný trend podporuje.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Jech (diskuse) 21:54, 11. 12. 2007 (CE(S)T)

Myslím, že zrovna tento článek je poměrně korektní a k žádnému zásadnímu zmatení v něm nedochází (dříve tomu tak bylo, ale změnil jsem jej). Ale naprosto souhlasím, že je záhodno to důsledně rozlišovat. Na druhou stranu, dvě věci jsou proti: za prvé, anglická verze na Wikipedii toto nerozlišuje, vzájemně si protiřečí, když v úvodu říká, že kodek je softwarová nebo hardwarová implementace nějaké specifikace (formátu), a potom dál v článku o kodeku mluví jako o formátu, což se týká i řady dalších článků na Wikipedii (kde se píše o „kodeku MP3” atd. atd.) Za druhé, zaměňování pojmů kodek a formát je bohužel běžná praxe, téměř ve všech (i odborných) textech se píše o „kodeku H.264”, který je použit v HD vysílání, o „kodeku MPEG-2”, který je použit pro DVD... Takže je to boj proti proudu. Navíc oficiálním cílem Wikipedie není něco (např. používání nějaké terminologie) podporovat či propagovat, ale pouze sdělovat to, co je nejběžnější (tedy i používat termíny, které se běžně používají). Ovšem i tak osobně tento návrh podporuji. Bylo by ale velmi užitečné stejný průvan udělat i v anglických verzích článků na Wikipedii. —JaMi 17:44, 12. 12. 2007 (UTC)
Dobrá, zkusím alespoň doplnit nějaký text vysvětlující rozdíl mezi pojmy kodek a formát. A také pár slov k objasnění celého problému. Další nepřesnost je třeba v tom, že kodeky se nepoužívají v přehrávačích. Ve Windows používají přehrávače backend DirectShow, který využívá DirectShow filtry. Linuxové přehrávače (VLC, MPlayer) používají dynamicky načítané dekodéry. Podle mě se nemůže mluvit o kodeku z toho důvodu, že tam evidentně chybí ta první část, tedy kodér. Dokáže snad ffmpeg komprimovat do formátů VC-1, H.264, VP6? Nedokáže, ale dekódovat je umí.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Jech (diskuse) 15:50, 18. 12. 2007 (CE(S)T)
K aktuální úpravě mám několik připomínek:
  1. U kodeků DivX a Xvid se píše, že jejich výstup je identický. To je podle mě nešťastná, matoucí formulace a hodně lidí právě toto nechápe – tedy to, proč výstup těchto kodeků není indentický. Jinými slovy, když stejné video zakódujete těmito dvěma kodéry, dostanete dva rozdílné soubory. Řada lidí toto právě mylně chápe jako důkaz toho, že tyto dva kodeky používají jiný formát (každý svůj vlastní, nikoli standardní MPEG-4 ASP). Nejednou jsem se s tímto pomýleným argumentem v diskusi setkal. Je proto myslím důležité toto vysvětlit (tedy že každý takový kodek používá jiné algoritmy k uložení dat do stejného formátu, proto produkují jiné soubory s jinou kvalitou atd., ale na formátu to nic nemění)
  2. U MPEG-4 ASP kodeků bylo slovo „kodek” změněno na „formát”. To taky nepovažuji za šťastné, jednak proto, že u LAME a FAAC zůstal popis „kodek”, jednak proto, že to opět potvrzuje ten zažitý mýtus, že DivX, Xvid atd. jsou formáty (formulace „DivX (MPEG-4 ASP formát)” řada lidí logicky pochopí tak, že DivX a Xvid jsou MPEG-4 ASP formáty, z textu to logicky vyplývá, není tam napsáno, že ten kodek používá MPEG-4 ASP formát, ale že to je MPEG-4 ASP formát), jednak s českým slovosledem by to mělo být „formát MPEG-4 ASP”, pak by to bylo méně matoucí (nesvádělo by to tolik k zmíněnému mylnému pochopení). Proto bych buď vrátil slovo kodek (protože to jsou kodeky), nebo upřesnil formulaci. —JaMi 06:18, 19. 12. 2007 (UTC)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat co je za kodek *.tmp? Děkuji-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 89.190.52.34 (diskuse) 18:06, 3. 1. 2012 (CE(S)T)

.tmp není kodek, ale přípona názvu souboru. Typicky se používá pro dočasné soubory (temporary files). Jinak obecně bych chtěl připomenout, že diskusní stránky Wikipedie neslouží k pokládání (a zodpovídání) takovýchto otázek, ale k diskusi o vylepšení textu článku. – J. M. 4. 1. 2012, 05:07 (UTC)

Kodek není předpis[editovat zdroj]

@J. M.: Dobrý den. Uznávám oprávněnost Vašeho revertu a omlouvám se; opravdu jsem to nečetl a nepřemýšlel o tom. Mohl byste, prosím, článek rozšířit tak, aby (ve větší míře) zohledňoval i VoIP kodeky? Děkuji. --89.29.20.218 19. 11. 2016, 14:56 (CET)Odpovědět