Diskuse:Kořen (matematika)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nevim jak to učili vás,ale není uplně správný termín kořen polynomu. Ono se to tak běžně užívá,říkají to tak i matematici,ale o kořenu by se správně mělo hovořit pouze v přípedě rovnice. Polynom se dá třeba rozložit pomocí kořenových činitelů. Jako nejsem úplně striktně proti tomu,ale pojmy kořen funkce a kořen polynomu nejsou úplně přesné. U kořenu funkce je to ještě markantnější,funkce může mít akorát funkční hodnotu rovnu nule. Nechci to hnedka předělávat a pouštět se do nějaké bitvy tak to píšu sem.Skalpik (diskuse) 08:22, 13. 6. 2007 (UTC)

Nesouhlasím. Termín kořen polynomu je podle mě zcela běžný a správný. Slovní spojení kořen funkce je také správné, používané zcela běžně v komplexní analýze (nejde jen o to, že je funkční hodnota nulová, zavádí se i pojem násobnosti kořenu pro zcela obecnou funkci). Odkud berete jistotu, že by se o kořenu mělo správně hovořit pouze v případě rovnice?
Glivi 15:09, 13. 6. 2007 (UTC)
Souhlasím s nesouhlasem--Pajs 15:51, 13. 6. 2007 (UTC)

Ono samozřejmě záleží na názoru. Vím,že to i kantoři užívají,ale pokud chcete vědět příklad,tak RNDr. Jaroslav Švrček CSc. zastává třeba názor,že polynom nemá kořeny. Ale právě proto jsem to chtěl prodiskutovat. Jestli se to používá,tak to tam nechte. Skalpik (diskuse) 07:10, 14. 6. 2007 (UTC)