Diskuse:Klenba

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přemýšlím jestli do článku zapracovat heslo Klenba (skříňový kotel) do článku nebo do různých významů. Máte někdo nápad? --Postrach 10:23, 26. 6. 2008 (UTC)

Diskuse: Klenba - skříňový kotel[editovat zdroj]

Klenba je obecně chápána jako uspořádání pevné materie do vypouklého tvaru, který uzavírá nějaký prostor (klenba hrudního koše, klenby stromů, klenba stropu). Klenba skříňový kotel, je dle popisu technologickým vylepšením skříňového kotle, nejedná se tedy o oblast, které je stránka věnována. Pak bychom se zde pochopitelně mohli zabývat i klenbou dutiny ústní atd. - IgorD 28. 11. 2008, 16:37 (UTC)

Ona ta klenba v kotli je stavěna prakticky stejným postupem jako ta klenba stropu ve stavbách. Má vypuklý tvar, je stavěna z cihel spojovaných maltou, drží pohromadě díky vzhůru vyklenutému oblouku, odděluje v peci dva prostory. Proto jsem přesvědčen, že je to aplikace klenby, popsané v tomto článku a minimálně do souvisejících článků patří. --Postrach 28. 11. 2008, 16:51 (UTC)

To je pochopitelně pravda a protože se jedná o stavebnickou profesi, asi by tu měl vzniknout nějaký odstavec "další využití klenby". Myslím, že se různých speciálních použití klenby, které pomáhají něco vylepšit možná ještě pár najde. Osobně si myslím, že stránka klenby si zaslouží poněkud upravit. Její struktura je chybná a zavádějící. Klenby např. netřídíme podle slohů, i když pochopitelně ten který sloh využíval určité typy kleneb tu častěji, tu naopak, či některé vůbec neznal. . IgorD 28. 11. 2008, 17:54 (UTC)