Diskuse:Klíněnka jírovcová

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele 82.209.50.99 v tématu „Populární druh?

Faigl.ladislav[editovat zdroj]

Vy nás ale zásobujete, pane Karfík :-)

  • V části věnované etymologii druh nazýváš klíněnka maďalová, přičemž v úvodu uvádíš dva jiné názvy. Jak je to? Asi bych v této části zmínil rovnou všechny názvy, které se pro ni používají.
    Zajímala by mě etymologie latinského jména, české je triviální.--Ben Skála (diskuse) 11. 11. 2012, 13:47 (UTC)
    Druhový název je vlastně taktéž triviální, je odvozen od jezera, kde byla objevena. Do článku doplním. --Chmee2 (diskuse) 11. 11. 2012, 20:46 (UTC)
    Nevšiml jsem si. Díky.--Ben Skála (diskuse) 11. 11. 2012, 22:07 (UTC)
  • Je zajímavé nakolik se zdroje rozchází v době, do které dojde k vylíhnutí. Asi to ale jinak nevyřešíme než tak, jak jsi to v článku uvedl.
    Tohle bude souviset s oblastí, odkud ty zdroje jsou. Asi bude platit, že teplejší klima rychlejší líhnutí, nižší teplota pomalejší. Nicméně zdroje to takto jasně neříkají, proto jsem to tam nepsal.
  • Dovolil jsem si prohodit jednu fotku, neb v části o housence imho fotka housenky chyběla (byť je v infoboxu)
    v pohodě, díky.
  • Jací blízcí příbuzní jsou v Severní Americe?
    Doplnil jsem rod do textu.
  • Nebyla by mapka rozšíření?
    Na Commons není, nicméně existuje tahle pěkná mapka šíření. Otázkou je, komu se to bude chtít překreslovat :)
  • „společně s nálezy min v usušených listech jalovce“ – předpokládám, že jde o chybu, tak jsem opravil, ale raději se ujistím
    jasné, díky!
  • „Na území Evropy nemá klíněnka jírovcová výrazné přirozené nepřátele[2] a to ani mezi místními parazitoidy (zatím bylo objeveno 60 obecných parazitoidů, kteří ji napadají)“ – Teď to nechápu. Tak napadají ji nebo nenapadají?
    to je myšleno, že někteří existují, ale není to nějak závratné číslo a ani nezpůsobují nějak závratné ztráty na populaci klíněnky
  • Bylo by dobré k použitým obrázkům na Commons připsat český popis.
  • Většinu referencí jsem doplnil, opravil, ale u č. 22 nevím odkud ji máš. Chtělo by ji doplnit a hodit do citační šablony
    Ta je z en.wiki, očividně se bude jednat o nějakou knížku, zkusím to dogooglit.
  • Mohl bys založit příslušné heslo na Wikidruzích?
    hm, tam jsem nikdy needitoval, takže netuším, co se tam zakládá... Můžu se zkusit na to kouknout, pokud tady není někdo jiný, kdo s tím má více zkušeností.
    Tak se zdá, že už tam bylo. Vložil jsem odkaz.

Toliko, co mě zatím napadá. --Faigl.ladislav slovačiny 11. 11. 2012, 13:38 (UTC)

S pozdravem a díky za recenzi --Chmee2 (diskuse) 11. 11. 2012, 14:00 (UTC)

Reo On[editovat zdroj]

Pokud by to šlo, schází mi v článku původ klíněnky. Nemyslím tím to, že byla popsána v Makedonii, nýbrž to jak a z čeho se tam z ničeho nic vyvinula v kalamitního škůdce. Působí to dovně, zničeho nic se v Makedonii objeví neznámý druh a začne se kalamitně šířit. Pokud je původní muselo dojít k nějaké mutaci původního druhu .. čeho? Na anglické wiki jsou nějaké náznaky v podobě genetických studií.. vyvinula se z nějaké jiné klíněnky? Populační genetika a původ .. Reo + | 11. 11. 2012, 23:44 (UTC)

Ahoj. Doplnil jsem. Je to dáno (asi) tím, že do té doby byla na Balkáně izolovaná malá populace, která se díky moderní infrastruktuře mohla začít rychle a vesele šířit po celé Evropě. Nicméně nejsem genetik, takže jít do původního genetického článku se mi moc nechce... --Chmee2 (diskuse) 12. 11. 2012, 17:32 (UTC)

Diapauza[editovat zdroj]

Možná více popsat diapauzu:

  • jestli nastává před kladením vajíček nebo až po něm
  • zda jen pro dospělce nebo i pro jiná stádia
  • jak se druh v diapauze chová - zaleze někam? zůstane sedět na listech?
  • diapauza z hlediska boje proti klíněnce - není to ta nejlepší doba na zneškodnění?

--11. 11. 2012, 22:08 (UTC), Utar (diskuse)

Ahoj. Do diapauzy přechází klíněnka ve stádiu kukly, tudíž bod 1 a 2 vyřešen. Pro bod 3 jsem dopsal větu a 4 vyplývá z toho, že se hrabe listí, aby se dál nemohla vyvinout. V článku je to sepsáno v nižší části. Snad takto vyřešeno. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 11. 11. 2012, 22:16 (UTC)
Ano, díky. Zdravím též --11. 11. 2012, 22:36 (UTC), Utar (diskuse)

Logická nesrovnalost[editovat zdroj]

Dobrý den, jedna informace v článku mi nedává smysl. Píše se, že přezimovává pouze poslední generace. O několik odstavců výše se píše, že až 90% jedinců z každé generace upadá ve stádiu kukly do diapauzy trvající 2 až 3 roky, a tedy nutně musí přezimovat. Z jiného soudku, myslím že by stálo za to trochu přeformulovat první část bloku Potrava. Jinak se mi článek velmi líbí. Vojtěch Zavadil (diskuse) 12. 11. 2012, 08:57 (UTC)

Zdravím. Zkusil jsem tu sekci v potravě přeformulovat, koukněte prosím na to, jestli je to takto lepší. Ohledně toho přezimovávání se ještě zkusím podívat po zdrojích. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 12. 11. 2012, 17:32 (UTC)
PS: Tak jsem to ještě jednou prošel a bude to správně asi spíše takto. Odstranil jsem tedy zmatečnou informaci a snad je to již všechno :) S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 12. 11. 2012, 17:41 (UTC)

PS: Ahoj. Máte ještě k heslu nějaké připomínky a nebo můžu pozavírat záložky a začít se zas věnovat dalšímu heslu na cs.wiki? :) Díky --Chmee2 (diskuse) 14. 11. 2012, 13:28 (UTC)

Populární druh?[editovat zdroj]

Formulace jde o velice populární druh mi u škůdce přijde ne zcela vhodná. Asi jako že ebola je populární nemoc. ;) --82.209.50.99 12. 5. 2016, 13:16 (CEST)Odpovědět