Diskuse:Kapr obecný

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dodnes existuje spor mezi Čínou a Japonskem, zda-li pravlastí kapra je ta či ona země. Na rozdíl od německé a anglické verze je článek poněkud strohý. Chtělo by to příspěvek rozšířit. Já osobně ovšem nejsem ani zoolog ani biolog. Doplnil jsem text tedy alespoň jednou větou, upozorňující na původ uvedeného živočicha. --Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy 21:30, 26. 8. 2007 (UTC)

Revertoval jsem neozdrojovanou zmínku o původu v Japonsku. V en wikipedii se uvádí za pravlast Asie a východní Evropa a j uveden i zdroj. Ten sice není ideální (jde o vědecké pojednání tematicky zaměřené na kapra v USA, rozhodně však postačí, abych revertoval všechny pokusy o prosazení japonského původu bez relevantních vědeckých zdrojů. Pokud jde o první zmínku v Čechách a)prosil ozdrojovat, b)zeptal se, co to dokazuje, když každý jen trochu inteligentní člověk se základními historickými znalostmi ví, že dříve žádná zmínka být nemůže prostě proto, že žádné písemné zmínky o rybí fauně v Čechách z těch dob, které by měly v tomto smyslu relevantní vypovídací hodnotu, neexistují a existovat ani nemohly! --Cinik 04:30, 27. 8. 2007 (UTC)

Nevím Ciniku, proč zase začínáte? Vy přece nejste zádný začátečník! Zadejte do "Googelu" heslo "Japan, carp" (pro Vaší informaci - angličtina). "Japan, Karpfen" (němčina) a nebo "Japonsko, kapr" (v češtině je tam toho, jak už to tak bývá, nejmíň). Z těch miliónů zásahů, které tam najdete si vyberte, co potřebujete. Např první zmínky o kaprech v Japonsku - knihy: "Hitachi Fudoki" (z roku 713), "Nihonshoki" (japonská kronika z roku 720). Později vypukl spor, který se táhne mezi Čínou a Japonskem dodnes. Několik soudobých citátů: "Koi kapři pocházejí z Číny a Japonska. První zmínky o Koi pocházejí z Číny před 2500 lety". Ovšem lze nalézt i toto: "...the common carp that were developed by the Japanese over 2000 years." Jinak si myslím, že každá samozřejmost nemusí být ozdrojována. Jinak bychom nedělali nic jiného než citovaly zdroje. S pozdravem --Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy 08:46, 27. 8. 2007 (UTC)
Nu mě hned druhý text z googlu začíná na "Koi are a variety of the common carp that were developed by the Japanese over 2000 years ago"[1]. A i z jiných zdrojů (např. en:Koi [2]), je zřejmé že z Japonska pochází pouze barevné okrasné varianty kapra obecného označované jako "koi", avšak nevylučuje to široké původní rozšíření, ani domestikaci římany [3]. --Li-sung 09:05, 27. 8. 2007 (UTC)
Hledejte tak dlouho až najdete domestikaci Římany. --Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy 20:44, 27. 8. 2007 (UTC)
Já hledat a ukázat zdroje umím:
The wild ancestor of the common carp originated in the Black, Caspian and Aral sea drainages and dispersed east into Siberia and China and west as far as the Danube River.(..) There is evidence that the Romans were the first to culture carp collected from the Danube...http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=3469856
About 2000 years ago, wild common carp were most abundant in the inland delta of the Danube River.(..)The Romans kept fishes in specially built ponds at that time. http://www.blackwell-synergy.com/doi/abs/10.1111/j.0022-1112.2004.00563.x
Eugene Balon identified the Danube as a focal point for a wild population of carp in Europe that would become the locus of European carp domestication and culture; (...) Balon theorized that carp culture spread across Western Europe via Roman influence. Richard Hoffmann's scholarship, supported by archaeological evidence and medieval sources, reveals that the westward spread of carp culture actually took place throughout the medieval period. http://www.historycooperative.org/journals/eh/11.3/kinsey.html#FOOT8
(..)from their original domestication in the first century A.D. by Romanshttp://www.uoguelph.ca/research/publications/Assets/HTML_MAGS/oasis/ichthyology3.html
--Li-sung 21:28, 27. 8. 2007 (UTC)

Thanks, that's all right! Jsou to skvělé řádky Li-sungu. Vidím, že hledat umíte. Moje uznání. Teď jde o to, aby se to naučil také Cinik. Zdravím Vás srdečně! --Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy 18:52, 28. 8. 2007 (UTC)


Co je na tom samozřejmého, když se o tom vedou spory? Jinak zdrojovat se má všechno. U sporných věcí je to naprostá nutnost. Zdroje musí být relevantní. --Miraceti 09:06, 27. 8. 2007 (UTC)


Spor se může vést i o tom, zda-li zde byla dřív slepice nebo vejce. Sporné strany mohou tak dlouho blbnout až je odvezou do blázince. Všeho s mírou a nic nepřehánět--Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy 20:44, 27. 8. 2007 (UTC)

Děkuji Li-sungovi za dodané zdroje. Mne by zajímalo, když zde Dr Buquoy umí hledat zdroje a vše mu je jasné, jak je možné, že se zde tak rychle našly a ukázaly zdroje, které popírají, co napsal do článku?
Do článku napsal, že kapr je původem z Číny a Japonska, teď zde máme zdroje, podle kterých je z Černého a Aralského moře. Ty podle mne v Číně ani Japonsku neleží!
V článku tvrdil, že kapra do východní Evropy importovali Římané, ovšem pokud byl podle nyní uváděných zdrojů původní v Černomořských řekách a jezerech, jako je např. Dunaj, tak to je oblast jeho původního rozšíření. Importován tam mohl být maximálně chov kapra a jeho chovná "plemena".
Může mi Dr. Buquoy vysvětlit tyto zjevné disproporce, když je dle něj všechno tak jasné? Je si opravdu jist, že umí hledat zdroje? Součástí tohoto umění je vyselektovat ty, které jsou relevantní a použitelné! A taky je důležité umět v těch zdrojích číst. A já si nemohu pomoci, vše nasvědčuje tomu, že to v tomto případě neumí a plete dohromady poddruhy či variety kaprů, chovná "plemena" kapra (či jak tomu rybáři říkají), kapra jako druh a chov kapra. Což tedy opravdu nejde, pokud nemá být výsledný článek pro smích. --Cinik 04:35, 28. 8. 2007 (UTC)

Ciniku, kapr je kapr. Zrovna tak jako opice je opice (tím nemyslím Vás, aby jste si to zase nějak nepřekroutil). Řádky Li-sunga moji empirii potvrzují. Vy v tom vidíte protiklad. Myslím, že se neshodneme. Napsal jsem do článku pouze jednu větu. Vy jste jí smazal bez jakékoli konzultace se mnou. Fuj! To, co vyhledal Li-sung jste mohl vyhledat taky. Samozřejmě, pakliže vám vůbec záleží na tom potýkat se s vlastními předsudky. S přátelským pozdravem --Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy 18:52, 28. 8. 2007 (UTC)

Ve skutečnosti jste tam připsal věty tři. Smazal jsem je jako neozdrojované a nepravdivé. Neozdrojované evidentně byly. Tvrdíte, že Li-sungovy zdroje potvrzují Vaši teorii. Promiňte, ale pokud vy tvrdíte, že kapr pochází z Japonska či Číny a zdroje tvrdí, že z Aralského a Černého moře (resp. jeho povodí), tak je mi líto, ale s tím, že Vaši teorii podporují, jaksi nemohu souhlasit. Jsem si jist, že až si zběžně prostudujete články o těch destinacích a ujistíte se, kde která leží, tak se mnou budete souhlasit. Pokud jde o to "kapr je kapr", pak k tomu nemám co dodat. Je to příliš hloupá reakce na kritiku naprostého terminologického matení, kterého se v článku a na jeho diskusní stránce dopouštíte, než aby se na to dalo reagovat. --Cinik 04:14, 29. 8. 2007 (UTC)

Ve skutečnosti jsem tam připsal tři věty!? To je rána, Ciniku co? Taková drzost - místo jedné věty jsou tam tři! Asi jsem se Vás tím "kaprem obecným" nepříjemně dotkl. Je to nějaké Vaše zamilované "dítě" a nerad bych, aby jste tu pohromu, že kapr pochází z Číny a Japonska nesl celý život. Omlouvám se Vám co nejzdvořileji a prohlašují tímto, že Japonsko a Čína vůbec neexistují a že jsem si obě země vymyslel, abych Vás mohl urazit. Když Čína a Japonsko nejsou, nemůže od tamtud ani pocházet kapr. Tak a je to! Teď můžete klidně spát. --Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy 06:27, 29. 8. 2007 (UTC)

hnojení[editovat zdroj]

nesouhlasim s tim ze se rybníky hnoji silazi. Kdyby ano tak by se zvysovalo kysele pH.