Diskuse:John William Strutt, 3. baron Rayleigh

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přejmenování a přesměrování na John William Strutt, 3. baron Rayleigh[editovat zdroj]

Navrhuji přejmenování a přesměrování na John William Strutt, 3. baron Rayleigh. To by bylo konsekventní, neboť je zapotřebí mít propracovaný systém na pojmenovávání anglických peers. Těch je pořádně mnoho za těch pomalu 1000 let, a mnozí by měli mít své články. Už mi bylo vytýkáno, že se (příliš) orientuji na en:wiki, ale tady to IMHO považuji za nutné, a nevím, co by tomu zde bránilo. Máme už např. heslo Robert Dudley, 1. hrabě z Leicesteru (v angličtině 1st Earl of Leicester). Lord Rayleigh není dostatečné jméno. Lord (nebo mylord) je více zdvořilostní oslovení než začátek celého jména. Nikdo snad nenapíše jen Sir Churchill (to nebyl peer, ale ovšem vnuk vévody) nebo Lord Nelson. --Zbrnajsem (diskuse) 7. 12. 2012, 11:52 (UTC)

Anglickým peers moc nerozumím, ale rozhodně souhlasím, že systematický přístup je nutný. Narazil jsem na to třeba u anglických admirálů a vojenských velitelů. --Nadkachna (diskuse) 7. 12. 2012, 12:02 (UTC)
Ano máte pravdu, pane kolego. Článek o viceadmirálovi Nelsonovi (nedotáhl to na admirála, neboť padl) by se IMHO měl jmenovat Horatio Nelson, 1. vikomt Nelson. Také je argumentem, že např. Edward de Vere nestačí. Myslí se tím normálně Edward de Vere, 17. hrabě z Oxfordu, ale byl také Edward de Vere, 16. hrabě z Oxfordu, jeho otec. A 15. hrabě atd., měli to křestní jméno v rodě. Dále je komplikací, že mnohé vévodské, hraběcí apod. tituly byly v průběhu staletí postupně udělovány úplně jiným rodům. To se pak jmenuje 1st creation, 2nd creation atd., což Angličané také uvádějí. --Zbrnajsem (diskuse) 7. 12. 2012, 13:28 (UTC)
Byl zde jeden souhlasný příspěvek k mému návrhu. Jinak se nikdo další za osm dní neozval. Proto svůj návrh dnes realizuji. --Zbrnajsem (diskuse) 15. 12. 2012, 21:54 (UTC)