Diskuse:Jinan dvoulaločný

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Uživatel919 v tématu „Co je anglosaská literatura?

Souhlasím s uvedeným níže - není to ani jehličnan, ani listnáč. Nemá ani listí, ani jehlice. Z praktického hlediska bývá v jedné skupině s jehličnany - to je ale zjednodušující hledisko autorů botanické literatury. Jinak s údivem pozoruji, kterak se toto heslo stále více svým obsahem podobá mému původnímu článku, který byl jako kopie mého jiného článku vyřazen jako na wiki nepůvodní. Za chvíli už to bude jeho špatná kopie. Bohužel za cenu dezinterpretace citovaného (např. poznámky k bonsajím jsou zde bez dalšího kontextu uvedeny v kapitole pěstování). GinkgoCZ

Jinan dvoulaločný nepatří do jehličnanů. Akorát jsou s nimi příbuzní. Nahosemenné rostliny se dělí na jehličnany, cykasy a jinany. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 85.70.177.138 (diskuse)

Podle Infoboxu jde o třídu Jehličnanů - patří tedy do které třídy? Opravit ji můžete klidně sám. MiroslavJosef 14. 6. 2011, 13:51 (UTC)

.. v článku jehličnany je napsáno zcela jasně, že sem patří i jinanotvaré. Čili vypadá to, že je to zde uvedeno dobře - nesmíte zapomínat na to, že botanické názvosloví resp. taxonomie se prakticky neustále mění ... MiroslavJosef 14. 6. 2011, 13:56 (UTC)
Navíc jinanotvaré obsahují pouze jeden jediný rod, který zahrnuje pouze jeden jediný druh a to je právě tento. Nejsem botanik, ale vzhledem k tomu, že se jedná o hodně starý recentní druh, nedivil bych se příliš, kdyby listy jinanu měly společné morfologické znaky právě s jehličnany. MiroslavJosef 14. 6. 2011, 14:08 (UTC)


Aktuální stav:
Třída: Equisetopsida C.Agardh, Classes Pl.: 7. 20 May 1825 (=Embryophyta)
(bez ranku) nahosemenné
Podtřída Ginkgooidae Engl., in H.G.A. Engler & K.A.E. Prantl, Nat. Planzenfam. Nacht. 1: 341. Dec 1897.
Podtřída Cycadidae Pax, in K.A.E. Prantl, Lehrb. Bot., ed. 9: 203. 5 Apr 1894.
Podtřída Pinidae Cronquist, Takht. & Zimmerm., Taxon 15: 134. Apr 1966.
Podtřída Gnetidae Pax, in K.A.E. Prantl, Lehrb. Bot., ed. 9: 203. 5 Apr 1894.
Výše uvedená klasifikační revize byla navržena u příležitosti zavedení systému APG III krytosemenných rostlin v r. 2009. (Reference: CHASE, Mark W.; REVEAL, James L. (2009): A phylogenetic classification of the land plants to accompany APG III. Botanical Journal of the Linnean Society sv. 161 č. 2, str. 122–127, abstrakt)
Bohužel to koliduje s klasifikačním systémem zavedeným na cswiki. V každém případě je lepší uvádět jinany mimo jehličnany (to mnohem spornější je vyčleňování obalosemenných - Gnetidae).Petr Karel 14. 6. 2011, 14:21 (UTC)

změna pohlaví[editovat zdroj]

chybí mi zde informace o možné změně pohlaví, kdy ze samčího stromu se stane samičí. Kdysi jsem toto info v několika článcích na netu četl, nyní jsem našel jen toto: http://hobby.idnes.cz/americane-kaceji-stromy-ginkgo-protoze-jim-smrdi-fb3-/hobby-zahrada.aspx?c=A091007_073442_hobby-zahrada_bma

Vzhledem k tomu, že mi není jasný mechanismus, jak k tomu může dojít (to obě pohlaví obsahují úplnou genetickou informaci i toho pohlaví druhého?), neuvádím tuto informaci přímo do článku, ale dávám k diskusi.

Stromy se produkují ve školkách ve velkoprodukci, většina kultivarů se roubuje, tím je dána záruka požadovaného pohlaví. Podnože jsou semenáče = 50% samci, 50% samice. Jinany obrážejí výhony pod roubem z podnože, která může mít opačné pohlaví a ty pak přerostou roubovanou část. A kultivary vůbec často zplaňují. Navíc ve velkoprodukci dojde k občasné chybě a to, co bývá uvedeno na cedulce nemusí souhlasit s obsahem květináče. Takže když si necháte jen tak někým vysázet 300 stromů, tak existuje velká pravděpodobnost, že ne všechny budou za 30 let stejné.

89.176.192.110 26. 6. 2013, 11:18 (UTC)

Původ českého názvu[editovat zdroj]

Po úvodním přečtení anglického článku a detailního vysvětlení původu současného latinského názvu v Kaempferově překlepu, resp. předtím nevhodné volbě transkripce japonského znaku, mám jistou pochybnost o latinském původu českého názvu. Podle "...and 銀杏 (yínxìng), meaning "silver apricot". ... The latter name was borrowed in Japanese ぎんなん (ginnan)" mám dojem, že český jinan a japonský ginnan jsou natolik podobné, že český název musí pocházet přesně odsud.

=> Jsou důkazy o původu z latiny (bez uvedení mechanismu) ještě přesvědčivější?

Kleena (diskuse) 13. 1. 2017, 10:36 (CET)Odpovědět

Co je anglosaská literatura?[editovat zdroj]

V anglosaské taxonomické literatuře je druh Ginkgo biloba řazen do samostatného oddělení ...

Z https://cs.wikipedia.org/wiki/Anglosasové

Anglosasové je kolektivní označení obvykle užívané k popisu kulturně a jazykově spřízněných kmenů žijících na jihu a východě ostrova Velká Británie zhruba od poloviny 5. století až do doby normanského dobytí země v roce 1066.

V kontextu encyklopedie by se neobvyklá označení neměla používat bez dostatečné anotace.

Uživatel919 (diskuse) 16. 1. 2021, 13:01 (CET)Odpovědět