Diskuse:Jiřina Švorcová

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele 31.31.234.248 v tématu „z autora čiší neznalost a zloba

Celý článok je tendenčne postavený. Nie som nejakým obdivovateľom Jiřiny Švorcovej, ale z článku bije do očí politické presvedčenie jeho autora.


V čem je tendenční? Tohle není žádné řádné odůvodnění šablony. --Cinik 10. 7. 2009, 10:39 (UTC)
Vámi odstraňovaný text nijak Jiřinu Švorcovou neočerňuje, neříká, jaká skutečně je, jen konstatuje, jakou má pověst. Pokud se Vám nějak nezdá, tak jej smysluplně upravte, ale nevidím žádný důvod jej odstraňovat.--Tchoř 10. 7. 2009, 10:58 (UTC)

z autora čiší neznalost a zloba[editovat zdroj]

už první věta - Božena Němcová nebo Rjazanská jsou komunistické postavy? A že matka Marty Issové (vraždila by důchodce) hrála v Ženě za pultem a pofiderně kšeftovala s nedostatkovým zbožím je věc jiná? Autora tohoto článku považuji za refaktorizováno... a to prosím volím TOP09

Dobrý den, vyjádření k encyklopedickému obsahu je vítáno, avšak upozorňuji na Wikipedie:Žádné osobní útoky. Děkuji za pochopení. --Wespecz 9. 10. 2010, 21:45 (UTC)

BOhužel se přidávám k názoru,že tento článek NENÍ vyvážený po stránce objektivity-můžeme si o Jiřině Švorcové v soukromí myslit co chceme,ale Wikipedie by měla být garantem nestranného popisu,co v tomto případě není-viz.životopisy dnešních režimních herců-stačí číst...je mi to líto-vy nejste encyklopedie!!! Celý životopis paní Jiřiny Švorcové by měl autor předělat-je to snůška tendenčních a neobjektivních dojmů,jen odsuzující kritika.Bohužel,nenávist k všemu levicovému zde přímo kouká z encyklopedické Wikipedie..--31.31.234.248 30. 3. 2021, 22:53 (CEST)Odpovědět

kdo ví, jak to bylo....[editovat zdroj]

Nejsem zastánce paní Švorcové, ale kdo ví, jak to bylo. Četli jste její paměti? Stejně jako paměti např. L. Štrougala (doporučuji), V. Chramostové (vynikající), vzpomínkovou knihu Případ G. Husák. Pravda je někde uprostřed .... A na paní Švorcové si cením, že je stále stejná a nepřevléká kabáty podle toho, jak se to hodí .... Takových není mnoho.

K POV šabloně: Nekritický přístup[editovat zdroj]

Celé zpracování je silně politizované a opravdu vypovídá jen o tom, jakou má dnes Švorcová většinovou "pověst". Místo věcné objektivity dává hlavní prostor hodnotícím tvrzením a interpretacím nejasného původu. Výsledkem je bohužel obdobně tendenční zkreslení, jakým historická fakta po svém interpretovali komunisté. V 50. a 60. letech byla Švorcová jednou z nejvýznamnějších českých hereček a shrnout všechny její role ve filmu i na divadle do "řady postav odpovídajících jejímu komunistickému přesvědčení" je velmi zavádějící, ne-li hloupé. Úplnou dezinformací je ovšem ničím nepodložené tvrzení, že "schvalovala a prosazovala tvrdou cenzuru a profesní likvidaci a věznění umělců, které shledala nedostatečně uvědomělými". Pokud je mi známo, neexistuje pro takové hodnocení ani po 20 letech od pádu komunismu jediný věcný důkaz nebo svědectví (pokud autor hesla zná nějaký konkrétní případ, budu rád, když mě vyvede z omylu). Ve skutečnosti Švorcová vahou své funkce předsedkyně SČDU v mnoha případech pomáhala řešit nejrůznější zákazy i šikanu a brala pod svou záštitu řadu akcí a počinů, které by tehdejší kulturní ideologové bez pardonu zašlápli. Na rozdíl od běžného normalizačního typu komunistického kariéristy byla vždy přístupná k otevřené diskusi, což vyžadovalo značnou dávku racionální inteligence, tolerance i osobní odvahy. V tomto smyslu byla i v období nejtvrdší normalizace vyjímečnou osobností, kterou rozhodně není možné charakterizovat jako "fanatickou komunistku". Mluvím z vlastní zkušenosti: byl jsem v normalizačních letech členem jednoho z několika chronicky problémových divadel, která se neustále musela potýkat s nejrůznějšími cenzurními zásahy, zákazy a omezováním (Studio Ypsilon, Divadlo na provázku, HaDivadlo, Divadlo na okraji, Činoherní studio Ústí nad Labem). Švorcová nikdy nebyla mezi těmi, kdo nám házeli klacky pod nohy. Miki22 28. 10. 2010, 16:17 (UTC)

Kolik Je Vám let? Švorcová přece byla doslova a do písmene ikonou vládnoucího režimu, režimem nadměrně protěžovaná ale jinak velice podrůměrná herečka ... prostě a jednoduše ... ubohá politická šmíra. Moji rodiče byli prostí lidé, vždy když Švorcovou viděli v televizi, ihned jí začali nadávat ... taková je pravda. Sama se lidem dokonale znechutila a Vaše zásahy do článku paměť národa nevymažou a dříve nebo později stejtě tento text upraví nezpět někdo, kdo byl a je stále ještě znechucený na tím jak se za komunizmu chovala. MiroslavJosef 29. 10. 2010, 05:14 (UTC)
Wikipedie je encyklopedické dílo, nikoli publicistika: měla by proto obsahovat objektivní fakta a vyhýbat se hodnotícím stanoviskům a postojům. Pokud bychom chtěli mluvit o podprůměrné herečce, museli bychom se opřít o existující kritické materiály. Jen stěží ovšem najdeme herce, režiséra nebo divadelního kritika, který by Švorcovou jako herečku takto zpochybnil. V šedesátých letech patřila mezi nejznámější a její komunistické přesvědčení v tom nehrálo žádnou roli - nikdo o něm ostatně neměl ani tušení. Pokud má paměť národa být a zůstat zdravá, měla by se držet prokazatelných skutečností a nepodléhat efemérním proměnám dobového veřejného mínění. Znechucení je jistě legitimní pocit, ale nic víc než pouhý pocit - žádná konkrétní fakta z něj nevyvodíte. Mezi různými Bilaky, Jakeši, Fojtíky a Švorcovou je jeden podstatný rozdíl. Pro ně byla normalizace jedinou příležitostí, jak získat významné společenské postavení. Švorcová nic takového zapotřebí neměla - politickým angažováním v normalizačním období, ztrátou popularity a veřejné přízně si naopak svou slibně rozvíjenou hereckou kariéru sama nenapravitelně poškodila. Dopřejme paměti národa i tento detail.Miki22 30. 10. 2010, 02:28 (UTC)

Žena za pultem[editovat zdroj]

And what about "Zena za pultem"? Hey, this was the role of her life, and you don't mention it anyway? 84.185.157.41 12. 8. 2011, 20:43 (UTC)

Now mentioned as notable role in infobox, section Filmography also added. --Milda 13. 8. 2011, 07:39 (UTC)

Některá spojení[editovat zdroj]

Některá spojení se do článku nehodí. Neslučují se s pravidly pro psaní encyklopedií. Např. spojení "zapálená komunistka" je subjektivní pocit. Ten přívlastek zapálená by měl být odstraněn. Pak nerozumím termínu "komunistická poezie". Ve své podstatě je věta o "komunistické poezii" lživá. Autor ví, jaké všechny básně byly paní Švorcovou na mítincích recitovány? Jsou básně od K. J. Erbena, či Fráni %Šrámka komunistické?

Dále některé odkaty v Referencích jsou již nefunkční. Mělo by se to napravit. Např. odkaz č. 2