Diskuse:Járacimrman (planetka)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

BTW, jelikož nic jiného jménem Járacimrman neexistuje, asi by se závorka dala klidně vypustit, ne?

Čím dál víc si myslím, že en: zvyk pojmenovávat planetkární hesla "číslo Jméno" je nejpraktičtější. --Malý·čtenář 12:32, 24. 8. 2005 (UTC)

Jelikož se seznamy planetek vytváří poloautomaticky je u všech (planeta). Jinak co týče systému neděláme to takhle sami, ikdyž en to dělá jinak. Přece jen jméno je hezčí než nějaké číslo a každému je podle jména článku jasné co to jen než kdyby to bylo 7796 Járacimrman. --Li-sung 12:50, 24. 8. 2005 (UTC)

Kromě toho anglická verze se dopouští jedné drobné chyby, dané (zřejmě) technickými problémy: správný způsob zápisu včetně čísla je např. (1) Ceres, tj. katalogové číslo má být uzavřeno v závorce, nikoli 1 Ceres. Plné označení pak pro pojmenovanou planetku dle pravidel IAU vypadá následujícím způsobem:

(katalogové číslo) jméno (provizorní označení, pod nímž byl uznán objev nové planetky)

To provizorní označení nemusí být první označení toho kterého objektu!

BTW, v jiné diskusi jsme se dohodli, že ani v případě komet nebudeme kopírovat anglickou wiki (mě to bylo trochu líto), takže nebudeme heslo označovat např. 1P/Halley, ale počeštěně Halleyova kometa, případně u cizokrajných jmen, kde by převod osonního jména do adejktivní formy byl krkolomný (nebo jazykolomný) tak např. kometa Hyakutake. Myslím, že systematické dodržování tvorby hesel o planetkách stávajícím způsobem, tj. vždy s doplňkem (planetka) je rozumné; každá výjimka z pravidle je sice možná, ale je současně zavádějící. --A.Vítek 15:25, 24. 8. 2005 (UTC)