Diskuse:János Esterházy

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele 195.113.154.86 v tématu „Jazyk a stylistika

Nepresnosti[editovat zdroj]

  • Beneš by sa stal prezidentom aj bez podpory maďarských poslancov, t.j. neumožnili mu stať sa prezidentom. To, že ich hlasy nepotrebuje, vedel už pred voľbou (z českých historikov proces voľby veľmi podrobne spracoval Andrej Tóth)
  • Teória, že ho sovietom vydal Husák je sporná. Neexistuje o tom žiadny dokument a v tomto zmysle ju kritizujú viacerí historici.
  • "Údajně působil také jako maďarský agent v Československu pod krycím jménem „Szalma“ s číslem 221, což ovšem nebylo prokázáno." Nie je zrejmé, čo presne nebolo dokázané. Používanie uvedených krycích mien dokázané je, aj činnosťou spravodajského charakteru v prospech Maďarska. Nie je dokázané to, či ho ako agenta evidovala aj maďarská spravodajská služba (nie s=u dokumenty).
  • Veta "soud si vyžádal od slovenských a českých historiků odborné posudky a ty vyzněly negativně" je zavádzajúca. Súd požiadal aj o posudok maďarských historikov, ktorí ho aj dodali a bol dokonca publikovaný v českých odborných časopisoch. Súd žiadosť nezamietol na základe posudkov, ale vzala ju späť predkladateľka.
  • "Postoj k vystěhování Židů" mapuje jeho podiel na riešení židovskej otázky veľmi okrajovo, čím čitateľa tiež v podstate zavádza, lebo nezmieňuje jeho predošlú účasť na tvorbe protižidovskej politiky.

Juro

Jazyk a stylistika[editovat zdroj]

Článek potřebuje jazykové úpravy. Je v něm spousta slovakismů, slovenských výrazů a některé věty by chtělo lépe stylizovat. --195.113.154.86 27. 5. 2016, 09:12 (CEST)Odpovědět