Diskuse:Island

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Muzete mi sdelit, proc neni text o Islandu prelozeny cely do cestiny, kdyz uz nabizite i ceskou verzi? A take by jste mohli ten clanek updatovat tak jako anglickou verzi.


Par novinek: Americka armada letos (2006) opustila Island a Island ted musi najit zpusob jak se chranit.

Hospodarstvi je sice porad zavisle na rybolovu, ale ten cini momentalne kolem 45% (nevim presne), dalsi mista pak zaujima turismus a tezky prumysl (hl. vyroba aluminia).

Kdyz uz jsem zminila alumnium, tak takovou raritou je, ze zatim jedina aluminiova tovarna ma na delku pres 1 kilometr (lezi mezi Keflavikem a Reykjavikem) a veskera jeji produkce (100%) jde na vyvoz. Protoze tento prumysl se zda hodne vyhodny, zacly se stave nove tovarny, coz velmi znepokojuje samotne islandany, protoze to narusi hodne zivotni prostredi. A podle ekonomickych odhadu ani nebude dostatecny odbyt pro celou produkci planovaneho poctu tovaren (takze otazkou je, proc je vlastne chteji stavet?).

Pocet obyvatel presahl 300.000 osob (udaj z ledna 2006). Byla to velka slava! Psalo se o tom v kazdych novinach. Islandani si ted pripadaji o trochu vetsi narod ;-))

Mohli byste k clanku take pridat v sekci "culture/kultura" statni svatky a par slov k nim. Islandani hrde slavi veskere svatky kt. maji, tak by bylo skoda je nezminit.

A ti z vas, co se chystaji na Island, tak me muzete kontaktovat. Budu tu ted druhym rokem (prijela jsem v cervenci 2005) a planuju tu zustat do konce leta 2007.

Svetlana Senajova (svetlana.senajova@centrum.cz)

K vaší otázce, proč není celý text přeložený: Předně nevím, jaký text máte na mysli. V článku samotném jsem nenašel žádnou pasáž v cizím jazyce. Pokud máte na mysli fakt, že článek na anglické Wikipedii je bohatší, je třeba říci, že česká Wikipedie není kopií překladů, jedná se o souběžný nezávislý projekt. Pochopitelně často čerpá z jiných jazyků, ale nelze očekávat, že vše přeloží. Anglická Wikipedie má 66 tisíc uživatelů, česká asi 600. To je poměr 11:1. Jistě uznáte, že není možné, aby jeden člověk trvale překládal práci jedenácti jiných lidí.
Wikipedie je otevřená všem a VY TAKÉ můžete přispět. Soudím, že o Islandu máte dobré znalosti, editujte proto s odvahou a rozšiřte článek o Islandu dalšími informacemi. --Zirland 07:21, 8. 6. 2006 (UTC)


Dekuji za odpoved, abych pravdu rekla, vasi stranku jsem nasla nahodou a cetla jsem jen anglicky popis o Islandu a zbezne mrkla na cesky. Myslela jsem si, ze je to preklad anglickeho textu. Ale az ted jsem se dozvedela od vas, ze tomu tak neni. Omlouvam se, pokud jsem vas nejakym zpusobem poskodila. Take jsem nevedela, ze uzivatele mohou vkladat vlastni poznatky atd. ... uz jsi jdu precist uzivatelskou prirucku :-)) a snad pak pridam i nejake info. Preji hezky den, Svetlana, 8.6.2006, 9:15 (UTC)

V případě dotazů mně můžete kontaktovat na mé stránce Wikipedista diskuse:Zirland. Rád Vám pomohu --Zirland 09:23, 8. 6. 2006 (UTC)


---

Tato stránka o Islandu je poměrně dost rozsáhlá. Navíc existuje i stránka Geografie Islandu. Nedal by se sem dát jen odkaz na Geografii a jinak ji sem nepsat? Takhle se v tom dlouhym textu hrozně špatně orientuje. Utar 16. 12. 2009, 20:36 (UTC)

Viz Diskuse:Geografie Islandu. Začal jsem s krácením textu. 26. 12. 2009, 22:04 (UTC), Utar

Dva miliony ceho?[editovat zdroj]

V kapitole samostatnost je napsáno, že Dánsko zaplatilo Islandu 2 miliony, ale není napsáno v jaké měně. To je myslím dost podstatný údaj, samotné číslo neříká vůbec nic.

Sice pozdě, ale doplněno ;) Dva miliony korun. --Kolomaznik 4. 1. 2012, 19:29 (UTC)

Přechylování jména premiérky?[editovat zdroj]

Nejsem purista, přechylování se, považuje je za menši zlo, povětšinou nebráním, ale tvar Jóhanna Sigurðardóttirová považuji za vyslovenou ohavnost. Koncovka -dóttir znamená dceru (stejně jako -son – syn ukončuje mužská příjmení). V takovém případě se jméno premiérky tváří jako dvakrát přechýlené: Sigurðarováová.

--Dařbuhola 25. 7. 2010, 13:57 (UTC)

Koncovka -dottir v češtině nepřechyluje. Navíc je tento problém již "vyřešen", viz Pod lípou. Palu 25. 7. 2010, 21:04 (UTC)

Island dnes?[editovat zdroj]

Možná by stálo za to, zmínit se o poslednich udalostech. Povídá se, že v roce 2008 proběhla na islandu změna zřízení. http://www.ireporter.cz/2011/06/07/cenzura-islandske-revoluce/