Diskuse:Islámský svět

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

K popisku obrázku: Jaký je rozdíl mezi sekulárním státem a sekulární republikou? Vždyť všechny ty země jsou republiky.

Taky jsem se podivoval, když jsem to překládal, ale chtěl sem vytvořit odpovídající popisek k obrázku a přímo v obrázku je zmíněna sekularizovaná republika i stát. Podle mě se však sekularizovým státem tady myslí stát s jiným zřízením než republikou. --Mozzan 23. 11. 2008, 15:23 (UTC)

teď jsem ten obrázek prohlídnul pořdáně a koukám, že je to blbost. Pokusim se to najít na commons --Mozzan 23. 11. 2008, 15:24 (UTC)

takže sem autorovi poslal dotaz, uvidíme jak odpoví. Přinejhoršim ten obrázek zase smažu. --Mozzan 23. 11. 2008, 15:32 (UTC)

Omlouvám se za chybějící podpis nahoře. Rozleželo se mi to, on asi původní autor chtěl vyjádřit rozdíl mezi sekulárním státem, který má ústavu a zákony založené na více méně náboženské neutralitě státu a Tureckem - státem rozhodně protimuslimským, míněno proti islámu v politice. Ale nešťastně to vyjádřil. Možná by stačilo změnit popisku u červené barvy na něco ve smyslu "stát potlačující islám ve veřejné sféře" či v politice.--Jann 23. 11. 2008, 19:07 (UTC)
To jo, ale u toho obrázku je porblém v tom, že už tam jednou ten popisek je. Když to upravim, tak mi zas ěnkdo vytkne, že jsem to svévolně jinak přeložil :-( Pokusim se to vyřešit s tim člověkem na Commons a pak uvidíme ;-) --Mozzan 23. 11. 2008, 20:03 (UTC)

Tady je odpověď:

Turkey is always is referred to as the 'Secular republic' as outlined in their constitution, and classified by their army. It is a different type of secularism in comparison to other Muslim countries, because it is the only one which actually practices it's secular principles. All the secular principles are layed down in the constitution throughout, but in other countries' constitutions, it will only state 'secular state', but in the Turkish constitution it is one of the fundamental principles of the republic. Mohsin 15:53, 26 November 2008 (UTC)

Tak jak jsem myslel, navrhuji "sekulární stát (sekularismus je základ státní ideologie) pro Turecko a "sekulární stát" pro ostatní (možno v obou místo "stát" psát "republika"). --Jann 30. 11. 2008, 13:55 (UTC)

rozhodně se, jak chceš, mě celkem vyhovujou obě verze. --Mozzan 30. 11. 2008, 14:46 (UTC)