Diskuse:Inzulin

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Opravil jsem některé drobné nepřesnosti: MC není zkratkou pro zvířecí inzulín - již z názvu vyplývá "monokomponentní", že jde o kategorii čistoty. V tomto případě jde o kategorii zavedenou v minulém století fy Novo Nordisk pro čistotu 1 ppm - 1 částice nečistot na milion molekul preparátu. Sacharomyces cerevisiae není bakterie, ale kvasinka. Humulin U není analog inzulínu, ale inzulín a v ČR se již nepoužívá. Velosulin se u nás již nepoužívá, firma jej stáhla z trhu. Semisyntetická cesta, uváděná jako cesta výroby HM, byla dříve používaná firmou Hoechst (dnes sanofi-aventis), ale již je opuštěna a i tato společnost dělá inzulín biosynteticky. sanofi-aventis se píše s malým s na začátku. Doplněna tabulka inzulínu na aktuální stav v ČR (a uvedeno, že jde o stav v ČR). Ve světě se používá významně více druhů inzulínu, včetně zvířecích. Bylo by toho třeba hodně upravit a především ozdrojovat, řada věcí je nepřesných nebo neúplných. Třeba někdy...se budu moci vrátit. Jistě by si zasloužila i zmínka o výrobě inzulínu v Československu (Spofa, později baleno v Léčiva Praha) ad.--Komentator 19. 9. 2008, 19:13 (UTC)

Došlo k přesunu na archaičtější tvar, který narazil na nesouhlas [1], viz i Diskuse:Kortizol. Můžu zde jen zrekapitulovat svůj příspěvek [2]. Není doloženo, že by se v odborné literatuře varianta se S používala výrazně víc než ta se Z a přesun je teda neodůvodněný. Dorbný rozdíl s kortizolem je ten, ze inzulin lze najít v pravidlech, varianta se Z je preferovaná. --Nolanus C E 17. 12. 2008, 19:28 (UTC)

Pro Hyde na vysvětlenou: malé s u sanofi-aventis, protože je to oficinální podoba názvu této firmy - viz obchodní rejstřík na internetu. Zdravím. --Komentator 3. 1. 2009, 13:11 (UTC)

Účinky[editovat zdroj]

kdo psal tento odstavec? Vždyť to je napsaný hrozně. Rozhodně mi to nepřijde napsané encyklopedicky. A interpretace pyruvátu jako odpadní látky je taky víc než sporná.

Inzulin je do krve vylučován kontinuálně nehledě na příjem potravy (tj. bazální sekrece inzulinu). Bazální sekrece zaujímá 50 % veškerého vyloučeného inzulinu během 24 hodin. Na zbývajících 50 % celkové spotřeby inzulinu připadá jídlem stimulována sekrece (tj. bolusová neboli prandiální sekrece inzulinu).

V dutině ústní jsou polysacharidy z potravy částečně natráveny enzymem ptyalinem na jednodušší sacharidy. Dále pokračuje potrava přes žaludek do tenkého střeva, kde se sacharidy štěpí pomocí amyláz na monosacharidy. Nejznámější monosacharid glukóza se vstřebává střevní stěnou do krve, čímž se zvýší její koncentrace v krvi a tím se zvýší i glykemie. Vyšší koncentrace glukózy v krvi podráždí regulační systém β-buněk mechanismem negativní zpětné vazby, což má za následek vyloučení inzulinu do krve. Inzulin putuje krevním oběhem k buňkám, kde se váže na inzulinové receptory buněk.

Navázáním inzulinu na receptor se uvnitř buňky rozpoutá kaskáda reakcí. Nejprve dojde k otevření glukózového transportéru 4 (zkr. GLUT4), pomocí něhož se glukóza dostane dovnitř buňky. Část přijaté glukózy se spotřebuje na energetický metabolismus a část se přemění na zásobní cukr – glykogen. Glykogen se následně ukládá v játrech a v menší míře v příčně pruhované svalovině. Vychytáváním glukózy buňkami se snižuje její koncentrace v krvi, čímž je zákonitě inhibována produkce inzulinu. V buňkách se molekula glukózy štěpí na dvě molekuly kyseliny pyrohroznové (pyruvát). Při katabolismu glukózy (tento proces se nazývá glykolýza), se uvolňuje energie, která se ukládá do „energetických konzerv“ – makroergních vazeb molekul ATP. Odpadní látka této reakce – kyselina pyrohroznová – je dále využita k syntéze mastných kyselin.

Když organismus nemá dostatečný přísun glukózy (fyzická aktivita, hladovění), přirozeně dochází ke štěpení zásobního glykogenu. Při těžší hypoglykémii je stimulována sekrece hormonu glukagonu – antagonisty inzulínu, který putuje ze slinivky krví do jater. Zde urychluje a katalyzuje rozklad makromolekuly glykogenu na jednotlivé molekuly glukózy (proces glykogenolýza), které rychle zvyšují hladinu cukru v krvi. Správné fungování systému inzulin-glukagon je podmínkou pro přirozený průběh glykemie, což zajišťuje zdravý metabolismus organismu. Narušení tohoto systému vede k diabetu.

TH 30. 1. 2012, 09:24 (UTC)

Dobrý den, víte, že Wikipedii může editovat každý? Směle do toho a chyby opravte! :-) --Vojtech.dostal 30. 1. 2012, 09:36 (UTC)